nlc.hu
Gasztro

Nyolcmillióba fáj Károly koronázási whiskey-je

Nyolcmillió forintos, limitált kiadású whiskey készül III. Károly koronázására

A különleges italból mindössze néhány száz palack készül.
Royal Salute whiskey

Királyi áron, 25 ezer dollárért – vagyis átszámítva 8 millió forintért – vehetünk egy üveget abból a különleges whiskey-ből, ami III. Károly koronázására készült – írja a Bloomberg.

A Royal Salute skót whisky márkát először 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázása alkalmából készítették ajándékba, és azóta is különlegességnek számít. A 21 éves keveréket a Speyside-i Strathisla-ban desztillálják – amely a Chivas Regalnak is otthont ad -, és 200 dollár körüli áron kerül forgalomba, súlyos porcelán- és üvegpalackokban.

A Royal Salute King Charles III nevű kiadása azonban ennek több mint tízszeresébe kerül, mivel a cég egyértelműen a gyűjtői piacra szánja. A 25 000 dolláros skót whiskyből például mindössze 56 palackot osztanak ki az Egyesült Államokban a királyi család pénzes rajongói számára. Az 53 féle maláta és gabona keverékéből készült ital zafírkék kristály dekanterbe kerül, amit egy egy gyönyörűen díszített papírdobozba csomagolnak.

Sandy Hyslop által megálmodott whisky-ben állítólag a ribizli, az étcsokoládés praliné és a gyömbér ízjegyei jelennek meg egy kellemesen hosszú lecsengéssel, de a Bloomberg újságírója szerint a hatszámjegyű árért nem annyira a kulináris élmény, mint inkább a koronázási ceremónia körülötti felhajtás felelhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top