nlc.hu
Gasztro

Luxustermékké válhat a krumpli

A magas árak mellett áruhiány is uralja az egész kontinens burgonyapiacát

Félő, hogy luxustermékké válhat az alapélelmiszernek számító burgonya, ugyanis a szélsőséges időjárási körülmények miatt jelentős burgonyahiány uralja a piacot, továbbá az árak is egyre csak növekednek.
Zsákból kiömlött burgonya

A pár éve tartó szélsőséges időjárás komoly áruhiányt eredményezett az európai burgonyapiacon, ami ezzel együtt az árak növekedését is eredményezte – írja az mfor.hu.

A tavalyi év volt a második legmelegebb év, amit Európában valaha is feljegyeztek. Az aszályos körülmények miatt pedig hatalmas visszaesés következett be a burgonya össztermelését tekintve. 

A burgonya iránti kereslet még a növekvő árak ellenére is rendkívül jelentős, azonban jelenleg a magas árak mellett a burgonyahiány is beárnyékolja az egész kontinens piacát. A tavalyi termés az aszály, illetve a rosszkor érkező nagy mennyiségű csapadék miatt tizedével kevesebb volt a szokásosnál.

Az idei évet tekintve, a tavaszi áradások és az időjárási zavarok is késleltetik a burgonya alapnövényének földbe ültetését, ezért a piaci helyzet javulása a jövő évre sem elkönyvelhető.

Kritikus időket él ezekben a hetekben a burgonyaszektor. A régiből már alig van a kontinensen, az újburgonya pedig még kevés. Mivel a termék Magyarországon árstopos, a kereskedőknek gondoskodniuk kell a megfelelő készletszintről. Hát ez most igen nehéz

– nyilatkozta a lapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője. 

Félő, hogy a felsorolt tényezőknek a hatására luxustermékké válik az alapélelmiszer, vagyis a krumpli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top