Áprilisban minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatokból.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, mely az öt legfontosabb alapélelmiszer – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A múlt hónapban az átfogó árindex 127,2 pont lett, ami 0,8 pont (0,6 százalék) emelkedés márciushoz viszonyítva. Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után – írja az agroinform.
A FAO adatai alapján a tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont körül alakult, tehát 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb volt a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál.
Áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, sőt mérséklődött a sajt ára is – írja a Nosalty.