Hetekkel ezelőtt megjelent a friss medvehagyma a piacokon. A vadon termő növény különlegessége, hogy szabadon szedhető, egészen a két kilogrammos súlyhatárig. Így tehát egy kirándulás árán akár ingyenesen mi is szedhetünk belőle, de ha egy Mecsek- vagy Bakony-túr helyett inkább megvásárolnánk, íme, az idei árszabás.
A Fehérvári úti piac állandósult jelzője lett, hogy drága. Medvehagyma terén a jelek szerint azonban nem az: a más piacokon is tapasztalt árakkal találkoztunk.
A csokrokban kínált medvehagymát az árusok több „kiszerelésben” árulják. A kis csokor általában 10-12 dekagramm súlyú, a nagy ennek duplája, de találkoztunk közepesnek nevezett csokorral is a kicsi és nagy mellett.
Érdemes jól körbenézni az árusoknál. Ugyanabban az árszabásban kínálnak vaskosabb és karcsúbb csokrokat is, friss szedést és megfáradt levelű hagymákat is.
Az egész évben kapható petrezselyemnél megszokhattuk, hogy a bolti csokrok gyakran sárga szélű, silány, illattalan zöldet jelentenek. A piaci árusoknál rendre szebb és dúsabb csokrokat kapunk.
Medvehagymából az úgynevezett kis csokor is igazán bőséges tud lenni egy-egy étel alapanyagként, hiszen a zöld levelekből a 10-12 deka nem elhanyagolható mennyiség.
Nem könnyű első blikkre belőni az árszabást a csokrok sokfélesége miatt. Ezen a virtuális termelői piacon például 590 forint a 15-18 dekás csokor; ebben a bioélelmiszereket árusító webshopban pedig 900 forint, ám nem derül ki, hogy milyen súlyú a köteg. Ugyanígy alakul ebben a zöldségwebáruházban is az ára, 870 forint, de nem jelölték meg a súlyát.
A népszerű online élelmiszerbolt meredek áron kínálja: 1200 forintra jönne ki egy 12 dekás csokor,
ha a 60 grammos csokor 600 forintos árát felszorozzuk.
De pillantsunk vissza a nagy infláció és élelmiszerár-robbanás előtti évre, 2019-re!
A 24.hu négy évvel ezelőtti cikkéből kiderül, hogy ugyanitt, a Fehérvári úti piacon a „medvehagyma (kisebb és közepes csokor): ∼ 200-500 forint”, vagyis igen hasonló árszabásról számoltak be, mint amiről mi az élelmiszerár-boomot követően.
Vidéken mindig olcsóbbak a piaci termények árai, kivéve egy-két felkapott helyett, a Balatontól északra például. Ugyanebben az évben, 2019-ben így írt a Gyulai Hírlap: „Egyelőre csak egy standon kapható medvehagyma a gyulai piacon, egy csomót 250 forintért kínáltak ottjártunkkor.” Szintén 2019-ben a Kecskemétimami Magazin 300 forintos csokronkénti árról számolt be.
Ezen a szombaton a vadon termő hagyma zöldellő (kisebb) csokrait átlagosan 350-400 forintért árulták a XI. kerületi Fehérvári úti piacon. Az árusok között azonban találtunk olyat is, aki 250 forintért árulta az alábbi kötegeket, mondván,
inkább adja olcsóbban, de mindegyiket el akarja adni, és hétfőn már új áruval akar érkezni.
A méretes levelek közül csak egy-kettő volt sárgás, és egész biztosan megvoltak 12 dekás a súlyúak a csokrok.
A medvehagyma-szezon az időjárás függvényében gyorsan ketyeg, úgyhogy ajánlott most vásárolni belőle. Áprilisban már kivirágzik a növény, a levelei elszáradnak, és vége az idénynek. A következő 10-11 hónapra csak a mélyfagyasztott levelek és medvehagyma-pesztó marad.