nlc.hu
Gasztro
4 alaprecept újkrumpliból

Ismered az újkrumpli elronthatatlan receptjét? 4 kedvencünk zsenge tavaszi burgonyából!

Az újkrumpli végre az ezer forintos lélektani határ alatt van, ezért most érdemes kihasználni ezt az időszakot, amikor a legjobb formáját hozza az emberiség egyik kedvenc eledele, a krumpli!

Újkrumpliról egészen április-májustól júliusig beszélhetünk. Ezután szép lassan már a nagyobb szemű, vastagabb héjú, magasabb keményítőtartalmú krumplikhoz juthatunk hozzá, ezért itt az idő, hogy úgy készítsük el az újburgonyát, hogy kihozzuk a legjobbat belőle.

Ha az alábbi receptekből valamelyiket szívesen megcsinálnád, de – még vagy már – nincsen szezonja az újkrumplinak, használhatsz helyette nem szétfővő, salátának való burgonyát. Biztos választás a kifliburgonya.

Mire nem alkalmas az újburgonya?

Ismerős lehet az olajban sütés során „köpködős” sült krumpli esete. Számítsunk erre, ha újkrumpliból sütünk rósejbnit vagy karikaburgonyát, ahogy arra is, hogy a burgonyakrémleves és a krumplipüré sem az igazi vele – íztelenek lesznek.

Gulyáslevesbe, palóclevesbe és más ragulevesekbe is nyugodtan tegyük bele az olcsóbb öreg burgonyát, a levesekbe belefővő keményítő tartalmasabbá teszi őket.

Újkrumpli

A kis pirosak / Fotó: Bill Boch, Getty Images

Egyes ételeket egyenesen el is ronthatunk, ha újkrumpliból akarjuk elkészíteni őket, a burgonya magas víztartalma és alacsonyabb keményítő-tartalma miatt. Ilyen minden, amibe gyúrni kell, mindenféle krumpligombóc – bizony, a a szilvás gombóc is –, a nudli, gnocchi, ugyanis bekeményednek tőle.

A tócsni (lapcsánka, macok) duplán rossz ötlet belőle, ugyanis köpködni fog az olajban sütéskor, és egyszerre lesz kissé íztelen és rossz tartású.

Az újkrumpli pucolása egyszerű pazarlás.

Az újkrumplival egyszerűbb bánni. Az előkészítéséhez nem kell elővennünk a krumplihámozót. Ha alaposan megmossuk, átdörzsöljük a fiatal szemeket, majd leitatjuk róluk a vizet, már mehet is a fazékba, tepsibe.

Az újkrumpli hártyavékony héja

Az újkrumpli hártyavékony héja / Fotó: Nicholas Kostin, Getty Images

1. Az örök recept újkrumpliból

A zsenge újburgonyának hihetetlenül jól állnak a zöldfűszerek és egy kis jó minőségű zsiradék, legyen az vaj, olívaolaj vagy egy izgalmas hidegen préselt olaj. A méregdrága préselt olajokkal viszont ne süssünk, főzzünk, ezek salátákhoz, nyersen alkalmasak!

Az újburgonya eltéveszthetetlen és megunhatatlan készítési módja, ha a megtisztított burgonyaszemeket alaposan összeforgatjuk egy saját készítésű keverékkel. Olívaolajjal vagy vajjal keverjünk el friss zöldfűszereket (ezek híján szárított fűszereket). Remekül illik hozzá a zsenge kakukkfű, a rozmaring, zsálya, bazsalikom, a metélőhagyma és persze az újhagyma is. A petrezselyem klasszikus társa, akárcsak a kapor. A mellett a tarka bors illik hozzá leginkább.

Petrezselymes újkrumpli szalonnával

Petrezselymes újkrumpli szalonnával / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Fontos, hogy a zöldfűszereket ne süssük túl. A legjobb, ha előbb tesszük ki hőkezelésnek a burgonyát, és utána legfeljebb csak összeforgatjuk tűzön, hogy minél frissebbek maradjanak. A túlfőzés, túlsütés hatására elveszítik az aromáikat, és sajnos a vitamintartalmukat is.

nlc. tippek:

  • Ha még frissebb ízt szeretnénk kapni, csepegtessünk rá kevés frissen facsart citromlevet! Nem lesz tőle savanyú, csak még tavasziasabb lesz.
  • Ha szeretnénk igazán puhán enni, pároljuk csak meg az újkrumplit – valójában főzni sem szükséges. A megpuhult szemeket forgassuk bele az olajos keverékünkbe.
  • Csúcsfinom lesz, ha a párolt krumplikra rápirítunk, majd a végén forgatjuk bele az olajos-fűszeres keverékünkbe.
  • Húskedvelők: ez az étel egy kis szeletelt szalonnától sem sértődik meg! Pirítsuk össze egy kis húsos szalonnával is, ha akad a hűtőnkben.

2. Zúzott újkrumpli durva szemű sóval

Elsőre egy elrontott ételnek tűnhet, pedig mi sem áll távolabb a valóságtól. A sült zúzott krumpli annyira finom, hogy az elkészülte után azonnal mehet is be a második menet, ugyanis hihetetlenül gyorsan elfogy. Magában vagy egy kis szósszal, mártogatóssal is tökéletes.

Zúzott újburgonya friss kakukkfűvel

Zúzott újburgonya friss kakukkfűvel / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1 kg újburgonya
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • Só + lehetőség szerint durva, nagy szemű só
  • Frissen őrölt bors
  • Friss kakukkfű

Elkészítése:

  • Az újburgonyaszemeket tisztítsuk meg, töröljük szárazra, és hagyjuk egészben.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és kezdjük sütni 190 fokon mindenféle zsiradék nélkül.
  • A krumpliszemek nagyságától függően 30-40 perc elég lesz, hogy ne legyen nyers, ekkor vegyük ki a sütőből.
  • Egy klopfolóval üssünk rá a krumpliszemekre, de ne ütlegeljük őket!
  • A szétzúzott krumplit ezután locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk meg, és mehet vissza a sütőbe addig, míg szép ropogós színt nem kap.
  • A végén jöhet rá a durva szemű só (ha szeretjük) és a frissen rátekert bors. Színes borssal még mutatósabb!

3. Egy saláta, amivel tényleg jóllakunk: nizzai tonhalsaláta

Ez a saláta tényleg mindent tartalmaz, amire szüksége van a szervezetnek, remek fehérje-szénhidrát elosztással, sok vitaminnal. Az elkészítése konyhai jártasságot nem igényel, csak a zöldbabot kell megpárolni, a tonhalat elég konzervből kivenni.

Nizzai saláta

Nizzai saláta /Fotó: bit245, Getty Images

 

nlc. tipp a tonhalhoz

Tonhalból érdemes a jó minőségűt venni, szép tonhaltörzsdarabokkal. Az olcsóbb márkák a maradékot, szürkés színű halhúsresztlit tartalmaznak szép rózsaszínes hús helyett.

Hozzávalók:

  • 30 dkg újburgonya
  • 20 dkg zöldbab
  • 160 g tonhal (nagyobb dobozos)
  • 150 g zöldsaláta ízlés szerint
  • 3 evőkanál fekete olívabogyó
  • 1,5 evőkanál kapribogyó
  • 2 nagy paradicsom vagy ennek megfelelő mennyiségű koktélparadicsom
  • 4 tojás
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál erőteljes ízű mustár, lehetőleg dijoni
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 citrom leve + 1 citrom díszítésnek
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • Tegyük oda főni a tojásokat.
  • Pároljuk vagy főzzük meg a burgonyát. A lényeg, hogy ne főzzük szét, maradjon tartása!
  • Ugyanígy pároljuk meg a zöldbabot.
  • Egy nagy tálba tegyük a kihűlt krumplit egészben vagy megfelezve, adjuk hozzá a zöldbabot, a kihűlt tojást felezzük vagy negyedeljük, és szintén adjuk hozzá, esztétikus elrendezésben.
  • Készítsük el az öntetet: az olívaolajban keverjük el a zúzott fokhagymát, a mustárt a fehérborecettel, fél citrom levével és a sóval.
  • Szórjuk meg olívabogyóval és kapribogyóval és a tonhallal, végül a paradicsomot vágjuk nagyobb cikkekre, tegyük a salátára, és locsoljuk meg a salátaöntettel.
  • Citromkarikákkal díszítsük.

4. Könnyed majonézes krumplisaláta – ez nem a nehézkes téli!

Telente jólesnek a masszív majonézes saláták, ilyenkor viszont érdemes a könnyebb receptek felé nyúlnunk. A szimpla ecetes, német stílusú krumplisalátákkal szemben egy teltebb ízvilágú kompozíciót mutatunk, ecet helyett pedig citromlével savanyítsuk!

Krumplisaláta

Krumplisaláta / Fotó: Andrey Zhuravlev, Getty Images

Hozzávalók:

  • 50 dkg újkrumpli
  • 2 közepes lilahagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár, legjobb a dijoni
  • 1 teáskanál méz
  • Zsenge kapor ízlés szerint
  • Só ízlés szerint
  • Frissen őrölt vegyes bors
  • Díszítésnek petrezselyem

Elkészítése:

  • Pároljuk vagy főzzük meg a burgonyát.
  • Hámozzuk meg és vágjuk fel a lilahagymát félkörívű szeletekre.
  • Készítsük el az öntetet: az olívaolajban keverjük el a mustárt, majonézt, mézet, sót, borsot.
  • Egy nagy tálba halmozzuk a kihűlt krumplikat egyben vagy kettévágva, és keverjük el a többi hozzávalóval.

Ugye, mennyivel jobb, mint a bolti?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top