Van olyan desszertműfaj, amelyben ne volna jó ötlet az eper? Az eper, helyesebben szamóca egy olyan gyümölcs, aminek csak rövid ideig van itthon szezonja, de letarolta az élelmiszerpiacot. A csokiktól a fagylaltokon és jégrémeken át a tortákig, süteményekig vagy akár rágógumikig örök kedvenc az epres ízesítés.
Ha igazán finom gyümölcsre tettünk szert, érdemes egész egyszerűen elszemezgetni, hiszen a hazai szezonja csak néhány héten át tart. Epres édességeket persze egész évben készíthetünk fagyasztott eperből, a kiolvasztott gyümölcs azonban soha nem olyan feszes, friss és illatos, mint a kora nyári, valódi epertermés.
Négy olyan recept következik, amelyben az eper zamatát nem nyomja el a cukor, nincs benne búzaliszt (ezáltal glutén), tej, tejtermék, szója és hozzáadott fehér cukor. Így olyan alternatívákat nyújtunk, amit az ételallergiával, ételintoleranciával élők, a diétázók, vegetáriánusok és (részben) vegánok is fogyaszthatnak. Íme.
Felhőszerűen könnyű eperhab friss eperből
Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót
Ez most nem egy mousse, hanem egy igazi, könnyed hab. Egy gyümölcsös desszert fixálók, zselésítőanyagok nélkül, álomkönnyű kivitelben. Készülj fel rá, hogy pillanatok alatt elfogy, miután kiadagoltad őket.
nlc. tipp: Ha van másfajta mentes sütid, ahhoz is zseniálisan finom az eperhab. Legyen az piskóta, muffin vagy akár egy sűrű csokis krém, amit az eperhabbal együtt kanalazhatsz.
Hozzávalók:
- 35-40 dkg eper
- 3 db tojásfehérje
- 4 evőkanál porcukor nyírfacukorból
- 2 mokkáskanál folyékony vaníliaaroma
Elkészítése:
- Az epreket finom vízsugár alatt öblítsük át, majd papírtörlőn itassuk le a vizet a róluk. Csumázzuk ki a szemeket.
- Törjük fel a tojásokat, és válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. Habverővel verjük fel, míg meg nem keményedik a tojásfehérje, majd dolgozzuk tovább nyírfacukorból vagy eritritből készült porcukorból és a vaníliaaromával.
- Vegyünk ki 4-5 eperszemet, és a gyümölcs többi részét keverjük össze botmixerrel, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjéhez, és kézi mixerrel keverjük ki őket együtt.
- A maradék epret vágjuk fel vékony szeletekre, és díszítsük vele a habot úgy, hogy átlósan beletűzzük a felvert eperhabba.
Epres mandulás pite mentesen
Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót, opcionálisan mézet
Az eper és a mandula csodálatos páros, ebben a süteményben pedig a tésztaréteg alapja is mandulából készített liszt, és a végén szeletelt mandulával és friss eperrel borítjuk a pitét.
Hozzávalók:
- 30 dkg eper
- 25 dkg mandulaliszt vagy finomra darált mandula
- 6 db tojás
- 20 dkg nyírfacukor vagy 15 dkg eritrit
- 4 g sütőpor (1/3 csomag)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 nagy csipet só
- Fél marék szeletelt (nem sózott!) mandula
- 2 evőkanál méz vagy agavészirup
- Porcukor nyírfacukorból vagy eritritből a pite meghintésére
Elkészítése:
- Egy nagy keverőtálban keverjük össze a mandulalisztet a sütőporral.
- Törjük fel a tojásokat, és válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. A tojássárgáját keverjük fel a cukorpótló felével, a tojásfehérjét pedig verjük keményre a cukorpótló másik felével.
- Az epreket finom vízsugár alatt öblítsük át, majd papírtörlőn itassuk le a vizet a róluk. Csumázzuk ki a szemeket.
- Villával törjünk össze 15 dkg epret, és adjuk a sárgájához, majd egyenletesen keverjük el a mandulaliszttel.
- Ha elegyítettük, finom mozdulatokkal forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjét.
- Öntsük egy kb. 22-26 cm átmérőjű piteformába a masszát, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk ki.
- 175 Celsius-fokos sütőben hőlégkeveréses funkción süssük kb. 50 percen át, majd szúrópróbával ellenőrizzük, mennyire sült át.
- A maradék eperből 10 dkg-ot botmixerrel vagy villával gondosan összenyomkodva elegyítsünk.
- A natúr eperpürét keverjük simára a mézzel vagy agavésziruppal.
- Ha átsült a pite, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd egy kanállal kenjük át a tetejét az eperréteggel. Ha túl forrón tesszük rá, nem maradnak meg szépen, külön a rétegek.
- A maradék 5 dkg epret szeleteljük fel vagy daraboljuk fel apróra, és oszlassuk el az eperkrémes rétegen.
- A legvégén szórjuk meg a szeletelt mandulával és a porcukorral.
Hagyományos epres piskóta mentesen
Mentességek: tej, tejtermék, szója, glutén, hozzáadott cukor
Tartalmaz: tojást, cukorpótlót
A piskóta idénygyümölcsökkel tökéletes. Most eper- és rebarbaraszezon van, de jön a cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, aztán a szilva, és persze a piros bogyós gyümölcsök is. Az epres piskóta egész eperszemekkel a legjobb, lássuk!
Hozzávalók:
- 35 dkg eper
- 6 db tojás
- 6 púpozott evőkanál mandulaliszt
- 4 evőkanál nyírfacukor vagy 6 evőkanál eritrit
- 4 g sütőpor (1/3 csomag)
- 1 csipet só
- Porcukor nyírfacukorból vagy eritritből a pite meghintésére
Elkészítése:
- Az epreket finom vízsugár alatt öblítsük át, majd papírtörlőn itassuk le a vizet a róluk. Csumázzuk ki a szemeket, és hagyjuk egészben őket.
- Törjük fel a tojásokat, és válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. Verjük fel a fehérjéket egy kiskanál cukorpótlóval és a csipet sóval. A sárgájukat keverjük el a maradék cukorpótlóval, a mandulaliszttel és a sütőporral.
- Finom mozdulatokkal keverjük el a felvert fehérjéket a sárgájával kevert masszával.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiformába öntjük a masszát, és nagyon óvatosan, a gyümölcsszemeket nem szétnyomva belenyomkodjuk a nyers tésztába az egész szemeket.
- 160 Celsius-fokos sütőben hőlégkeveréses funkción süssük kb. 00 percen át, majd szúrópróbával ellenőrizzük, mennyire sült át, és ennek megfelelően vegyük ki vagy süssük tovább.
- Ha szépen pirult piskótát kapunk, szórjuk meg a nyírfacukorból vagy eritritből készült porcukorral.