nlc.hu
Gasztro

Egy egyszerű módszer túlevés ellen

Kutatás bizonyítja: ezzel a trükkel tálald az ételt, hogy ne edd túl magad!

Egy igazi anyuka és nagymama, na és a vérbeli magyar vendéglátó roskadásig pakolja a tányérunkat. Ez nálunk néphagyomány. De mit tehetünk, ha szeretnénk kevesebbet enni?

Sok mindennel kísérletezik az emberiség, hogy az igazán finom ételekből kevesebbet egyen. A túlevés megakadályozására egyes dietetikusi ajánlások szerint érdemes kisebb tányért magunk elé venni. A jól megrakott kistányéron többnek tűnik az étel mennyisége, a bőség érzetét keltve bennünk. Ennek az ellenkezője is igaz: ugyanannyi étel egy túlméretezett tányéron elhelyezve szűkösebb adagnak hat.

Egy korábbi kutatás eredményét is érdemes megfontolnunk. Dr. Charles Spence, az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológusa által vezetett vizsgálatban úgy tapasztalták, a piros tányér trükkje is segíthet a fogyásban is. A piros szín a tudatalattinkban a tiltással, megállással párosul, így a piros tányérról evők ösztönösen kevesebb ételt fogyasztottak.

Piros tányéron szivecske alakú tükörtojás

A piros tilos / Fotó: Westend61, Getty Images

A Food Quality and Preference című folyóiratban közzétett friss tanulmány szintén ezzel a kérdéssel foglalkozik. A vizsgálatot a Sanhszi Egyetemen (Shaanxi Normal University) folytatták Kínában, Hszian városában.

A szemünkkel kezdünk el enni

Pontosabban az agyunkkal. A jóllakás tudata ugyanis nagyban befolyásolja a fizikai jóllakottság-érzetet. Bármelyikünk megtapasztalhatta már, hogy a testi jóllakottság-érzet később érkezik el, mint ameddig az étvágyunk tart. Egy-egy jóleső ételből ezért könnyen túlehetjük magunkat.

Jó kérdés tehát, hogy milyen trükkökkel tudunk hatni az agyunkra a jóllakottság-érzetet illetően. A hsziani egyetem kutatásának bizonyítékai szerint nagyobb valószínűséggel fogunk kevesebbet enni, ha az étel kisebb darabokban szétszórva helyezkedik el a tányérunkon.

Mindez leírva rosszul hangzik, hiszen egy finom fogásra nem elszórt ételdarabokként szeretünk gondolni. Belegondolva logikus az érvelés, és nem utolsósorban viszonylag könnyen megvalósítható a tálalás ezen módja.

Nézzük csak meg az alábbi három képet:

Fehér tányéron egy szelet steak egyben, önmagában

Egy szelet steak egyben, önmagában / Fotó: VankaD, Getty Images

Fehér tányéron egy szelet steak, spárga, krumpli, gomba

Egy szelet hús többféle kísérővel / Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

A több darabban, ezáltal nagyobb felületen megjelenő étel látványa azt az üzenetet küldi az agynak, hogy több ételt fogyasztunk, így tudat alatt elkezdjük gyorsabban jóllakottnak érezni magukat. Ennek magyarázata, hogy az úgynevezett kontúrintegráció során az elsődleges látókéregben érzékelt vizuális információ az agyunkban értelmes információhalmazzá áll össze. Így kezdődik meg tehát az étkezés és a jóllakás folyamata is, még mielőtt a valóságban étel kerülne a szánkba.

Steak több darabban tálalva

Steak több darabban tálalva / Fotó: Claudia Totir, Getty Images

A vizsgálat során 34 résztvevőnek 60 különböző csokoládéképet mutattak, amelyek mindegyike különböző módon mutatta be az édességet. A kutatásban résztvevők többsége úgy vélte, hogy több csokoládé szerepelt a képen, ha az több részre volt feldarabolva és nagyobb felületen elterítve.

A kutatási eredményben könnyű meglátni a mindennapokban is bevethető trükköt. A bőséges érzetet nyújtó tálalással tudat alatt rávezethetjük magunkat, hogy a jóllakásunkhoz elegendő, nagy adag ételt eszünk.

Hát még, ha a szépen elterített ételt piros tányérra tálaljuk.

Források: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top