nlc.hu
Gasztro
Kövér porcsin a konyhában: két recept az ehető vadnövényből

Ne gyomláld, szüreteld! A kövér porcsin ingyenes és remek alapanyag a konyhában

A kövér porcsin mindenfelé megterem. Ez a kétségtelenül mutatós gyomnövény azonban ehető. Miért is ne frissítsük vele a nyári receptjeinket?

A pozsgás növényeket, más néven szukkulenseket leginkább azért neveljük a kertben és cserepekben, hogy gyönyörködjünk bennük, gondoljunk csak a kövirózsára vagy a varjúhájra. Íme, egy vadon növő pozsgás, amit mi magunk is termeszthetünk, majd el is fogyaszthatunk. A kövér porcsin dicsérete.

Közép-Európában éppen mostanában, július-augusztusban zöldell a kövér porcsin, latin nevén Portulaca Oleracea. Ha a nevéről nem is ugrik be, a látványról mindenképp, a kerekded, illetve hosszúkás levelű növény nagy túlélő. Könnyen megkapaszkodik vékony talajon is, és igazán mostoha körülményeket is kibír. Ha vadon terem, laposan, kiterjedten burjánzik; termesztett formájában magasabbra nő. Ha magunk vetjük el a magjait, bízhatunk a sikeres termesztésben, különösebb gondozást nem igényel.

Egy igénytelen növény: kövér porcsin

Ismerős? / Fotó: BZH22, Getty Images

Kövér porcsin a konyhában – milyen az íze egyáltalán?

A kövér porcsin az emberi kultúrákban mintegy 4000 éve megbecsült növény. Ma már az is bizonyított, hogy nem érdemtelenül: az Omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növényként tartjuk számon a kövér porcsint, sokan táplálékkiegészítőként szedik a létfontosságú zsírsavakat tartalmazó készítményeket.

Több más vitamin és nyomelem mellett kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, Európában a középkor óta sebgyógyító és vízhajtó hatása miatt is termesztették, továbbá a zöld levelek elrágásával kezelhetjük a fogínyvérzést.

Elburjánzott kövér porcsin

Burjánzó kövér porcsin / Fotó: temmuzcan, Getty Images

Gyógyító hatásai mellett emberi fogyasztásra is alkalmas tehát ez a növény, nyersen és főzve is. Elsősorban friss, nyári salátákban, zöld pesztókban, levesekben és főzelékekben lehet főszereplő. Különösebben karakteres aromára ne számítsunk, visszafogott, enyhén savanykás ízű, jól fűszerezhető alapanyag. Emlékeztethet a zsenge sóska ízére.

Éppúgy finom levest, mártást főzhetünk belőle, akár a sóskából, és zöldsaláták friss, roppanós alapanyaga is lehet. Két recept következik, ha szedtünk kövér porcsint, és szívesen megkóstolnánk.

Kövér porcsin nyersen, salátában

A kövér porcsin nyersen különösen értékes alapanyag / Fotó: PaoloBis, Getty Images

Fetás porcsinsaláta meleg lencsével

Egy igazi superfood saláta, amely hús nélkül is kiváló fehérjeforrás a lencsének és fetának köszönhetően. Köretként is bevethetjük frissensültek mellé!

Hozzávalók:

  • 4 marék kövér porcsin
  • 50 g barna lencse
  • 100 g feta sajt
  • 100 g koktélparadicsom
  • 1 nagy fej salottahagyma (ennek híján vöröshagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkáskanál mustár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Ízlés szerint só, bors
  • Salátaöntet: 3 evőkanál citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, a fél fej salottahagyma aprítva, csipet só és cukor, friss vagy szárított zöldfűszerek

Elkészítése:

  • A lencsét 2-3 órás (nem egész éjszakás) előáztatás után többször átöblítjük. A hagyma felét és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd olajon megfuttatjuk, és ráöntjük a lencsét.
  • Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, és fedő alatt puhára pároljuk.
  • Közben a porcsint átöblítjük, és leveleire bontjuk. A nagy fej salotta megmaradt felét vékony szeletekre vágjuk, a rétegeket szétszedjük, és a porcsinra szórjuk, a megmosott és felezett/negyedelt koktélparadicsomokkal.
  • A végén a fetasajtot kézzel a friss, könnyed, nyári salátára morzsoljuk.
Porcsinsaláta

Más sós lágysajttal is finom / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Porcsinkrémleves recept

Krémlevesek ideális alapanyaga is a porcsin. Ha szeretnénk hagyományos, sűrűbb levest kapni, főzhetünk bele krumplit vagy kukoricakeményítőt is adhatunk hozzá. Készíthetjük azonban könnyeden, nyáriasan is, mint az alábbi receptben.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kövér porcsin
  • 5 dl alaplé vagy ízfokozómentes ételízesítővel felfőzött lé
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál étolaj
  • Ízlés szerint só, bors, lestyán

Elkészítése:

  • Az olajon futtassuk meg a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
  • Adjuk hozzá a megmosott, leveleire bontott porcsint és a fűszereket.
  • Forraljuk fel, főzzük össze, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel vagy turmixgéppel elegyítsük a hozzávalókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top