nlc.hu
Gasztro

Gyors csicseriborsókrém recept

A legfinomabb csicseriborsókrém titka

A csicseriborsókrém, más néven hummusz vagy csicseriborsó-püré, népszerű közel-keleti mártogatós, amely főtt és pépesített csicseriborsóból készül. Nem csoda, hogy a kerti partik és a baráti összejövetelek állandó szereplője egészséges és jól variálható mártogatósként.
Csicseriborsó krém felülnézetben a konyaasztalon a hozzávalókkal díszítve

A csicseriborsókrém összetevői a csicseriborsó, a tahini, vagyis a szezámmagból készült paszta, a fokhagyma, az olívaolaj, a citromlé és a só, de ízlés szerint további fűszerekkel és ízesítőkkel – például köménnyel, paprikával vagy petrezselyemmel is fokozhatjuk az ízét.

Amellett, hogy nagyon finom, a csicseriborsókrém számos kedvező egészségügyi hatással rendelkezik. Gazdag fehérje-, élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, zsírtartalma pedig alacsony. Éppen ezért vegetáriánusok és vegánok számára is kiváló növényi fehérjeforrás.

A csicseriborsókrém otthon is könnyen összedobható

A csicseriborsókrém elkészítése egyszerű, a házi hummusz ráadásul pénztárcabarát is. Elkészítéséhez a csicseriborsót általában egy éjszakán át áztatjuk, majd puhára főzzük. Időhiány esetén természetesen konzerv csicseriborsót is használhatunk.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó vagy 250 gramm főtt csicseriborsó
  • 60 ml friss citromlé, 1 nagy citrom leve
  • 60 ml tahini (beszerezhetjük ázsiai és delikátüzletekben, de házilag is elő lehet állítani olívaolajból és szezámmagból)
  • 1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál (30 ml) extraszűz olívaolaj (és egy kicsivel több a tálaláshoz)
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • só ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál víz
  • egy csipet őrölt paprika a tálaláshoz

Elkészítése: Konyhai robotgéppel keverjük össze a tahinit és a citromlevet (a csicseriborsókrém friss citromlével lesz igazi!) 1 percig, majd kaparjuk le a tál oldalát és alját, és keverjük tovább még 30 másodpercig, hogy a végeredmény még „habosabb” legyen.

Adjuk hozzá az olívaolajat, a felaprított fokhagymát, a köményt és 1/2 teáskanál sót, és keverjük 30+30 másodpercig, majd újabb egy percig, amíg a csicseriborsókrém sűrű és egészen sima lesz. Ha a csicseriborsókrém túl sűrű, vagy még apró csicseriborsó-darabkákat tartalmaz, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg el nem érjük a tökéletes állagot.
Kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint. Tálaljuk egy csepp olívaolajjal és egy csipetnyi paprikával. A csicseriborsókrém befőttesüvegben, hűtőben egy hétig is eláll.

Az alaprecept mellett számos variáció létezik. Vannak, akik a simább állagot kedvelik, míg mások a darabosabb textúrát. A csicseriborsókrém olyan „feltétekkel” is megbolondítható, mint a sült paprika, az, olajbogyó, de különféle fűszerkel is egyedi ízvilágot érhetünk el.

Forrás: BBC Good Food Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top