nlc.hu
Életmód

A csicseriborsó drágulása a háború miatt

A hummusz is nagyot drágulhat a háború miatt

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb csicseriborsó-exportőrei között van, idén nagyot csökkenhet a kínálat, és emelkedhet az ár.
Hummusz egy tálban

Az orosz-ukrán háború ellátási nehézségeket és jelentős drágulást hozott számos élelmiszer piacán: keleti szomszédunk a napraforgóolaj, a búza, az árpa, a repce és kukorica esetében is a világ vezető exportőrei között van.

Arról eddig kevesebbet lehetett hallani, hogy Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb csicseriborsó-exportőrei között szerepel, és az idei kínálat akár 20 százalékkal is csökkenhet. Az orosz invázió miatt hiánycikk lehet a hummusz, ami már régen túllépett a közel keleti gyökerein – írja a hvg.hu a New York Times nyomán.

„Globálisan a csicseriborsó ára 15-20 százalékkal emelkedhet – ugyanannyival, mint amennyivel a kínálat csökken” – mondta Navneet Singh Chhabra, a kereskedelmi szövetség elemzője és a Shree Sheela International, egy globális csicseriborsó-kereskedő cég igazgatója.

Oroszország a világ egyik legnagyobb csicseriborsó-beszállítója, évente mintegy 250 ezer tonnát termel belőle, de a szankciók miatt korlátozzák a kivitelét az országból. Ukrajnában általában évi 30-50 ezer tonna csicseriborsót termesztenek, de a harcok miatt ebből legfeljebb 5 ezer tonnát fognak tudni teljesíteni.

(Kiemelt kép: Unsplash/Ludovic Avice)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top