Kinek ne lenne rokona, ismerőse, aki egy jó karéj fehér kenyérrel eszik a görögdinnyét? Ha ez a népi szokás nem is az ízek csúcsra járatásáról szól, a görögdinnye nem csak magában finom.
Egyes gyümölcsök esetében egyértelmű, hogy tucatnyi receptben használjuk őket – nem csak süteményekben. Az őszibarackkal sütött pulyka, az ananászos csirke és a sült alma megszokott húsos étel kísérők, de a görögdinnyét ilyen stílusban nem tudjuk felhasználni.
Ennek a legfőbb oka, hogy több mint 90 százalékban vizet tartalmaz, az állaga levegős, kissé kásás, egyszóval nem mindenre alkalmas ez a hozzávaló. Meglepő módon grillezésre például tökéletes, nézd meg, milyen jól áll neki a parázs!
Következzen öt párosítás, amelyben új arcát mutatja a nyár egyik kedvenc csemegéje, a görögdinnye.
Görögdinnye + citrom
TikTokon akadtunk erre az ötletre, mert receptnek azért nem neveznénk. A legeltökéltebb agglegények is benevezhetnek rá, mert semmiféle főzőtudást nem igényel. Csepegtesd citrom frissen facsart levét a görögdinnyére, és a hatás nem marad el!
Görögdinnye + méz + só
Ne idegenkedjetek tőle, bomba triót mutatunk! Sózzátok meg a dinnyét, és csorgassatok rá mézet (vagy agavészirupot, vagy juharszirupot). Nem is kell meggrilleznetek, nyersen is jól működnek együtt! Grillezve pedig még finomabb.
Görögdinnye + feta
A nyári összejövetelek egyik kedvenc hideg előétele, ideális partifalatkának is. Ebben a párosításban szintén a sós-édes kontrasztja érvényesül, amit a rácsorgatott, fanyarkás citrom vagy lime leve frissít fel.
Cifrázhatod is. A friss rukkola enyhén csípős íze, a sűrű, édeskés balzsamecet és az édes görögdinnye a nyár egyik legjobb salátáját alkotja. Az alábbi képen azonban nem feta, hanem a fetánál édeskésebb ricotta szerepel.
Görögdinnye + paradicsom
Elsőre szintén meglepő lehet, pedig nagy páros a görögdinnye és a paradicsom. A nyár két slágere egy tányérban: a hűsítő spanyol leves, a gazpacho görögdinnyével kombinálva egyszerűen zseniális. Az alábbi receptben pedig megmutatjuk, hogyan készítsd el úgy, hogy a dinnye héjából is tegyél bele. Ígérjük, remek!
Tovább a receptre: Itt a piros! Hűsítő leves Spanyolországból – egy meglepő hozzávalóval
Görögdinnye + sonka
A sárgadinnye és a sonka régi, bevett páros. Nos, ha minőségi, érlelt sonkánk van, bátran kóstoljuk össze őket! A sonka lehetőleg mediterrán vidékről származzon, és ne főtt legyen. A pármai vagy a jamón serrano ideális hozzá. Az alábbi képen grillezett édesköménnyel és nyers sárgadinnyével alkot egy fogást.
+1 Görögdinnye + chili
Hiszitek vagy sem, a chilihez is jól illik a zamatos piros gyümölcs. Egy mixtúra a mexikóiak után szabadon: görögdinnye, Margarita koktél és jalapeno. Bizony, a dinnyéhez mexikói zöld chili, tequila, Cointreau, friss lime és persze jég dukál. Ha tovább csavarnád, sózd is meg!