Régen minden jobb volt? Nem, közel sem. Mégis, amit okosan, praktikusan, takarékosan csináltak nagymamáink, dédanyáink, kár volna elfelejtenünk.
Lépten-nyomon a fenntarthatóság fontosságát halljuk manapság. Az utóbbi évtizedben tudatosul bennünk, hogy egyenesen az emberiség jövője a tétje annak, hogy megtanulunk-e végre úgy működni, hogy ne égessük fel a talpunk alatt a bolygót. Ennek kulcsa, hogy minél kevesebb energiát használjunk fel és pazaroljunk. Minél több élelmet termeljünk meg helyben, és a lehető legkevesebb élelmiszert szállítsuk messziről, több száz vagy több ezer kilométeren át. Kulcsfontosságú az is, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.
„Olyanok vagyunk, mint a részeg a bárban”
„A fenntarthatóságról fontos beszélni, de a fenntartható fejlődést felejtsük el, a bolygó véges erőforrásokkal rendelkezik, most már haladóbb közgazdászok is elismerik, hogy a folyamatos növekedés, a töretlen fejlődés nem lehetséges. Amit tehetünk, az az, hogy összhangba próbálunk kerülni a természettel. Nyár közepén érjük el a túlfogyasztás napját, ekkorra éljük fel az adott évben felhasználható forrásokat. Utána tehát hitelben fogyasztunk, olyanok vagyunk, mint a részeg a bárban, aki a nyolcadik feles után jár, és tudja, hogy nincs egy fillér sem a zsebében, de nem foglalkozik azzal, ezt hogy fogja kifizetni, hanem próbál inkább kicsikarni egy kilencediket a csaposból. Biztos ki lesz valahogy fizetve, olyan nem volt még, hogy valahogy ne lett volna, ez egy masszív emberi bölcsesség.”
(Részlet a Jordán Ferenc hálózatkutató biológussal készült interjúnkból)
30 hasznos módszert gyűjtöttünk össze, ami jól alkalmazható a XXI. században is.
30 háztartási praktika, amit érdemes nagy- és dédanyáinktól megtanulunk!
- Főzz előre akár egész hétre! Időt és energiát takaríthatunk meg azzal, ha egyszerre használjuk a sütőt, akár többféle étel együtt sütésére is. Egykor esztelen pazarlásnak számított egyetlen étel miatt bekapcsolni a sütőt.
- Használj ingyen energiát! Okosan használták a helyiségek és használati tárgyak hőjét. Napon szárítva aszaltak. A száraz, hűvös kamra levegőjét használták fel húsok tartósítására: itt lógott a füstölt kolbász és a szalonna is. A pince sötét, hideg, páradús közegében házilag termesztettek gombát. A forró tűzhely vagy kemence melege mellett kelt a tészta és aludt a macska.
- Vezess háztartási naplót! A beszerzések, kiadások felírása mellett akár a kamráink, mélyhűtőnk ételeiről is vezethetünk listát. Ezekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, aztán csak veszendőbe megy. Ha felírjuk a költéseket és készleteket, szembesülni fogunk a kiadásainkkal, és jobban megbecsüljük, ami rendelkezésünkre áll.
- A horgászat és a vadászat nem sport. Nincs egészségesebb a természetes élőhelyükön élt vadállatok húsánál. Az állatok leölése nem sport.
- A vadnövénygyűjtés és gombászás az élet része. Ma a legmenőbb séfek járják az erdőt-mezőt vadon szedett kincsekért. Akár csak a dédanyáink, szépanyáink!
- Gyűjtsd az esővizet! Ivásra, főzésre nem alkalmas, de öntözésre, környezetbarát módon megépített wc-k lehúzására, sőt akár mosásra is megfelelő.
- Komposztálj! Nagy divat most a nagyvárosi fiatalok körében is, ami a felmenőink számára teljesen természetes és magától értődő volt. A szerves hulladéknak a természetben a helye.
- Ismerd meg a konyhai vegytan 1×1-ét! Ma már mindenre kész megoldásokat várunk, pedig némi anyagismerettel kevésbé vagyunk kitéve a gyártó cégek gyakran szemtelenül túlárazott termékeinek. Csak egyetlen példa: tudták, hogy a befőzéshez használt sziksó besötétíti a tartósított gyümölcsök zöldségeket, ezért egy kis citromsavval segítették megtartani a színüket.
- Ne válaszd külön a sütést-főzést a háztartás egészétől! Manapság hajlamosak vagyunk csak a felcímkézett kész termékekben bízni. Jóllehet számos konyhai alapanyag jól jön más otthoni megoldásokra is. Gondoljunk csak a levendulára, amit süteményekbe süthetünk, teaként fogyaszthatunk, de kiszárítva és a szekrényben fellógatva hatékony molyűző. Sütőporral süthetünk, de házi praktikaként szagtalanításra is kiváló. Ecettel főzhetünk, tartósíthatunk, és egy valódi jolly joker a takarításban. 3:1 arányú ecet-víz oldattal pedig foltokat is eltávolíthatunk a mosás során. Fűfoltokat aludt tejjel távolítottak el.
- Szabadulj meg házi a permetmaradványoktól házi praktikával! A növényeket védő vegyszerek maradványai fellelhetők a gyümölcsök, zöldségek felületén. Az almaecet ebben is jó szolgálatot tesz. 5 liter vízbe tegyünk fél liter almaecetet, és fürösszük meg az oldatban a permetszergyanús terményeket. 20 percig ázzanak, majd öblítsük át alaposan vízzel. Ne aggódjunk, nem savanyodnak meg a zöldségek, gyümölcsök az almaecetes fürdőtől!
- Süsd meg a kenyeredet! Nem két nap alatt ehetetlenné váló, penészesedő kenyereket, hanem olyan vekniket, amiket aztán egy hétig ettek. A kenyérsütés ma újra divat, legyen az élesztős vagy kovászos.
- Frissítsd fel a szikkadt kenyeredet! A többnapos, szikkadó kenyér minden oldalát spricceld le vízzel, majd sütőben 180 fokon süsd át! Meg fogsz lepődni, egy frissen sült kenyeret vehetsz ki a sütőből.
- Bátran süss-főzz zsírban, vajban! Máig vitatéma a sütés-főzéshez használt zsiradék kiválasztása. Manapság egyre többen döntenek ismét az állati zsírok és a vaj használata mellett. A többször felhasznált sütőolajról és a transzzsírsavakról pedig mára bebizonyosodott, hogy nem emberi fogyasztásra vannak kitalálva. Az élelmiszeripart eluraló pálmaolaj-használat pedig félelmetes mértékű esőerdő- és az ott élő állatok kiirtásával jár. Inkább a hazai zsír és a vaj kerüljön a serpenyőbe!
- Használj fedőt főzéskor! Rengeteg energia vész el a fedő nélküli vízforralás és ételfőzés során.
- Ne bízd a gyárakra a tartósítást! Manapság számos élelmiszerben több az E-szám, a művi adalékanyag, mint a természetes összetevő. Tartósítási módok teljes sora áll rendelkezésünkre, válasszuk ízlésünk és belátásunk szerint.
- Aszalj vegyszermentesen! A friss zöldségek, gyümölcsök aszalása (valamint a hősokkolásos mélyhűtés) a két legtökéletesebb tartósítási mód. Így tartják meg a friss termények a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk legnagyobb részét. A boltban kapható aszalt gyümölcsök jó része kén-dioxidot és ennek származékait tartalmazzák.
- Erjessz, savanyíts! Ma a fermentálás a trendi kifejezés, pedig ez is csak a régről ismert és alkalmazott erjesztés, amely során a baktériumok nekünk dolgoznak.
- Befőzni jó, hálás leszel érte fél év múlva! Öregesnek tűnhet lekvárt főzni, pedig a befőzés remek lehetőség a házi tartósításra. Nem csak lekvár születhet belőle, főzzünk be zakuszkát, lecsót is.
- Abálj, avagy tartósítsd a húst konfitálással! Süsd lassan, legfeljebb 90 fokon, zsírban órákon át az oldalast, kacsát, libát vagy májat. Nem csak megsütöd, hanem jó időre tartósíthatod is ebben a formában a húst.
- Így nem fog „köpködni” a máj! Sütés előtt villával finoman szurkáljuk meg (ne szúrjuk át és ne sértsük fel), így nem fogja a forró zsírt vagy olajat ránk „köpködni”.
- Panírmaradék nincs! Rántott hús készítése után sem kerülhet a kukába panírmaradvány. Ha maradt a liszt, tojás, búzadara hármasából, keverjük össze, és süssük ki kis lepényekben vagy gombócokban köretként.
- Így nem ragad le a fasírt! A fasírt gyúrásakor a masszához adjunk egy evőkanál étolajat. Így nem fog leragadni a tepsi vagy serpenyő aljához, és nem keletkezik sok hulladékunk, hiszen az odakozmált húsmassza a kukában végzi.
- A krumpli főzővizét ne öntsd ki! Ragulevesek, főzelékek, mártások alapjaként használták fel újra.
- A sonka főzőleve érték! Ragulevesek, főzelékek, szaftos egytálételek alapjaként használták fel újra.
- A tojás főzőleve ne a lefolyóba menjen! A tojás ásványi anyagokban gazdag főzőlevét ne öntsd k: ha kihűlt, növények értékes locsolóvize lehet.
- Mentsd meg a fonnyadó salátát! Néhány evőkanál friss citromlé egy tál hideg vízbe, és áztassuk bele a salátaleveleket tíz percre. Felfrissülnek a leveleik.
- Éleszd fel jeges fürdőben a fonnyadó zöldségeket! Fontos, hogy a romlásnak indult részeket vágjuk le, majd tegyük 10-15 percre jégkockák közé a megereszkedett zöldségeket. Magukhoz fognak térni.
- A kisült zsír kincs! A növényi olajokkal szemben a zsírt többször felhasználhatjuk. A hús, máj kisült zsírjéban süthetünk más alapanyagokat is frissen, vagy szűrjük le, és tegyük el későbbre.
- A maradék nem szemét, hanem alapanyag! Tésztagyúrás után a megmaradt, edényről lekapart tésztát süsd ki falatkákban. A megmaradt hozzávalókból bátran rögtönözz, így született meg számos népi étel az árvalevestől a fojtott krumpliig (egyszerű zsíron, hagymán megfuttatott burgonya pirospaprika-szórással.)
- Ne feledd, nincs lehetetlen, csak tehetetlen! Ha nincsen húsklopfolónk, elő a kalapáccsal vagy egy borosüveggel. Ha írót ír a recept, és nincs otthon, állítsuk elő magunk zsíros tejből és ecetből. Nagymamáink, dédanyáink leleményesek voltak. Tanuljunk tőlük!