nlc.hu
Gasztro

Séfektől tanultunk: egyszerű és látványos tálalási trükkök otthonra

Tálalj úgy otthon, mint a legmenőbb séfek! 15 trükköt mutatunk, ami nem kerül semmibe

Ha már az étel nincs ingyen, legalább a gyönyörű tálalás trükkjei ingyenesek! 15 ötlet, amit érdemes a séfektől ellesnünk.

Ha vonz a gourmet ételek világa, biztosan elgondolkodtál már rajta, hogyan születnek meg a szemet gyönyörködtető tálalások. A kreativitás márpedig nem luxusalapanyagokhoz – a lenyűgöző tálalás pedig nem méregdrága étkészlethez kötött.

Az éttermi szervírozásokhoz szükséges, magas szintű konyhatechnológiák sorát nem tudjuk bevetni otthon, ugyanakkor tucatnyi olyan trükkje van a tálalásnak, amelyekhez nem kell szakácsiskolát végeznünk, és még csak pénzbe sem kerülnek.

Ha van kedvünk és időnk, érdemes adni a szép tálalásra, hiszen ne feledjük: mindig a szemünkkel kezdünk el enni!

Ismered az óra trükköt?

Nem csak úgy odavetjük az ételeket a tányérra, ez egyértelmű! De mi legyen a rendezőelv? Ha a főétel esetében a tányérra mint az óra számlapjára gondolunk, az alábbi elrendezéssel esztétikus lesz a főétel. Ha nagyobb adag köretet és zöldséget adunk a hús/hal mellé, akkor módosíthatjuk az arányokat 9 és 12 óra, valamint 23 és 3 óra közötti felosztásra.

  • A tányér főszereplője: 2 és 10 óra között
  • Zöldségelem: 10 és 12 óra között
  • Köretelem: 12 és 2 óra között
Marhasteak sült burgonyával, párolt káposztával

A tányér az óralap / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

A kevesebb több

Az elegáns tálalás egyik legnagyobb titka, hogy nem pakoljuk roskadásig a tányért, ahogy azt a nagymamánktól elvárjuk. Ha marad üres tér a tányéron, és nem csordultig rakjuk, kellemesebb benyomást kelt. Inkább vegyünk kétszer!

Tortellini vajszószban, vintage stílusú tálalásban

Tortellini vajszószban / Fotó: Pronina Marina, Getty Images

Az egyetlen eszköz, amire szükségünk lehet

Összeállításunkban csupa „nulla forintos” technikát mutatunk. Van azonban egy eszköz, amit érdemes beszereznünk, ha olyan szépet akarunk alkotni, akár a Konyhafőnökben. Ez pedig a szószadagolónak nevezett kis műanyag tubus, amivel pöttyöket és csíkokat is rajzolhatunk a tányérra. Különböző átmérőjű lehet az adagoló csőre, ennek megfelelően tudunk dolgozni vele.

Műanyag szószadagoló flakon

Pár száz forintos beruházás / Douglas Sacha, Getty Images

A legegyszerűbb ételt is feldobhatjuk csíkokkal, pöttyökkel a tányéron.

Elegáns desszert

Elegáns desszert gyümölcsszószpöttyökkel / Fotó: triocean, Getty Images

Így pöttyözhetsz a legegyszerűbben

Ha van időd külön szószt készíteni a pöttyökhöz, csíkokhoz, játszhatsz az alapanyagok színével. Ha nem szeretnél szószozni, jó barát a balzsamecet. Ez a kicsit ragacsos, feketébe hajló, mély színű szósz jól mutat a fehér és a színes tányérokon. Tudd, hogy édességek mellé is alkalmazható!

Baconbe tekert szűzpecsenye rozmaringgal ízesített paradicsomszósszal, pancettával és sajttal töltött burgonyával, párolt bébispenóttal

Baconbe tekert szűzpecsenye rozmaringgal ízesített paradicsomszósszal, pancettával és sajttal töltött burgonyával, párolt bébispenóttal / Fotó: AxenteVlad, Getty Images

Csíkok és spirálok

Igen látványos elem a tányéron a hosszanti vagy körkörös csíkozás. Ehhez szükséges egy szép színű mártás vagy szósz, az alábbi képen például  céklakrém szerepel. A szósz sűrűségén és textúráján múlik, hogy mivel tudjuk szépen formázni: egy szilikonecsettel is ügyeskedhetünk, de akár villával is. Értelemszerűen csak nagyon finoman használjuk a villát, egyáltalán ne nyomjuk rá a tányérra.

Kacsamell céklakrém díszítéssel

Kacsamell céklakrém díszítéssel / Fotó: DukeII, Getty Images

Fragmentálj, azaz különíts el!

Ha van otthon szép kerámiakanál, kis szószos tálka – de gyakorlatilag bármilyen kicsi és mutatós eszköz, tálalhatunk a tányéron belül is kreatívan. Az alábbi képen a húshoz a szósz igen mutatós a kínai leveses kanálban. Külön jól mutat a négyféle szín és textúra elkülönítve a fehér tányéron.

Sült hús, pecsenyelé, krumplipüré, paradicsom

Fotó: lechatnoir, Getty Images

Itt a pürésített köret kapott egy külön minikerámiaedényt. Egy mutatós kis tálkát, például kis szószos vagy savanyúságos tálat is kinevezhetünk erre a célra.

Steak, fonnyasztott hagyma, paradicosm és krumplipüré

Ízléses, ötletes / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Játssz a tányérok színével!

Ma már kevés háztartásban fellelhetők kizárólag fehér tányérok. Nem nagyon létezik egyszerűbb saláta, mint a caprese, ami paradicsom- és mozzarellaszeletekből és bazsalikomlevelekből áll. Igazán látványos az olasz trikolór a fekete tányéron, nem igaz?

Caprese saláta

Trikolór + fekete / Fotó: karandaev, Getty Images

Játssz az ételek színével!

Végtelen lehetőséget nyújtanak az alapanyagok színei is. Egy kis céklapüré a rizottóba, és ilyen gyönyörű színe (és íze!) lesz. Az őrölt kurkumával sárgíthatunk, sárgarépával narancssárgává tehetjük – például – a hummuszt, vöröskáposztával lilára festhetünk, spenóttal vagy matchateával zöldre.

Céklás rizottó libamájjal

Céklás rizottó májjal / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Játssz az alapanyagok természetes formáival!

Igazi ünnepi kedvenc a tatár bifsztek. Tálalni külön élmény a nyers bélszínből készülő fogást: gyönyörűen áll neki a tojássárgája frissen őrölt borssal. Bekeverés előtt, az elkülönített alapanyaghalmokkal különösen látványos. Ugyanígy kreativitásra ad alapot sok-sok zöldség és gyümölcs érdekes vagy akár rendhagyó formája.

Tatár bifsztek pirítóssal

Tatár bifsztek bekeverés előtt / Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images

A hosszúkás zöldségek például adják magukat, hogy csónakot csináljunk belőlük. Töltött cukkinit vagy padlizsánt ennyire kreatívan is el lehet készíteni: többféle színű és ízesítésű krémmel, pürével benne, színes virágszirmokkal díszítve.

Töltött padlizsán virágszirmokkal

Töltött padlizsán virágszirmokkal / Fotó: bembodesign, Getty Images

A cipóban tálalt leves belseje nagyon finom, és szintén látványos. Még szebb azonban a kivájt tökben tálalt krémleves vagy a fél dinnyébe halmozott gyümölcssaláta.

Sütőtökkrémleves kivájt sütőtökben

Sütőtökkrémleves kivájt sütőtökben / Fotó: luknaja, Getty Images

Szobrászkodj egy kicsit!

Ha megnézed, ezen a tányéron valójában nem is szerepel különösebben extra alapanyag. Egy kacsacomb, krumpli, sárgarépa, brokkoli és egy kis szósz. És mégis:

a szeletelésnek és tálalásnak köszönhetően az átlagos alapanyagok különleges benyomást keltenek.

A kockákra vágott sárgarépa lenyesett maradékából készíthetünk sárgarépakrémet szintén dekorációs elemként a tányérra. Ha csirkecombbal készítjük el ezt a fogást, még többeknek elérhető.

Konfitált kacsacomb zöldségekkel

Valójában nincs is különleges alapanyag a képen! / Fotó: perfect loop, Getty Images

Nincs ötleted? Rendezd csíkba!

Bizonyos ételeket nem is olyan könnyű elegánsan tálalni. Ilyenek az egytálételek, a tésztafélék, a rizs is – nem hiába szervírozzák sok vendéglőben félgömb formában ez utóbbit. Ha megengedi az étel textúrája, és jól is áll neki, egy nehezebben tálalható fogás is szépen tud mutatni egy csíkban vagy félhold alakban a tányéron.

Spagetti tenger gyümölcseivel

Spagetti – elegánsan / Fotó: wera Rodsawang, Getty Images

Ne csak horizontálisan, vertikálisan is gondolkodj!

Hajlamosak vagyunk kizárólag felülnézetből gondolkodni a tálalásban, és csak síkban gondolkodni a tányér elrendezésén. Nagyon is mutatós lehet egy étel pedig, ha felfelé is építjük azt. Legyen az egy halom pirított hagyma vagy éppen egy tornyosuló habos-csokiöntetes somlói galuska, ami szép, az szép.

Steak hagymaropogóssal

A hagymaropogós-halom mindig jól mutat / Fotó: AHMED ABDELFATTAH / 500px, Getty Images

Az alábbi merészebb elgondolásban az újhagymák antennákként állnak ki a különleges krémlevesből. Az enoki gomba nem csak krémesítve szerepel ebben a levesben, hanem egészben, dekorációs elemként is.

Krémleves enoki gombából

Krémleves enoki gombából / Fotó: triocean, GettyImages

Vágd fel szexin tálalás előtt!

Egy egyszerű sós palacsintát is izgalmasan tálalhatunk, ha átlósan egyenlő nagyságú szeletekre vágjuk. Ugyanígy, ha egy sült húst, steaket csíkokra vágunk tálalás előtt, és ízlésesen egymás mellé vagy egymásra (!) állítjuk őket, sokkal látványosabban mutatnak majd a tányéron.

Kapormártásos sós palacsinta tengeri hallal

Kapormártásos sós palacsinta tengeri hallal / Fotó: alely, Getty Images-

Bármennyire is csábító, ne gondold túl!

Lenyűgöző, milyen komplex alkotásokat képesek szervírozni a séfek. Ezekhez azonban egy kisebb hadtest szükségeltetik a konyhán, nem beszélve a konyhai berendezésekről. Ha neked sincsen otthon Thermomix és kombigőzölős sütő, bízd inkább a biztos tudásodra magad, és először díszíts egyszerűen. Egymással harmonizáló színek, egy-egy friss zöldfűszerágacska vagy -hajtás, ízléses elrendezés, és voilá.

Sült kacsacomb krumplival, narancsszósszal

Sült kacsacomb krumplival, narancsszósszal / Fotó: Nelea Reazanteva, Getty Images

Haladóknak: eklektika

Ha már biztos kézzel alkotsz meg egy egyszerű, minimalista tálalást, jöhetnek a túlzások! Sose feledd, hogy az eklektika egy nagyon nehéz stílusirányzat, hiszen a színek, formák, alapanyagok és textúrák halmozásához kell csak igazán arányérzék. Nem egyenlő a giccsel!

Kenyérszelet gyönyörű dekorációval

Hinnéd, vagy sem, ez egy szelet kenyér díszítése / Fotó: Alexander Spatari, Getty Images

Legyen a tányér a festővásznad!

Absztrakt festészet? Minimalizmus? Kubizmus? Naturalizmus? Eklektika? Alkoss a tányéron, majd fogyasszátok el jóízűen a művészetedet!

Kacsamell, burgonya gratin, erdeigyümölcs-szósz

Kacsamell, burgonya gratin, erdeigyümölcs-szósz / Fotó: PhotoLightRoom, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top