Az igazság az, hogy ezeket az isteni tekercseket egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. A tavaszi tekercsről biztosan többször hallottunk már. Lényeges különbség nincsen a két tekercs között. A tavaszit bő olajban kell sütni, a nyári tekercset pedig simán rizspapírba kell tekerni.
Három dolgot érdemes megjegyezni, mielőtt tavaszi tekercset készítünk:
- A rizspapír nagyon elnéző, azonban mégse töltsük túl. Ne aggódjunk, minél többet készítünk, annál könnyebb lesz a jövőben a többi.
- Alapjáraton a töltelékhez ezek a hozzávalók szükségesek: rizs vermicelli, saláta, aprított sárgarépa, különféle fűszernövények (a legjobb kombináció a bazsalikom, a menta és a koriander), valamint sertéshús vagy garnélarák (akár mindkettő mehet bele).
- Helyettesíthetjük a sertéshúst vagy garnélarákot keményre főtt tojással, esetleg tofuval.
Hozzávalók (16 tekercshez)
- 16 db 15 cm átmérőjű kerek rizspapír
- 8 levél fejes saláta, megmosva, megszárítva és megtépve vagy felaprítva.
- 2 csésze főtt rizs vermicelli (vékony ázsiai rizsliszt tészta), leöblítve és lecsepegtetve
- 1 csésze aprított, hámozott sárgarépa
- ½ csésze friss mentalevél
- ½ csésze friss thai bazsalikomlevél
- ½ csésze friss korianderlevél
- 32 szelet főtt sertéshús vagy 32 szelet párolt/grillezett garnélarák, hosszában kettévágva (használhatunk fele-fele arányban sertéshúst és garnélarákot)
- ½ csésze halszósz
- 1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 evőkanál hámozott és felaprított friss gyömbér
- só és fekete bors
- lime szeletek
- 1 teáskanál vietnámi chili-fokhagyma krém vagy apróra vágott friss chili (elhagyható)
Elkészítés
- Mártsunk egy rizspapírlapot egyharmadáig egy tál forró vízbe kb. 2 másodpercig. Ezután fordítsuk meg, és mártsuk bele a papír másik oldalát, majd fektessük nedves törülközőre.
- A rizspapír alsó harmadára terítsünk egy kis salátát, tésztát, sárgarépát, fűszernövényeket és sertéshúst és/vagy garnélarákot. Hajtsuk fel a papír alsó szélét, hogy befedjük a tölteléket, majd hajtsuk be az oldalakat is. Ha ez megvan, akkor tekerjük fel jó szorosan.
- Keverjük össze a halszószt, a cukrot, a gyömbért, a chilis-fokhagymás krémet és kb. ¼ csésze vizet. Kóstoljuk meg és tetszés szerint ízesítsük még, adjunk hozzá fűszereket. Ha ez megvan, akkor el is készült a mártogatós.
- A tekercseket akár azonnal tálalhatjuk is. Minden tekercset vágjunk fel 2–3 darabra, majd tálaljuk a mártogatóssal és limeszeletekkel.
Amennyiben hűtőben tároljuk, akkor figyeljünk arra, hogy ne álljanak többet, mint 2 óra.
El is készültünk az ínycsiklandozó vietnámi nyári tekercseinkkel. Ne csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül tökéletes formákat csavarnunk, vagy kipotyog a töltelék. Gyakorlat teszi a mestert, ahogyan a jó öreg mondás tartja. Próbáljunk ki más változatokat és szószokat is, hogy megtaláljuk kedvencünk.
(Forrás: Cooking NY Times, Fotó: Getty Images)