Francia hagymaleves
Hozzávalók:
- 400 g vöröshagyma
- 50 g vaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 100 g trappistasajt
- 0,4 l alaplé vagy 2 db natúr, nátrium-glutamát-mentes erőleves kocka
- 8 szelet bagett
- Só, őrölt fehérbors ízlés szerint
- 1 nagy bagett (vagy fehér kenyér)
Elkészítése:
- A húsleves kockát egy liter forró vízben feloldjuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a felolvasztott vajban aranysárgára pirítjuk.
- Felöntjük az erőlevessel, hozzáadjuk a borókabogyót, és lassú forralással kb. 20 percig főzzük.
- A borókabogyót kiszedve hozzáadjuk a bort, sózzuk, borsozzuk.
- A bagettszeletekre rászórjuk a reszelt sajtot.
- A levest tűzálló cserépedénybe szedjük, adagonként 2 bagett szeletet ráhelyezve, forró sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, annyi ideig, hogy a sajt a kenyérre ráolvadjon.
- A kenyérszeleteket a sajttal piríthatjuk külön is, és a leves mellé tálaljuk.
Vöröslencseleves a tél zöldségeivel
Hozzávalók:
- 100 gramm vöröslencse
- 2 sárgarépa
- 2 zellerszár
- 2 kisebb póréhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- Aki szereti: 1 teáskanál koriander
Elkészítése:
- Egyszerű dolgunk lesz: minden zöldséget felkarikázunk, egy lábosba tesszük a lencsével
- Felöntjük az alaplével (vagy teszünk bele leveskockát), és hagyjuk fedő alatt lassan rotyogni 30 percig a levest.
- Amikor kész, a leves harmadát turmixoljuk össze és öntsük vissza a lábosba, így sűrítve önmagával az ételt.
Sókéregben sült grillcsirke egészben, otthoni sütőben
Hozzávalók:
- 1 egész bontott csirke
- 0,5 kg só
- 4 tojásfehérje
- 1 db citrom vagy alma
- 1 fej fokhagyma
- 4 dkg vaj vagy olaj vagy zsír
- Bors, ízlés szerint kakukkfű vagy rozmaring
Elkészítése:
- A csirkét jól megtisztítjuk, szemöldökcsipesszel kitépkedjük az esetleg benne maradt tokokat. A hóna alatt is, mindenhol. Biztos ami biztos, belenézünk a hasába, nehogy benne maradjanak a belsőségei.
- Lemérjük és megjegyezzük, hogy hány dekás volt.
- A sót összekeverjük a tojásfehérjével, kicsit gyurmázunk vele, élvezzük az állagát, de ez nem kötelező része a receptnek, csak jó, sőt, kihagyhatatlan.
- Most elkezdünk a csirke hasüregével foglalkozni: besózzuk, tekerünk bele frissen őrölt borsot, beleteszünk egy héjastól feldarabolt citromot vagy almát, egy fej fokhagymát megtisztítva, meg némi zöldfűszert. Összekötjük a lábait, hogy jól nézzen ki és ne hulljanak ki belőle a dolgok.
- Most jön a külső része: megkenjük vajjal, olajjal vagy zsírral, mindenhol, majd borsozzuk és teszünk kívülre is a zöldfűszerekből.
- Ekkor a tepsi alján megágyazunk a sóval, rátesszük a mellével felfelé a csirkét, a többi sót pedig rádolgozzuk kívülről.
- 180 fokra előmelegített sütőben kilónként egy órán át sütjük. Az enyém egy kétkilós csirke volt, így értelemszerűen két órán át sütöttem.
- Amikor letelt az ideje, kivesszük a sütőből és hagyjuk pihenni úgy 20 percig. Ez idő alatt a hús még porhanyósabb lesz, és ki is hűl valamennyire, így hozzá tudunk nyúlni.
- Most jön a legjobb rész, amikor leverjük róla a rásült sópáncélt. Egy húsklopfolóval oldalról ütést mérünk rá, amitől a páncél megreped, ezután óvatosan le tudjuk róla fejteni, és előbukkan az aranypirosra sült, ropogós csirkebőr.
Csirkés taco a maradék grillcsirkéből
Hozzávalók:
- 30 dkg csirkemell
- 1 csomag tortillalap
- 2 gerezd fokhagyma
- Salátamix
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db kukoricakonzerv
- 15 dkg koktélparadicsom
- 2 kis doboz tejföl
- Ízlés szerint só, bors, szárított oregánó, római kömény, fűszerpaprika
- Olívaolaj
Elkészítése:
- A grillcsirkéről lefejtett csirkemellrészeket vagy szálakra szedjük, vagy felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk.
- Elkészítjük a csirkemellpácot: olívaolajban elkeverjük a szárított fűszereket (oregánó, majoránna, római kömény, fűszerpaprika) és a reszelt fokhagymát.
- A csirkemellet alaposan beleforgatjuk a pácba, és állni hagyjuk.
- Addig feldaraboljuk a salátát, paradicsomot és felcsíkozzuk a kaliforniai paprikát.
- A pácolódott csirkekockákat forró serpenyőben kisütjük.
- Majd egy másik, száraz serpenyőben lepirítjuk a tortillalapokat, és jól megpakoljuk zöldséggel és a fűszeres csirkemellel.
Lágy csokipuding liszt nélkül, egyszerűen
Hozzávalók:
• 2 db tojás
• 4 dl (hab)tejszín
• 4 evőkanál méz vagy más édesítő
• 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 6 kocka étcsokoládé
• 6 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítése:
- A tojásokat enyhén felverjük.
- Hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük.
- Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét.
- Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük.
- Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg.
Olcsó almás bögrés süti
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 1,5 bögre olaj
- 1,5 bögre barna cukor
- 3 tojás
- 3 nagy alma
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- Opcionális: 1 bögre dió
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
- Egy sütőformát – például a kenyérsütő vagy kuglófforma remek hozzá – kivajazunk, belisztezünk és félrerakjuk.
- Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és sót.
- Egy másik tálban pedig habverővel eldolgozzuk az olajat a cukorral, vaníliával és tojással.
- Összeöntjük a két keveréket és simára kavarjuk.
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, feldaraboljuk, a diókat (ha teszünk bele) összetörjük kis darabokra, majd beleforgatjuk a tésztába.
- A sütőformába tesszük és 1 óra 15 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e teljesen.
- Miután kivettük, 20 percig még a formában hagyjuk hűlni, hogy ne essen szét az almás süti, miközben kivesszük belőle.