Laktató nyári saláták, amelyekben a hús a főszereplő

Haranghy Orsi | 2023. Július 11.
Nem kell mindig „húst krumplival” vagy mindenhez kenyeret enni, de egy jó ízű saláta is lehet laktató. Négy remek nyári saláta receptet hoztunk az egészen egyszerűtől az ínyenc összeállításokig.

A hús megosztó, különösen manapság. Valaki egy napot sem tölt el húsfogyasztás nélkül, mások az egész életüket könnyen el tudják képzelni nélküle. Ha számodra is szeretett eledel a sült vagy főtt

Valljuk be, ehetünk bármekkora halom zöldsalátát, igazi jóllakást nem várhatunk tőle. Mitől lehet laktató egy saláta? Több megoldással is szemezhetünk. Bevett módszer pirítós kenyeret, krutont adni hozzá, hiszen a kenyér mindig laktat. Ha nem szeretnénk kenyérfélét enni – sokan éppen azért salátáznak, hogy a kenyérevést kerüljék el –, szintén laktató megoldás, ha olyan növényi szénhidrátforrás kerül a tányérra, mint a krumpli, édesburgonya, rizs, rizstészta vagy a hagyományos olasz tészta, a hideg tésztasalátákban.

Ha azonban kifejezetten ezeket a magasabb szénhidráttartalmú hozzávalókat kerülnénk, helyezhetjük a húsra is a hangsúlyt. Íme, négy kipróbált recept!

Egyszerű avokádós csirkesaláta a mindennapokra

A csirkemell leggyengébb pontja, hogy pillanatok alatt kiszáradhat a hőkezelés során. Alább segítünk, hogy szaftos maradjon a hús, és ne feledjük: sokkal egészségesebb húsféle, mintha egy kétes minőségű felvágottat teszünk a salátába. Fogyaszthatjuk külön falatozva is a húst, vagy sütés után felvághatjuk a csirkemellet, és bekeverhetjük a zöldségekkel.

nlc. tipp

Ha nem tudunk jóllakni kenyér nélkül, jól passzol hozzá a kruton vagy egy egyszerű pirítós, amire fokhagymát dörzsölünk.

Nem kell mindig túlgondolni / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Texmex őrület: avokádós csirkesaláta

A texmex konyha tobzódik az ízekben (kalóriákban), nem véletlenül imádjuk. Az USA déli államainak és Mexikó ízvilágát elegyítő irányzatnak köszönhetünk egy sor remek tacót, burritot, enchiladast, de salátákba is fordíthatjuk a texmex alapanyagokat. Tortillachipsszel kísérve laktatóbb fogást kapunk.

Egyhangúnak nem mondható összeállítás / Fotó: rudisill, Getty Images

Hozzávalók:

Avokádós csirkesaláta texmex stílusban / Fotó: rudisill, Getty Images

5 perces házi ranch szósz

Boltokban is kapható ranch szósz, de a házi mindig frissebb, intenzívebb. Egy csésze 250 ml, íme, a recept. A feladat csak annyi, hogy teljesen egyneművé mixeljük a hozzávalókat. Ha nem elég folyós, szósz jellegű, minimális vizet adjuk hozzá. Ha túl folyós, a tejföl segíthet.

  • 1 csésze tejföl
  • 0,5 csésze majonéz
  • 1 evőkanál csípős szósz – növelhetjük az adagot, ha szeretnénk csípősebben!
  • 1 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál ropogós sült hagyma (frissen vagy késztermékként)
  • 1 evőkanál frissen facsart lime-lé (ennek híján citromlé)
  • 1 mokkáskanál szárított kapor
  • 0,5 csésze felaprított friss petrezselyem
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése:

Duplán almás csirkemájsaláta

Ez a száraz vörösborban rövid ideig pácolt csirkemáj bomba ötlet az év mindegyik szakában. Nyáron készíthetjük nyers almákkal, de még finomabb lesz, ha csak a gránátalmát hagyjuk nyersen, és az almaszeleteket karamellizáljuk a hagymával. A gránátalma és a csirkemáj óriási páros!

nlc. tipp

Frissebb, nyáriasabb lesz a saláta nyers almával. Ha szeretnénk még inkább egybeért ízeket, az almaszeleteket röviden pirítsuk össze a hagymákkal. Nem kell egészen puhára, elég, ha kívül karamellizálódni kezd, és színt kap. Ízlés szerint ánizzsal fűszerezhetjük az almát.

Ősszel elkészülhet a körtés verziója is / Fotó: 5PH, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Egy meglepő, de kiváló párosítás: görögdinnyés saláta pirított sertéscsíkokkal

Egyszerre frissítő és kellemesen laktató ez a saláta, amiben nem szerepel zöldsaláta (sok friss petrezselyem igen!), és a paradicsomtól, valamint a görögdinnyétől válik igazán frissé. Ne féljünk az extrémnek tűnő kombinációtól, remekül működnek egymással!

nlc. tipp

Ha kedveljük a frissítő fűszereket, a citromcseppeken kívül tárkonnyal, turbolyával vagy más általunk kedvelt fűszerrel is bolondíthatjuk a sertéscsíkokat.

Színek és ízek / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version