nlc.hu
Gasztro

A gyengülő forint miatt drágulhatnak bizonyos termékek

Gyengült a forint, tovább drágulhatnak a magyarok kedvenc gyümölcsei

Van, ahol már jövő héten áremelkedéssel lehet számolni, van, ahol később érződik majd annak a hatása, hogy ismét gyengül a forint.

A forint ismét gyengült, egyetlen hét alatt 5%-kal értékelte le a piac a magyar valutát, utoljára körülbelül két hónapja volt ilyen az árfolyama. Ez pedig valószínűleg kihat majd az árakra is, egy pécsi zöldséges az RTL Híradónak azt mondta, a rossz forintárfolyam miatt a jövő héten egy-kétszáz forinttal már biztosan drágább lesz a narancs és a banán, és úgy gondolja, a mostani 690, 790 forint árakról esetleg még az 1000 forintig is felmehetnek. 

De nemcsak az élelmiszereknél kell majd számolni áremelkedésre, átlag 200 ezer forinttal többe kerülhetnek a külföldről behozott használt autók, ha 400 forint körül marad az euró árfolyam.

Egy nő gyümölcsöket vásáról

Fotó: Getty Images

Az Eurostat adatai alapján februárban két és félszer akkora volt az infláció Magyarországon, mint az uniós átlag. Beke László elemző szerint a régiós devizákhoz képest is rosszul teljesít a forint az elmúlt napokban, és kérdés, hogy meddig tart ez a folyamat. „A forint nagyon sérülékeny és kockázatos deviza, a befektetők igyekeznek menekülni előle” – tette hozzá. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top