nlc.hu
Gasztro

Gasztrokvíz: ismered a híres ételek történetét?

Kvíz! Palócleves és Sacher-torta: kedvenc ételeink legendás története – Teszteld a műveltségedet!

A magyarok melyik kedvenc étele született egy vonatúton? Mit takar az Auguszt Cukrászdák rejtélyes E-80 torta neve? Merüljünk el a városi legendák és anekdoták világában: gasztrokvíz következik!
Gundel-palacsinta

Sokan szeretünk elmerengeni a régi anekdotákon. Szinte látjuk magunk előtt a jelenetet, ahogyan Fáy András író és mozgalmár fóti szőlősében a szüret után együtt iszik és mulat a házigazda Jedlik Ányos tudós-feltalálóval és a nagy költővel, Vörösmarty Mihállyal. Úgy szól a fáma, hogy egy ilyen szüreti összejövetel alkalmával született meg a szódavízzel készülő fröccs, és az itallal együtt természetesen az elnevezése is. A történet szerint a németesen spriccernek mondott ital igencsak ízlett Vörösmartynak, a szó azonban kevésbé, így ő találta ki helyette az igen kifejező és magyaros fröccs szót.

Soha nem tudjuk már meg, hogy pontosan így esett-e, vagy a valóság szilánkjait utólag állította össze ekképp az utókor. Mindenesetre a nevezetes ételek, italok nevét csak tovább öregbítik ezek a történetek, amiket szeretünk olvasni. Egy régmúlt kor és szereplői elevenednek meg bennük, és mindig kiderül, hogy az ételeink, italaink sokkal többet jelentenek puszta éhség- és szomjúságcsillapításnál. A múltunkról mesélnek, és a mában is élnek velünk tovább.

Na, készen állsz a kvízre?

Palócleves, Sacher-torta és más legendás ételek – Tudod, hogyan születtek?

Városi legendák és anekdoták kedvenc ételeinkről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top