Az újhagymának éppen szezonja van, de nagyon sokan csak a fehér hagymarészt használják fel, a szárát egyszerűen kidobják. Ha te is így szoktad, akkor most nagyon figyelj, mert valójában a zöld része remekül felhasználható, és feldobhat például egy salátát is – a következő receptek a maradékmentés jegyében készültek.
Zöldséges bulgursaláta
Hozzávalók:
- fél csokor petrezselyemzöld
- fél marék mentalevél
- 1 kígyóuborka
- 1 mogyoróhagyma
- 3 evőkanál citromlé, lehetőleg frissen facsart
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csésze olívolaj
- fél teáskanál oregánó
- 2 újhagyma szára
- 1 bögre bulgur, szárazon mérve
- 3 nagy paradicsom, vagy 8-10 koktél
Elkészítés:
A bulgurt tedd egy edénybe és kétszeres mennyiségű forró vízzel öntsd fel. Tegyél egy tányért a tetejére és hagyd, hogy a szemek megfőjenek benne. Ne felejtsd el megsózni! Közben aprítsd fel a petrezselymet, a mentalevelet, és keverd össze az olívaolajjal, valamint az oregánóval. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a kis kockára vágott mogyoróhagymát és az újhagyma szárát. Ha a bulgur megpuhult, szűrd le, és öntsd rá az olívás öntetet, keverd bele a felkockázott uborkát és paradicsomot, végül pedig a citromlével locsold meg az egészet.
Hagymás tojássaláta
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 4-5 újhagyma szára
- 8 főtt tojás
- egyharmad csésze majonéz
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
- ízlés szerint pici cukor
Elkészítés:
A vöröshagymát és az újhagyma szárát aprítsd fel. A tojásokat hámozd meg, mosd meg, és apró kockákra vágd fel. Egy nagy tálban keverd össze a majonézt, a mustárt, sózd, borsozd, és ha úgy ítéled meg, akkor pici cukrot is tegyél bele. Forgasd bele a tojásokat és a hagymákat, majd néhány órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.