nlc.hu
Gasztro

Drágulást hozhat a kötelező akciózás

A Kereskedelmi Szövetség szerint drágulást hozhat a kötelező akciózás

A GKI szerint az infláció is növekedhet a kormány június elsejétől bevezetésre kerülő intézkedésétől, amitől a kormány épp az árak csökkenését várja.

Kötelező akciózás vár azokra az üzletekre, melyek tavalyelőtti árbevétele meghaladta az ötszázmillió forintot. Ez Magyarországon nagyjából 3000 boltot érint. Az élelmiszerláncok az egyre árérzékenyebb vásárlókat folyamatos akciózással próbálják az üzleteikbe csábítani, ám júniustól már nem minden esetben maguk dönthetik el, mire írnak ki akciót, a kormány ugyanis heti jelleggel egyes termékcsoportok (minden csoportba 20 termék tartozik) akciózására kötelezi őket: tíz százalékos árengedményt kell a termékcsoportra adniuk.

Ha ezt nem tartják be, büntetések várnak rájuk, csakhogy ahogy a szakemberek felhívják a figyelmet: az akciós áruk iránt megnövekedik a kereslet, és mivel a gyártóknak erre nem lesz idejük felkészülni, nem fogják tudni pótolni a boltokban elfogyó termékeket – derül ki az RTL Híradó videójából.

Bevásárlás

Drágulási hullámhoz vezet a kötelező akciózás? (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, kezdeményezik, hogy ne csak a boltoknak, hanem a beszállítóknak is árat kelljen csökkenteniük, mivel attól, hogy a kiskereskedelemben kötelező akciókat vezetnek be, a termelőknél és a feldolgozóiparban az árak nem csökkennek. Szerintük az infláció csak akkor csökkenhet, ha az ellátási lánc minden egyes szereplője részt vesz az árcsökkentésben.

Mivel a termékeket az előző harminc nap legalacsonyabb árához képest kell olcsóbban árulni, a GKI szerint növeli majd az árakat, hogy a kormány már most bejelentette, hogy az intézkedést június elsejétől vezeti be, vagyis maradt ideje a boltosoknak, hogy előre árat emeljenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top