Meggyes kevert néven ismert ez a sütemény, amelyet a legjobb szívvel ajánlunk minden kezdőnek a konyhában. A kevert tésztás süteményekkel lehet ugyanis az első, leggyorsabb sikereket elérni az édességsütésben. A dagasztás, kelesztés nélküli süteménykészítés jelenti a belépőt.
Ez az a sütemény, amely meggyszezonban minden háznál felbukkan, ahol sütni szoktak, és egy gyakorló háziasszony (vagy -férfi) pedig bekötött szemmel is el tudja készíteni.
A hagyományos magyar süteményeket képviseli abban is, hogy nem tartalmaz különleges fűszert vagy egyéb izgalmakat, az alapja pedig a liszt, tojás és cukor. A vajas receptekkel ellentétben nem választjuk szét benne a tojásokat, és nem verjük fel külön habbá a tojásfehérjét, fokozatosan adagolva vajas krémhez. Ez a készítési módszer sem bonyolult, de az alábbi joghurtos recept még sokkal egyszerűbb, gyakorlatilag egyetlen lépésből áll a tészta elkészítése.
Az sem utolsó szempont manapság, hogy a méregdrága vaj helyett joghurt kerül bele. Elegendő hozzá kevesebb, mint egy kis dobozos joghurt fele.
nlc. tippek a sütéshez
- Minden háztartásban, családban más a sztenderd a sütemények édességét illetően. Mi egy alapédesítést adtunk meg, amelyben jól érvényesül a meggy édes-savanykás íze, akárcsak a krémes, fanyarkás joghurté.
- A recept görög joghurttal az igazi, de ha nincsen, natúr joghurttal is sikerülni fog. A krémesebb, sűrűbb, teltebb görög joghurt jót tesz a tésztának.
- Meggyszezonban mindenképpen érdemes elbíbelődni a meggymagozással, mert a feszes szemű friss meggyekkel szintén finomabb lesz a sütemény. Meggybefőttel is működik a recept, ekkora puhább szemek cukros-rumos ízesítésével is számolnunk kell.
Meggyes kevert sütemény recept
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy magozva
- 30 dkg finomliszt
- 5 evőkanál görög joghurt vagy natúr joghurt
- 5 db tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- Porcukor a szóráshoz a végén
Elkészítése:
- Mossuk meg a meggyet, távolítsuk el a gyümölcsök szárát és leveleit. Magozzuk ki egy tálban.
- Egy nagy keverőtálba beleütjük egyben a tojásokat, majd az átszitált lisztet, és egymás után hozzáadjuk az összes hozzávalót (a citromon, meggyen és porcukron kívül). Addig keverjük a tésztát, míg egynemű állagot kapunk.
- Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral (a 32×22 cm-es téglalap alakú vagy ennek megfelelő méretű ovális ideális).
- Beleöntjük a nyers tésztát, majd belenyomkodjuk a meggyeket.
- Apró lyukú reszelőn reszeljük rá egy citrom héját!
- Előmelegített sütőben hőlégkeveréses funkción 165 fokon sütjük, kb. 45 percig.
- Már 35 perc sütés után érdemes figyelnünk, hol tart a süteményünk. Miután a tésztája szépen megemelkedett, majd elkezd színt kapni, alkalmazhatunk szúrópróbát. Akkor van készen, ha a hústűre vagy fogpiszkálóra már nem ragad tészta.
- Hagyjuk kihűlni, vegyük ki a tepsiből, és szórjuk meg porcukorral.