nlc.hu
Gasztro

Ennyivel többet ért a pénzünk négy évvel ezelőtt

Bolti nosztalgia: ennyi élelmiszert lehetett venni 35 ezer forintból 2018-ban

Múzeumi lelet 2018-ból: egy élelmiszerbolti számla, amit kuriózumként állíthatnánk ki vitrinben. A Star Wars intrójában nincs annyi sor, mint ezen a négy évvel ezelőtti blokkon, az pedig, hogy 35 ezer forintból így bevásároljunk, ma már csak fantasy.

Hiába lessük az árcímkéket és az akciókat, naponta döbbenünk le újra és újra, hogy mennyit is ér manapság ezer, ötezer, tízezer forint. Egy ezres most nagyjából a semmi kategóriába esik, ötezer forintért már néhány dolgot a kosarunkba rakhatunk, azt pedig rég elfelejthettük, hogy tízezer forintból kijön egy hétvégi vásárlás.

Íme egy 2018 decemberében, azaz négy évvel ezelőtti 35 ezer forintos bevásárlás számlája, ami ekkoriban még valóban nagybevásárlás volt.

2018-as bolti számla

2018-as bolti számla

Csak néhány kiolvasható tétel:

a trappista sajton ma már csipogó van, ekkor egy kiló ára 1300 forint volt. Manapság 4000 forintnál indul akciósan, de több márka trappistájának kilója 6-7000 forint is lehet.

Az 500 grammos mascarpone a számlán 900 forint, ma a ugyanez a kiszerelés legalább 2500 forintba kerül.

A friss élelmiszerek árai szálltak el mára teljesen, de az élelmiszeripar félkész és kényelmi termékeinek ára is minimum megduplázódott. A számlán szereplő 40 grammos puncs pudingpor négy éve 90 forint volt, most 180. Ugyanaz a rumaroma akkor 75, most 150-160 forint.

Köszönjük kedves Olvasónknak a képet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top