Az édesszájúak mennyországába kalauzolunk a következő receptekkel. Mindegy, hogy a saját kedvedért vagy a vendégek fogadására készíted őket, ezek a sütemények egészen biztosan nagy sikert fognak aratni, annyira, hogy valószínűleg húsvét után is újra és újra előkerülnek majd a mindennapokban.
Csokidarabos keksz
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 3 bögre fehér liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 és negyed bögre barna cukor
- 2 bögre darabolt csokoládé
- 1 bögre darabolt dió
- fél csésze kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 teáskanál vaníliaaroma (ha nincs, akkor vaníliás cukorral helyettesíthető)
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a sót keverd egy tálban össze. A szobahőmérsékletű vajat a kristály- és barna cukorral tedd egy keverőtálba, és kézi mixerrel dolgozd össze, hogy krémes állagot kapj. Add hozzá a vaníliaaromát és a tojásokat, végül fokozatosan szitáld hozzá a lisztes egyveleget és dolgozd össze az egészet. A végén keverd bele a csokoládédarabokat és a diót is. Csomagold folpackba a tésztát, és néhány órára tedd be a hűtőbe, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni. A tészta egyébként akár 78 órát is eláll a hidegben, tehát akár már korábban is bekészítheted.
A sütőt melegítsd elő 175 fokra, egy tepsire pedig tegyél sütőpapírt. A tésztát egy vizes evőkanállal szaggasd ki, a kupacokat tedd a papírra. Nem szükséges kilapítani őket, mert maguktól szétfolynak a hő hatására. Nagyjából 11-13 perc kell a kekszeknek, de 10 perc után azért érdemes résen lenni és figyelni őket. A sütőből kivéve 5 percig hűtsd, aztán tedd rácsra a kekszeket, hogy teljesen kihűljenek. Légmentesen záródó edényben nagyjából három napig állnak el.
Sóskaramellás brownie
Hozzávalók:
- 25 dkg sózott vaj
- 30 dkg barna cukor
- 20 dkg 70%-os étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 4 tojás
- 17,5 dkg liszt
- 10 dkg dió pekándió (elhagyható)
- 40 dkg tejkaramella
- 1 evőkanál tengeri só pehely
- fél doboz 20%-os tejszín
Elkészítés:
A vajat, a cukrot, a tejet és az étcsokoládét nagyon alacsony lángon olvaszd fel. Amikor kész, vedd le a tűzről és hagyd hűlni 10 percig. Add hozzá a tojást és szitáld bele a lisztet, majd keverd bele a pekándió darabokat. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és a brownie keveréket öntsd bele, végül spatulával igazítsd meg a tetejét, hogy sima legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc kell neki, akkor jó, amikor a szélei már szilárdak, viszont a közepe még picit mozog. Ha túlsütöd, könnyen kiszáradhat.
Amíg a brownie sül, a tejkaramellát olvaszd fel és add hozzá a tejszínt is. Ha úgy ítéled meg, hogy még nem elég folyós, akkor picivel növeld a tejszín mennyiségét. A kihűlt brownie tetejére locsold rá a tejszínt, szórd meg a tengeri sóval, és vágd négyzetekre, végül legalább egy órára tedd hűtőbe. Ízlés szerint pekándióval tálald.
5 perces bögrés csokiszuflé
Hozzávalók 1 személyre:
- 3 evőkanál növényi olaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 nagy tojássárgája
- 2 evőkanál tej (növényi is lehet)
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- fél teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál darabolt csoki
- vaníliafagyi (optimális)
Elkészítés:
Egy nagy bögrében keverd össze az olajat, a cukrot, a tojássárgáját és a tejet. Fontos, hogy az összetevők szépen elegyedjenek egymással. Tedd bele a lisztet, a kakaóport és a sütőport és ezzel is dolgozd össze. Végül mehetnek bele a csokidarabok. Tedd be a mikrohullámú sütőbe 1,5 percre, de figyelj rá, nehogy túlfusson a bögrén a teteje. Fogyasztás előtt hagyd 1 percig hűlni, majd ízlés szerint vaníliafagyival tálald.
Csokoládés muffin
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- háromnegyed bögre cukor
- fél teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- egyharmad bögre növényi olaj
- egyharmad bögre tej
- 1 bögre darabolt csoki, akár vegyesen is (ét-, tej- és fehércsoki)
Elkészítés:
Két külön tálban keverd össze a száraz és folyékony hozzávalókat, majd, amikor kész vagy, a liszteset szitáld bele a folyékonyba és keverd össze. Fontos, hogy nem kell simára keverni. Forgasd a csokidarabokat a masszába, ezután a muffin sütőformába tegyél papírkapszlikat és töltsd meg őket a kétharmadukig. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és körülbelül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a muffinokat. Ha bizonytalan vagy, akkor szúrj az egyik közepébe fogpiszkálót – ha tiszta marad, akkor megsült a tészta. Várj néhány percet, mielőtt kiveszed őket a sütőformából, végül egy rácson hűtsd ki őket teljesen.