nlc.hu
Gasztro

Így ne rontsd el a húsvéti kalácsodat!

3 tipikus hiba, amivel elronthatod a fonott kalácsodat – így kerüld el őket!

Dagasszuk, fonjuk, süssük helyesen a húsvéti asztal királynőjét, a szépséges foszlós kalácsot!
Húsvéti ötfonatú kalács

Ha valamikor, hát húsvétkor még az is nekiáll kalácsot sütni, aki egész évben pékségben szerzi be ezt a finomságot. A jól sikerült fonott kalács csillogó, feszes külsejű, belül pedig pihe-puha, omlós tésztájú.

A kalács azonban érzékeny jószág, igényel némi konyhai rutint és sütési tapasztalatot. Ha ezek híján vagyunk, itt az idő, sajátítsuk el most! A kalács készítésének legtipikusabb hibái következnek.

Hogyan lesz omlós, puha a kalácsbelső?

Kulcskérdés, hogy mikor tesszük a tésztába a vajat. Ha nem a megfelelő ponton kerül bele, pogácsaszerű lesz a kalácsunk tésztája.

Amikor a többi alapanyagból már összeállt a tészta, csak akkor tegyük bele a szigorúan szobahőmérsékletű vajat. Először összekeverjük a folyékony hozzávalókat, utána jöhetnek a szilárdak, legvégül a vaj. Ha egy biztos készítési módot szeretnénk elsajátítani, lessük el Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék receptjét. Íme.

Mit tegyünk, ha lapos, tartás nélküli a kalácsunk?

Ha túl sok folyadék van a kalács tésztájában, tartás nélküli lesz a fonatunk már nyersen is. A sütőben aztán végleg szét fog nyílni. Ilyenkor inkább dolgozzuk át a tésztát, tegyünk hozzá még lisztet, míg tartása nem lesz. Egyszerre csak nagyon kevés liszttel gyúrjuk át, hogy ne csak toldozzuk-foldozzuk a tésztát, de így feljavíthatjuk az állagát.

Mitől nyílhat szét a kalács teteje?

Mint tudjuk, nem csak a bejgli teteje repedhet szét a sütőben. A sütemény íze ettől még jó marad, de az esztétika is számít. Leggyakrabban azért reped fel a fonás, mert túl szorosra fonjuk a kalácsot. Ez előfordulhat függetlenül attól, hogy három, négy, öt vagy hat szálból fonjuk a kalácsot.

Ne felejtsük el a végén tojássárgájával lekenni a kalácsot. Ehhez egy egész tojást verjünk fel, és egy ecset segítségével vékonyan kenjük le a tésztafonatot.

Ezután meleg helyen, letakarva 30 percen át kelesztjük, és lényeges, hogy ne kelesszük túl! A túlkelt tészta szintén szétnyílhat, nem fogja tartani a kalács ideális formáját.

Egy kisvideóban megmutatjuk, hogy nem is ördöngösség a kalácsfonás, kattints ide:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top