nlc.hu
Gasztro

Cédric Grolet francia cukrász Rubik-kocka desszertjei

A francia sztár múzsája a Rubik-kocka – Cédric Grolet cukrász csodálatos alkotásai

Ha mindig is beletört a fogad Rubik-kocka kirakásába, íme egy puha és édes megfejtés. Képgalériánkban bemutatjuk a francia cukrász, Cédric Grolet alkotásait.

A francia cukrászat világhírű. A legnevesebb mesterek egyike Cédric Grolet, aki még mindig pimaszul fiatal, mindössze 37 éves. Három világvárosban, Párizsban, Londonban és Szingapúrban működik a nevét viselő desszertszalon, és az ambiciózus fiatal cukrászok körében egy igazi ikon, aki már harmincéves korára világsztár lett, elismeri a szigorú francia cukrászszakma, miközben csak Instagramon több mint 8 millió ember követi.

Cédric Grolet-re tehát egy világ figyel, és általa újabb generációk ismerhették még a Rubik-kockát. Ifjabb Rubik Ernő találmányát 1977-ben szabadalmaztatták, és már a ’80-as években felkapta Magyarország és a nagyvilág.

Cédric Grolet francia cukrász Rubik-kocka desszertje

Ifjú cukrászcsapat, a jobb szélen Cédric Grolet / Fotó: Cédric Grolet Facebook

A szocializmusban először bűvös kockának nevezett játék újabb és újabb nemzedékeket nyert meg magának, és mind a mai napig a zsenialitás egyik ismérve, ha percek alatt kirakja valaki a logikai játékot – világversenyeket is rendeznek. Szobrok, dalok, kiállítások is megörökítik a világhíres játékot, sőt videoklipekben (Spice Girls: Viva Forever) és filmsorozatokban (Agymenők) is feltűnik a magyar találmány.

Szakácsvilágversenyen is volt már főszereplő a Rubik-kocka

A bűvös kocka számtalan séfet és cukrászt is megihletett már. Elkészítették már zöldségekből, húsokból, nyers gyümölcsökből, piskótából és marcipánból a színes kockákból álló játék mintájára. Széll Tamás 2013-ban Lyonban a Rubik-kocka által inspirált fogásokkal szállt versenybe a Bocuse d’Or világdöntőn.

Cédric Grolet évekkel Széll Tamás versenyételei után, 2017 táján tűnt fel az ehető Rubik-kockákkal, majd igen termékeny táptalajnak bizonyult a kísérletezésre a 27 darab kis kockából álló bűvös kocka formája. Leutánozta már a kockát műanyagjáték-szerűen, szürreálisan és ehető aranyból is.

Nézegesd meg a francia cukrász alkotásait képgalériánkban!

Cédric Grolet francia cukrász Rubik-kocka desszertje
Megnézem
Összes kép (27)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top