nlc.hu
Otthon

Kenjük, mártogassuk vagy használjuk köretként: a hummusz 12-szer

Egyetlen olcsó hozzávalóból 12-féle kenhetős: gyors, krémes, isteni

Aki igazán szereti a hummuszt, nem akar váltani, pedig ha megvan a saját tökéletes receptünk, jó kaland tovább kísérletezni. 12 ízkombinációt mutatunk.

A hummuszra könnyű rákattanni. Bizonyítja ezt az egész közel-keleti térség konyhai kultúrája, és a világszerte egyre gyarapodó számú hummuszbárok száma. Aki igazán ráfüggött, ugyanúgy nem unja meg, ahogyan a kenyér vagy kávé ízét sem unja meg az ember. A csicseriborsó és szezámpaszta alapú ételnek ugyanakkor olyan jól áll egy sereg másik zöldség is, hogy mindenkit csak bátoríthatunk az alábbi verziók kipróbálására.

Cikkünk végén részletesen bemutatjuk a hummusz készítését, ám az alaprecept megadása előtt 12 izgalmas zöldségvariációt ajánlunk!

Itt a szezon: sütőtökös hummusz

Számítsunk rá, hogy jócskán megédesíti a hummuszt az ősz slágerzöldsége, emellett szép színt is ad neki. A meghámozott, nagyobb darabokra felkockázott sütőtököt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, és mehet is a turmixba. Tökmaggal szórjuk!

Sütőtökös hummusz

Őszi sláger / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images

A legkrémesebb: avokádós hummusz

Apropó tökmagok. Két gasztrodivat egy tányéron: a hummusz avokádóval egyszerűen zseniális. Az egyébként is krémes mártogatóson sokat dob a krémesen zsíros avokádó, amelyről köztudott, hogy a levegőn oxidálódva bebarnul. A hummusz citrom/lime tartalma segít, hogy ne színeződjön el.

Avokádós, tökmagos hummusz

A mellette látható kréker szuper ropogtatnivaló hozzá / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Steiner Kristóf Barbie hummusza

Steiner Kristóf Barbie hummusza a céklától pink színű. A közkézen forgó receptek különböznek abban, hogy a céklát megfőzve vagy sütve mixeljük-e a csicseriborsóhoz, de Kristóf például nyersen ajánlja. Mindenhogy egy kicsit más lesz, és mindenhogy finom!

Steiner Kristóf: Ettél már humuszt?

„Alaposan gondold át a válaszod, mert egy gagyi hummusz és tökéletes hummusz között legalább akkora különbség van ám, mint mondjuk az előre csomagolt bolti zserbó és a nagymama zserbója között. És persze ahány ház, annyi recept. (…) Izraelben a hummusz nem csupán étel, sokkal inkább ars poetica. Amikor valaki azt mondja, hogy nem hisz a közel-keleti békében, mindig azt mondom: ha a zsidók és az arabok prioritáslistáján egyformán magasan van a hummusz, miért ne találhatnánk közös receptet a békére is?” (Forrás)

Hummuszvariációk

Hummuszvariációk / Fotó: istetiana, Getty Images

Itt fontos a sütés: sült paprikás hummusz

Egy jó húsos, édes paprika, kápiapaprika vagy kaliforniai paprika fog kelleni. Süthetjük serpenyőben vagy sütőben, akár zsiradék nélkül is, egészen addig, míg egy kis feketedés jelenik meg a bőrén. Ezzel a kis szexi sült ízzel lesz teljes!

Sült paprikás hummusz

Mennyi zöldség két szelet kenyéren! / Fotó: OatmealStories, Getty Images

Az ízbomba: aszalt paradicsommal

Az aszalt paradicsom egy igazi ízkoncentrátum, megdobja bármelyik étel ízét, amibe beletesszük. Fogjunk néhány darab aszalt paradicsomot, a felét mixeljük pépesre a hummusszal együtt, a többit kis darabkákban – cafatozzuk! – keverjük a krémbe. Ígérjük, hogy hihetetlenül finom.

Hummusz aszalt paradicsommal, pitával

Reggel, délben, este / Fotó: OlenaMykhaylova, Getty Images

Szinte érezzük az illatát: petrezselyemhummusz

Minden egészségmániás elégedetten biccent a petrezselyemhummusz láttán. Csupa éltető, vitamindús hozzávaló, amit megfejelünk e mindennapi zöld kincsünkkel. A petrezselyem több mint négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Illatos, aromás lesz tőle a hummuszunk.

Petrezselyem hummusz

Szuperzöld! / Fotó: Westend61, Getty Images

Még egy édes verzió: édesburgonyás hummusz

Az édesburgonya szintén sztár az utóbbi évtizedben. Jóval sokoldalúbb, mint amit egy krumpliból kinéznénk, többek között sütemények is készülnek belőle. Miért maradna ki éppen a hummuszunkból? Főzzük elő puhára, és mehet is a csicseriborsóhoz.

Édesburgonyás hummusz

Egy igazi téli kence / Fotó: vaaseenaa, Getty Images

Szupererő: spenótos hummusz

Szó sem lehet a szálas, mélyfagyasztott spenótról: vegyünk friss, leveles spenótot. Kicsit futtassuk meg olívaolajon fokhagymával, és mehet is a hummuszba. A hummusz alapreceptben lévő fokhagymát ez esetben ne tegyük bele, mert sok lesz belőle. Közel-keleti stílusban gránátalma is mehet rá.

Spenótos hummusz gránátalmával

Superfoodok egymás közt / Fotó: vanillaechoes, Getty Images

Az egyszerű és nagyszerű fehérbabos hummusz

Ha egy gyors hétköznapi evésről van szó, ne fáradjunk a babfőzéssel, remek fehérbabkonzerveket lehet kapni. A lényeg, hogy sima, ízesítetlent vegyünk, és mivel a csicseriborsóhoz hasonlóan a fehérbab is naturális ízű, elbírja a fűszereket.

Fehérbabos hummusz

Itthon is egyre népszerűbb a fehérbab / Fotó: istetiana, GettyImages

A mélyebb ízű feketebabos hummusz

A feketebabosnak már kicsit mélyebb íze és sűrűbb, tömörebb állaga van. Sok korianderrel és lime-mal maga a Közel-Kelet és Mexikó találkozása egy asztalnál. Pitát vagy nachost hozzá!

Feketebabos hummusz

Masszívabb mártogatós / Fotó: nata_vkusidey, Getty Images

Alternatív főzelék: zöldborsóhummusz

Két borsó egy tányéron. A zöldborsó frissessége és enyhe édessége is feldobja a csicseriborsót. A zöldborsó előfőzést igényel, és egy csupa zöld krémet kapunk. A magyar zöldborsófőzelék-élmények után furcsa lesz a borsós hummusz, de ez magyar sajátosság.

Zöldborsós hummusz

A petrezselyem is jól áll neki / Fotó: Enrique Díaz / 7cero, Getty Images

Örök párja a sárgarépa

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás sárgarépát tenni bele. Sokan egyébként is sárgarépahasábokkal eszik a hummuszt mártogatósként, de akár ízesíthetjük is vele. Ha kicsit előfőzzük a répát, krémesebb lesz; ha nyersen tesszük bele, rusztikusabb lesz a végeredmény.

Háromféle hummusz

Hummusz x 3 / Fotó: stockstudioX, Getty Images

A tökéletes hummusz – alaprecept

Az alaprecept hozzávalói:

  • 1 csicseriborsó-konzerv
  • 1 evőkanál tahini
  • 1 vagy 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 kiskanál római kömény
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • Csipet só
  • Csipet Cayenne bors
  • Ízlés szerint friss koriander
Hummusz

Az elmaradhatatlan olívaolaj-locsolással / Fotó: kiboka, Getty Images

1. Használjuk fel a csicseriborsó-konzerv levét is! Ad egy kis konzisztenciát a krémnek, és enyhén ízesíteni is fogja.

2. Ez esetben kulcskérdés a jó minőségű, lehetőleg hidegen préselt, extraszűz olívaolaj használata. Az egyéb, rossz minőségű olajok a hummuszunkat is azzá teszik.

3. Ha krémesebb textúrára vágyunk, tehetünk bele egy kis görög joghurtot, ettől kicsit könnyedebbé is fog válni.

4. Ha még teltebb, gazdagabb állagot szeretnénk elérni, tegyünk bele még egy evőkanállal a szezámpasztából, azaz a tahiniből.

5. Ha nem egy sima, selymes krémre vágyunk, válasszuk le a csicseriborsó egy kis részét, amit törjünk fel villával, és keverjük az elkészült hummuszhoz. Így kap egy kis rusztikusságot, haraphatóságot az étel.

7. Csavarjunk a nyers fokhagyma ízén. Ha sült fokhagymát teszünk a krémbe, megdobja az ízét. Itt most nem a serpenyőben sütött, apróra vágott fokhagymáról van szó, hanem sütőben sült egész fokhagymagerezdről, amit alufóliába csomagolva süssünk meg, majd turmixoljuk bele a hummuszba.

9. Ha a túlzott sűrűsége miatt nem érezzük ideálisnak a hummusz állagát, néhány kanál hideg víz segíteni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top