Gasztro

Eddig vetted a hummuszt? Készíts inkább otthon, negyedóra alatt!

Csicseriborsópüré sok-sok olívaolajjal és fűszerekkel. Hummuszt készíteni pofonegyszerű, és a hozzávalókat is könnyű beszerezni.

A csicseriborsó valószínűleg régen alapvető élelmiszernek számított Magyarországon, nem lehetett másképp, hiszen népdal is szól róla. Ez az ének egy sorban említi a csicseriborsót a babbal meg a lencsével, vagyis ez a hüvelyes aligha akkor érkezett az országba, amikor az avokádó meg a chiamag, mégis meglehetősen kevés csicseriborsós ételt ismerünk.

Tudsz három csicseriborsós fogást? Bocs, de csak kettőt: a falafelt meg a hummuszt, és egyik sem kimondottan a hagyományos magyar konyha remeke, sokkal inkább a Közel-Kelet gasztronómiájához kötjük. Oké, a csicseriborsó-pörkölt is egy étel, próbáljátok ki, de valójában pörköltalapon indítva mindenből étel lesz előbb-utóbb.

A falafelről már többször is beszéltünk, ugorjunk most a hummuszra! A hummusz csicseriborsó-püré, ami nálunk a szendvicskrémek népes családjába tartozik, a Közel-Keleten viszont a hummusz pitával a legalapvetőbb étel. Bizonyos szempontból olyan, mint nálunk a zsíros kenyér. Hummuszt természetesen készen is lehet vásárolni, ahogy körözöttet, májkrémet vagy tepertőkrémet is, azonban, ha jót akarsz magadnak, készítsd el inkább otthon. Ezt most nem a vírushelyzet mondatja velem, mivel a hozzávalókért ugyanúgy el kell menni a boltba, hanem a jó ízlés: ha ettél már bolti körözöttet, el tudod képzelni, miről beszélek. Azt meg már, gondolom, említeni sem kell, hogy otthon nagyjából egy bödön hummuszt készíthetünk annyi pénzért, amennyiért készen egy kis tégellyel vásárolhatunk.

De akkor hol van a kutya elásva? Á, megvan, biztos nagyon bonyolult elkészíteni! Hát, még az sem. Nagyjából negyedóráig tartott, bár bevallom, amikor úgy tíz évvel ezelőtt először a fejembe vettem, hogy hummusz lesz, kissé meglőve éreztem magam a tahinipaszta miatt. Megint egy új hozzávaló, hát azt meg hol szerezzek, még a csemegeüzletben sem hallott róla az eladó. Aztán rájöttem, hogy azt is meg lehet otthon csinálni, csak olívaolaj és szezámmag kell hozzá, meg egy jó botmixer.

Hát akkor csapjunk is bele!

Hummusz

Egy tál hummusz

Egy tál hummusz (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kis doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 ek. citromlé
  • 1,5 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 1 dl szezámmag

Elkészítés

  1. Először a tahinipasztát készítjük el. Csináljunk belőle többet, kis üvegbe zárva, hűtőben jó sokáig eláll, és akkor legközelebb még rövidebb ideig tart hummuszt készíteni. A szezámmagot száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A pirítás szó nem teljesen pontos, csak addig sütjük, amíg illatozni nem kezd, nem kell, hogy színt kapjon, mert megkeseredik.
  2. A pirított szezámmagot beletesszük a botmixer edényébe és elkezdünk hozzá olívaolajat csorgatni. Kerüljön bele annyi, hogy végül sima péppé tudjuk zúzni. Az nem baj, ha a tetején marad egy pár milliméteres olajréteg, sőt, annál jobb, mert így tovább eláll a tahini.
  3. Egy kis doboz csicseriborsóhoz nagyjából két evőkanál tahinit hagyjunk az edényben, a többit szedjük ki és tegyük el. Öntsük hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót. Dobjuk bele a megpucolt fokhagymát, a fűszereket, csepegtessük bele a citromlevet, és csorgassunk hozzá olívaolajat. Indítsuk be a botmixert.
  4. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá olívaolajat, ha féltjük az alakunkat, akkor vizet. Addig zúzzuk és hígítsuk, amíg teljesen krémes állagú nem lesz. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk, vagy csepegtetünk bele még citromlevet.

Tegyük át egy tálba, locsoljuk meg még olívaolajjal, szórjuk meg paprikával, vagy akár római köménnyel. Szúrhatunk bele díszítésnek petrezselymet, mentalevelet, mindegy, mindenképpen jól fog kinézni.

Tároláshoz azonban zárjuk inkább befőttesüvegbe vagy dobozba, különben hajlamos kiszáradni. Egy hétig simán eláll a hűtőben.

Mit csináljunk még csicseriborsóból?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top