Óvatosan, mérgező is lehet az aranycserje szörp!

nlc | 2023. Március 31.
Ha jól készíted el, akkor finom ital lehet belőle, ha nem, akkor komoly gondokat okozhat.

A természetben számos ehető virág fellelhető, például a rózsa, az ibolya vagy akár az akác, illetve az aranycserje is ide sorolható, de utóbbival érdemes óvatosan bánni. A TikTok-on látott napvilágot egy videó, amelyben a greens_of_daisy nevű felhasználó (aki egyébként kertészmérnök) azt mutatja be, hogyan lehet az aranycserjéből szörpöt készíteni.

Mielőtt lerohannál a kertbe lelegelni a bokrokat, fontos, hogy megkülönböztesd az aranycserjét vagy más néven aranyfát, illetve az aranyesőt egymástól – ehhez ő egy kisnövényhatározót ajánl –, hiszen míg az előbbi virága ártalmatlan, utóbbi minden része mérgező.  

 

Mivel a köztudatban még mindig aranyesőként él minden sárga virágú bokor a köztudatban, ezért különösen fontos résen lenni, még úgy is, hogy egyébként a tiktoker szerint a kettő csak kizárólag sárga színében hasonlít, egyébként teljesen másképp néznek ki.  

Ha viszont begyűjtötted a szirmokat, onnantól kezdve nagyon egyszerű a dolog. Öblítsd át őket vízzel, majd tedd őket befőttesüvegbe. Öntsd fel cukorsziruppal, jöhet bele néhány citromkarika, aztán tedd félre egy éjszakára, végül szűrd le – mondja a videó. 

@greens_of_daisy Az aranyeső másik növény😊 Mint minden növénynél, itt is fontos a pontos beazonosítás pl növényhatározóval!😊 #recept #szörp #aranyeső #aranycserje ♬ Food - eas Ratta
Exit mobile version