nlc.hu
Gasztro

Így tökéletesítsük a hummuszt

10 trükk a tökéletes hummuszhoz – recepttel!

Így tökéletesítsük a hummuszunkat: legyen a finomból felejthetetlen! 10 trükk és a hummusz alaprecept.

A boltban vásárolható hummuszok vegyes képet mutatnak, de ez a közel-keleti étel főzés nélkül percek alatt elkészül otthon. 7 tipp, hogy a finom, krémes hummuszunkból igazi családi kedvenc legyen!

A hummusz viszonylag új jövevény a magyar konyhákban, és sokan még mindig csak közel-keleti gyorséttermekben találkoznak vele. Pedig tíz perc alatt elkészül, rábízhatjuk magunkat a csicseriborsó-konzervre (a hummusz esetében felesleges a nyers csicseriborsó hosszadalmas főzése). A felhasználása is meglepően sokoldalú a szendvicskrémtől a mártogatóson át a tortillába vagy pitába kent krémig.

Rengeteg alaprecept kering a neten, de a hummusz tipikusan az az étel, ami könnyen válhat jellegtelenné ízűvé. Egy kis szívvel és odafigyeléssel viszont egy igazi házi klasszikust varázsolhatunk belőle, szabadon gazdálkodva az alábbi trükkükből, hiszen ízlések és hummuszok.

Tíz tippet adunk a saját kedvencünk kikeverésére! Botmixert vagy turmixgépet előkészíteni, hiszen csupán össze kell turmixolni az hozzávalókat.

Szórjuk meg pirospaprikával és locsoljuk meg a végén olívaolajjal / Fotó: Christopher Alvarenga, Unsplash.com

Szórjuk meg pirospaprikával és locsoljuk meg a végén olívaolajjal / Fotó: Christopher Alvarenga, Unsplash.com

Az alaprecept hozzávalói:

  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 1 evőkanál tahini
  • 1 vagy 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 kiskanál római kömény
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • Csipet só
  • Csipet Cayenne bors
  • Ízlés szerint friss koriander

1. Használjuk fel a csicseriborsó-konzerv levét is! Ad egy kis konzisztenciát a krémnek, és enyhén ízesíteni is fogja.

2. Ez esetben kulcskérdés a jó minőségű, lehetőleg hidegen préselt, extraszűz olívaolaj használata. Az egyéb, rossz minőségű olajak a hummuszunkat is azzá teszik.

3. Ha krémesebb textúrára vágyunk, tehetünk bele egy kis görög joghurtot, ettől kicsit könnyedebbé is fog válni.

Hummusz egész csicseriborsószemekkel / Fotó: Nataliya Vaitkevich, Pexels.com

Hummusz egész csicseriborsószemekkel / Fotó: Nataliya Vaitkevich, Pexels.com

4. Ha még teltebb, gazdagabb állagot szeretnénk elérni tegyünk bele még egy evőkanállal a szezámpasztából, azaz a tahiniből.

5. Ha nem egy sima, selymes krémre vágyunk, válasszuk le a csicseriborsó egy kis részét, amit törjünk fel villával, és keverjünk az elkészült hummuszhoz. Így kap egy kis rusztikusságot, haraphatóságot az étel.

7. Csavarjunk a nyers fokhagyma ízén. Ha sült fokhagymát teszünk a krémbe, megdobja az ízét. Itt most nem a serpenyőben sütött, apróra vágott fokhagymáról van szó, hanem sütőben sült egész fokhagymagerezdről, amit alufóliába csomagolva süssünk meg, majd turmixoljuk bele a hummuszba.

Szép krémesen / Fotó: Ludovic Avice, Unsplash.com

Szép krémesen / Fotó: Ludovic Avice, Unsplash.com

8. Az esetben, ha szeretnénk bele egy kis izgalmas plusz ízt, de nem vagyunk fokhagymarajongók, süssünk a sütőben egy kis édes pritaminpaprikát, és ezt turmixoljuk a hummuszba. Ne vigyük túlzásba, mert édesíti az ízét, de mennyei lesz.

9. Ha a túlzott sűrűsége miatt nem érezzük ideálisnak a hummusz állagát, néhány kanál hideg víz segíteni fog.

10. Felejtsük el a bolti citromlevet! Lehetőleg örökre. Csak egy gyors facsarás egy fél citromból, és összehasonlíthatatlan a két ízvilág.

Szórjuk meg pirospaprikával vagy korianderrel, gyorsan el fog fogyni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top