nlc.hu
Gasztro

A Só Men, akit divat utálni, és ő nagyon jól megél ebből – Salt Bae története

Hogyan lett Salt Bae szegény hentesből steakbűvölő sármőr, majd közutálat tárgya?

Nusret Gökçéről még az is tud, akinek semmit nem mond ez a név. Először elképesztően pozőr sószóró mozdulata vált ikonikussá, általa pedig ő maga is. De ki is tulajdonképpen az élő gasztromém, akin mindenki gúnyolódik, mégis a világ leggazdagabbjai, köztük A-listás színészek, sportolók, politikusok tartják el az éttermeit?

„Miről híres Salt Bae?” „Mit tett le az asztalra?” „Hogyan gazdagodott meg?” „Mekkora a vagyona?” „Milyen idős Salt Bae?” Ezek a Google-felhasználók által leggyakrabban feltett kérdések a török celebhentes kapcsán. Salt Bae ugyanis eredetileg egy török hentes. Most minden kérdésre választ kapsz.

A szegény bányász fia, aki az általános iskolát sem fejezhette be

Nusret Gökçe 1983-ban Törökország egészen keleti részén látta meg a napvilágot, az örmény határnál. Édesapja bányász, az öt gyermeket nevelő család anyagi helyzete pedig olyannyira kétségbeejtő volt, hogy a kis Salt Bae-nek 12 éves korában ott kellett hagynia az általános iskolát, hogy mielőbb szakmát tanuljon, és pénzt kereshessen. Hatodikos diákból tehát hentestanonc lett, és így került Isztambul nyüzsgő Kadıköy negyedében.

Kadıköy a város kereskedő- és művésznegyede, a metropolisz ázsiai oldalán. Isztambul pezsgő világa valóságos kultúrsokk lehetett a kiskamasz fiúnak, akit ennyi idősen hentesbárdok közelébe sem szabadott volna engedni. Néhány éve a The Times-nak így emlékezett vissza erre az időszakra: „Minden nap két óra vonatozással és 30 perc buszozással értem be a munkába. Napközben leülni sem volt idő, folyamatosan dolgozni kellett, szabadnap és szabadság nem volt.

Nézd meg Salt Bae fiatalkori képeit és egy friss fotót édesapjával!

Nusret Gökçe, Salt bae fiatalon
Megnézem
Összes kép (4)

Gyerekből lett henteslegényként volt alkalma tehát elsajátítani a húsvágási technikákat, amelyek révén később híres lett. A késeket kardszerűen forgatva rendkívül teátrálisan csontoz és szeletel, a latin szerető (vagy retró hongkongi akciófilmhős?) fizimiska kötelező attribútumai pedig a latino bajusz, copf és napszemüveg.

A húsokhoz való szakértelmét és vágási technikáját egyébként még az elkötelezett utálói sem kérdőjelezik meg, és Salt Bae a szorgalmához és ambíciójához sem férhet kétség. A korai képeken még egy egyenruhás fiatal srácot látunk kötelességtudóan állni a hentespultban.

Nusret Gökçe, Salt bae

A kézügyességéhez nem fér kétség / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

A modern török népmesében a szegény fiú vándor- és inasévei következtek, habár banki segítséggel. Úgy szól a fáma, hogy húszéves korában sikerült meggyőznie róla egy bankot, hogy támogassa terveit, és a gyakorlatban tanulhasson tovább külföldön a húsiparban. A kötelező katonaság után Gökçe több földrészen járt és vállalt munkát, és jó ideig ingyen dolgozott éttermekben. 2007 és 2010 között a steaknagyhatalom Argentínában és az Egyesült Államokban volt tanonc, míg végül a húsokon kívül kitanulta a szakács- és vendéglős szakmát is.

27 éves korában, 2010-ben tért vissza hazájába, és Isztambulban megnyitotta első éttermét. Gökçe saját elmondása szerint már a legelső napon mintegy 2 millió forintos összeget keresett, és bár nem osztotta meg ennek részletei, erősen költői túlzásnak tűnik még az aranykezű hentes-szakács-vendéglátóstól is.

Nusret Gökçe, Salt bae

Ma már a hűtőháza is elegáns / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

A sikeres debütálás után egy török üzletember, Ferit Şahenk lett a társa, aki meglátta a potenciált Gökçében. Ferit Şahenk egész Törökország egyik leggazdagabb embere, a Doğuş Group elnöke. A török dollármilliárdos segített neki később Ankarában, Dubaiban és Katarban is steakéttermeket nyitnia.

Gökçe luxus steakhouse-láncának neve, a Nusr-Et egy szójáték: a keresztnevéből képzett szóban az ‘et’ törökül húst jelent.

2017-ben következett be aztán a fordulópont, amiről a korareggeli munkába vonatozásai alkalmával álmodozhatott a kis Nusret. Instagram-oldalára kikerült a legendás videó, amit mára csak itt közel 17 millióan láttak. (Más platfomokon számos más feltöltéssel is sokmilliós nézettsége van a berobbanást jelentő videónak.)

Óriásit ment a török fickó hússzeletése a neten, aminek csupán ennyi volt a kommentárja: Ottoman steak. A V-nyakú fehér póló, a nem klasszikus hentestestalkat, a kerek napszemüveg és az elmaradhatatlan arckifejezés volt a körítés, ilyen drámaian korábban senki nem csontozott le és szeletelt fel egyetlen steaket sem.

#foodporn Törökországból

Gökçe jellegzetes grimasza egyébként is megér egy misét. Ki mit lát benne? Szexi? Beképzelt? Kegyetlen? Ez valami flört? Vagy egy ősi kép megelevenedése a férfiról, aki vadászik, elejti az állatot és kissé nyersen kitálalja elénk?

Rajoskodás a maxon, annyi bizonyos. „Fantasztikus, hogy valaki ekkora karriert tudjon csinálni abból, hogy sózás címén a saját könyökére és a földre szórja a sót” – írja egy videója alatt szellemesen egy hozzászóló.

Nusret Gökçe, Salt bae

Hullik a só / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Mit jelent a Salt Bae becenév?

A mémnek köszönhetően született meg Gökçe személyes brandje, Salt Bae. Hiphop és r&b dalszövegekből lehet ismerős a bae, ami a baby, babe szavak szlengváltozata. Magyarra, kissé ügyetlenül a Sós pasiként fordíthatnánk.

Ha egy mém elszabadul

A hat évvel ezelőtt feltöltött mém berobbanása után hirtelen mindenki őrá volt kíváncsi. Láttunk már hasonlót: gondoljunk csak Pumped Gabó Balaton-parti táncára, ami szintén néhány ikonikus(an idétlen) mozdulattal repítette őt is a jelentősen szerényebb mértékű hírnévig.

Salt Bae sószórása is inkább emlékeztet egy törött szárnyú kócsagéra vagy flamingóéra, bár ő jobb szereti, ha álló kobrához hasonlítják jellegzetes kézmozdulatát.

A mém elterjedése után gyorsan kialakult az a sajátságos ellentmondás, ami azóta is jellemzi a celebhentes megítélését. Elárasztották az online teret a Salt Bae-n gúnyolódók, az étteremkritikusok pedig nem voltak restek belerúgni az új gasztrosztárba.

Nusret Gökçe, Salt bae

A saját magadról készült gigafestmény előtt lazulgatva / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Ezzel párhuzamosan mindenki a híressé lett mozdulatot utánozta, Gökçe újonnan nyílt éttermében egy hatalmas sószóró Salt Bae-festmény előtt akart szelfizni mindenki, akinek nem jelent problémát egy százezres vacsora a celebsteakhouse-ban. A világ (újgazdag) elitje sorban állt nála asztalért, beleértve A-listás hírességeket, sztársportolókat, sőt politikusokat is. Steakezett nála Leonardo Dicaprio, David Beckham, Kylian Mbappe, Usher, sőt Rogán-Gaál Cecília is.

Szakmai kritikák: minőségi étterem vagy celebsimogató?

Mielőtt elfelejtenénk, hogy valójában gasztronómiai attrakcióról van szó, lássuk, hogyan fogadta az éttermi szakma a török hentes-vendégátós debütálását a nyugati világban. A szegény családból származó srácnak ugyanis elmondása szerint egykor óriási álma volt meghódítani Amerikát. Ez a trófea azonban kicsit rossz szájízzel lett meg, az amerikai és európai sajtó ugyanis évek óta nagy élvezettel csámcsog a Salt Bae éttermeiben tapasztalható hibákon és – mondjuk ki – pofátlanságokon.

Nusret Gökçe, Salt bae

Mitől is finom egy steak, ugye / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

A legbefolyásosabb lapok étteremkritikusai egymás után írták meg, hogy Gökçe luxus steakhouse-ai a konyha teljesítményéhez képest egészen hihetetlenül túlárazottak, és ki finomabban, ki egyértelműbben azt fogalmazta meg, hogy az egész jelenség csupán egy szemfényvesztés. Ezen a ponton érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is ér tulajdonképpen egy érdes nyelvű, nagy nevű kritikus szava manapság?

A New York Post kolumnistája, Steve Cuozzo egyenesen „Nr. 1 nyilvános lehúzásnak” nevezte. A GQ Magazinban Joshua David Stein megírta, hogy Salt Bae New York-i éttermében a steakek középszerűek, a hamburgerben a húspogácsa pedig egyértelműen túlsütött.

„Egy [630 fontos = 275 ezer forintos] steaket akarsz, amit Mickey egér készít el, vagy egy két Michelin-csillagos étterembe akarsz jönni, ahol 15 séf van, és akiknek nagyon fontos minden, amit csinálnak?” – tette fel a kérdést Daniel Clifford, a két Michelin-csillagos Midsummer House étterem séfje a The Staff Canteen című podcast beszélgetésben.

Születtek persze árnyaltabb kritikák is. Amerika legjelentősebb online gasztromagazinja, az Eater szerzője, Robert Sietsema már így írt: „ha az új New York-i Nusr-Et éttermet csupán steakhouse-ként akarod megítélni, minden bizonnyal csalódni fogsz. Ha viszont vacsoraszínházként tekintesz a helyre, meg leszel elégedve – de csak akkor, ha Salt Bae is jelen van.

Nusret Gökçe, Salt bae

Földrészek és éttermek között félúton, magánrepülőn / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Ez bizony műfaji átok. Ha egy celebséf a saját nevére, arcára, produkciójára építi az étteremmárkáját, könnyen csalódást okozhat a százezres összegeket otthagyó vendégeknek. Márpedig Salt Bae nem lehet jelen személyesen a több mint húsz éttermében, több kontinensen. Vendégeinek jobbára meg kell elégedniük a csillogó steakhouse-okban készült szelfikkel és a kétes ízlésről tanúskodó, méretes Salt Bae-freskók előtti pózolással a sztárhentes fellépése nélkül.

Nusret Gökçe, Salt bae

Arany tomahawk steak az aranyláncos kicsinek / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Néhány botrány a sok közül Salt Bae és a Nusr-Et éttermek körül

  • Tüntetés az étterme előtt
    2018-ban kisebb tüntetés szerveződött Salt Bae Miamiban nyitott étterme előtt, amikor is Venezuela elnöke egy több százezer forintos báránysteaket fogyasztott a Nusr-Etben, miközben Venezula államcsődöt jelentett, és odahaza tömegek éheztek. Még Marco Rubio Florida szenátora is nyilvánosan elmarasztalta Salt Bae-t az eset után.
  • A sztárfocista anyázása
    2019-ben Franck Ribéry sztárfutballista, a Bayern München akkori francia középpályása gyakorlatilag elküldte az anyjukba a kommentelőket, akik szóvá tették, hogy ízléstelennek tartják azt a virítást, ahogyan a több mint 350 ezer forintos, aranyba csomagolt steakét prezentálta a focista. A vehemens természetű játékost az eset után a futballklubja is megbírságolta, amiért minősíthetetlen hangnemben irkált a Twitterre.
  • A kommunista delegáció félmilliós vacsorája
    2021 őszén a vietnámi kommunista delegáció tagjai dőzsöltek Salt Bae-nél, aki személyesen szolgált fel nekik egy aranyborítású steaket. Kis ínyencség, hogy To Lam, Vietnám közbiztonsági miniszter fizetése hivatalosan alig haladja meg a 200 ezer forintos összeget, a vacsora számlája pedig 620 ezer forintra rúgott. A delegáció előző nap ünnepélyesen ellátogatott Karl Marx szobrához, hogy tiszteletüket téve a „kommunizmus atyja” előtt.
  • A luxus kiszolgálói
    Szintén 2021 őszén szellőztette meg a sajtó, hogy Gökçe olyan órabért kínál a Londonban nyílt éttermében, amennyibe egy adag krumplipüré kerül náluk. A 12 fontos (~5000 forintos) órabér egy londoni szakácspozícióban az átlagnál alacsonyabb, a luxusszektorban pedig meglehetősen megalázó bér.
  • Foci VB agyrém
    2022 decemberében a katari futballvilágdöntőn Gökçe meglehetősen kínosan viselkedett. Bár érvényes VIP pass-szal a nyakában, de hivatlanul megjelent a világbajnok argentin csapat soraiban, és olyan gesztusokat tett az ünneplésük közben, mintha legalábbis a közös győzelmüket ünnepelnék. Lionel Messi sokak számára igen szimpatikusan lerázta magáról a rácsimpaszkodó Salt Bae-t. Ha mindez nem lett volna elég, a sztárhentes Cristian Romero kezéből kitépve magához ragadta a VB-kupát, és azzal fotózkodott. Ez már nem csak a tolakodó neveletlenség fogalmát meríti ki, hanem tilos is.

Felfújt lufi vagy épülő birodalom?

Hiába húzzák le időről időre a legnagyobb sajtóorgánumok a nemzetközi Salt Bae-produkciót, bizonyos körökben egyszerűen menő a Nusr-Et éttermekben enni. A villantani vágyó közönség köreiben kult státuszba került a török luxusvendéglátó, és azért is jelentenek sokak számára teljes kapufát azok a cikkek, amely az ételek túlárazottsága miatt háborognak, mert milliomos-milliárdos körökben ez jóformán elvárás. A Nusr-Et steakhouse-ok nyilvánvalóan nem a havi fizetésükkel kalkulálókhoz szólnak.

Nusret Gökçe, Salt bae

Dubaj lett a második otthona – a Burdzs Khalifa előtt / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Jóformán folyamatosak tehát a botrányok Salt Bae éttermei körül, és mégis: máig nemigen van olyan celeb, aki az éttermeiben járva kihagyná a szereplést vele. Jó kérdés, hogy a Dicaprio- és Beckham-szintű hírességek fogják-e meghatározni Salt Bae éttermeit a jövőben, vagy a tavalyi kellemetlen FIFA-egotriphez hasonló húzások beárnyékolják szép lassan a brandet, és tényleg csak a wannabe modellek és influenszerek körében marad népszerű az aranyba vont steakekkel villogás.

Nusret Gökçe, Salt bae

A nagy sajtóvisszhangot kapott VB győzelmi mámor / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Avítt megállapításnak tűnik, hogy a negatív reklám is reklám, hiszen a lejárató médiahadjárat igenis ki tud nyírni helyeket, márkákat és nem utolsósorban embereket. Salt Bae éttermeinek valójában még nincsen komoly múltja. Idővel meglátjuk, hogy úgy jár-e, mint a brit celebszakács Jamie Oliver, akinek egymás után dőltek be az éttermei, birodalma összeomlásakor pedig az össztartozása forintban számolva meghaladta a több tízmilliárdot(!).

Van példa a napos oldalról is, mégpedig a szintén médiaceleb és ugyancsak nagyon megosztó Gordon Ramsay személyében. A skót származású sztárséf a hírek szerint vállalkozóként és étteremtulajdonosként is jól teljesít immár több évtizedes viszonylatban. Sokan nem tudják, de Ramsay több éttermével számos Michelin-csillagot, köztük a csúcsnívót jelentő három csillagot a londoni zászlóshajóval, a Restaurant Gordon Ramsay-vel.

Nusret Gökçe, Salt bae

Szereti, ha fényképezik / Kép forrása: @Nusr_et #Saltbae Instagram

Salt Bae munkásságát egyelőre nem fenyegeti a Michelin-csillag veszély. Némi pikírtséggel azt is mondhatnánk, hogy a Michelin-kalauz ítészei számára a kiegyenlítetten hozott magas szakmai színvonal jelenti az alapot már az egy csillagos minősítéshez is, Salt Bae éttermei pedig folyamatosan a kritikák kereszttüzében állnak az elrontott húsok, köretek és koktélok miatt.

Az épülő birodalom jelenleg 22 éttermet számlál. A Nusr-Et brand jelen vannak kilenc egységgel Törökországban, egy-egy hellyel Szaúd-Arábiában, Katarban, Görögországban, Nagy-Britanniában, két étteremmel az Egyesült Arab Emírségekben és összesen hét steakhouse-t visz az USA-ban. A még mindig csak 39 éves Nusret Gökçe vagyonát jelenleg 17,5 milliárd forintos összegre becsülik, és bár láthatóan tömegek kárörvendenének a bukása felett, a Salt Bae mém, brand és étteremlánc köszöni, él és virul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top