nlc.hu
Gasztro

Hősugárzóval és füsttel védik a fagytól a gyümölcsfákat

Új trend: hősugárzóval és füsttel védik az idei pálinkát a magyar gazdák

A hirtelen jött fagy miatt odaveszhet az idei gyümölcstermés, változatos módszerekkel védekeznek a gazdák.
A montázson egy hőlégfúvó, amelyik egy barackfát melegíti, valamint egy barackültetvényen füstöt fújnak a fagy ellen

Március közepén még 20 fok fölötti csúcshőmérsékletek voltak szerte az országban, aztán erre a hétre sarkvidéki hideg érkezett a térségünkbe, havazott, és sok helyen nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet.

A növények is érezték, hogy közeleg a tavasz, a gyümölcsfák virágba borultak, ám a váratlan fagy tönkreteheti az idei termést. A magyar gazdák egy része ezért különleges módszerrel védi a gyümölcsfáit.

Egy Bölcskén működő kertészet a TikTokra posztolt egy videót arról, hogy teljes virágzásban vannak az őszibarackfák, ezért a fagy ellen füstöléssel védekeznek. Három traktorral köröznek a jókora ültetvényen, és füstölő szalmabálákat húznak maguk után.

A fagy ellen nem csak a hatalmas gazdaságokban védekeznek, egy másik tiktoker azt mutatta meg, hogy ő egy ipari hőlégfúvóval varázsolt kellemesebb klímát a barackfájának: „-5 fok??? A pálinkámat nem adom!!!” – írta a videóhoz.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: TikTok/zoli19891025; avidekkertje)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top