Vadon terem és az íze is vad. Érdemes először csak kicsi adagban tenni az ételekbe, és kikísérletezni, mennyi esik jól belőle. Ha túlságosan koncentráltan kerül egy ételbe, erős, csípős, szinte agresszív íze van. Akár a fokhagymára, gondolhatunk rá az ételekben főszerepet kapó zöldségként és csak egy kis izgalmas fűszerként is.
Nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő medvék is csokorszámra szedik és eszik a friss, zöld vitaminbombát, latin neve is Allium ursinum, vagyis „medvefokhagyma”. Vértisztító, immunerősítő hatását a tudomány is elismeri. A medvehagyma gyökérzete fantasztikus hatékonysággal gyűjti be a talajból az ásványi anyagokat, aminek köszönhetően természetes vas-, cink-, szelén-, mangán- és maagnéziumforrás. Emellett A-, B-, C- és H-vitamint is tartalmaz. Jobb, mint egy szintetikus vitaminkapszula, nem igaz?
A modern gasztronómia is a keblére ölelte, ami nem csoda, hiszen az íze intenzív, igazi szezonális és (vadon termő növényként) bio termény is. Sokoldalúan felhasználhatósága, és úgy egyáltalán: maga a tavasz üdvözlete.
Galériánkban 23 étellel nyitjuk meg a medvehagymaszezont!
galéria
23 medvehagymás ételt ajánlunk a 2023-as szezonra! Medvehagyma a pesztón túl
még több cikk
Népharagot váltott ki Schobert Lara látványos átalakulása
Ezeknek a csillagjegyeknek változás áll be az életében
Ezeket a növényeket ültesd a kert árnyékos részeibe
Kipróbáltuk az új farmerdivatot, és potyogtak a könnyeink
„Majka a szemembe hazudott, de kőkeményen” – Kipakolt a volt Sztárban sztár leszek! versenyző
Ilyen lesz a májusod a Tarot kártyák szerint
Hét egyértelmű jele, hogy ágyi poloska van a szobában
Híres férfiak, akik imádják az édesanyjukat
Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.