nlc.hu
Gasztro

A tápláló gabonaféle, ami pár perc alatt elkészül

Kuszkusz: a gabonaköret, amit főzni sem kell – így készítsd el!

Egzotikusan hangzik a neve, de nincs benne semmi mágia: pofonegyszerű az elkészítése, és köretként épp úgy bedobhatjuk, mint saláta-alapanyagként.

Észak-afrikai bennszülöttektől eredeztethető ez a gabonaféle, amit érdemes felvennünk a bevásárlólistánkra. A kuszkusz alapja általában durumbúza, de árpa-, zab- vagy kukoricadarából is készülhet. Mivel hántolt, ezért könnyű az elkészítése, de mivel őröletlen vagy durvára őrölt gabonaféle, ezért sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a gyakrabban használt, búzafinomliszt-alapú gabonafélék.

A kuszkusz tulajdonképpen egy melléktermékként keletkezett először: a malomkövekkel való őrlésből maradt vissza, majd amikor rájöttek, hogy ez egy értékes alapanyag, önálló gabonaféleként terjedt el az arab világban.

Kuszkusz nyersen

Kuszkusz. Így néz ki nyersen / Fotó: Flori Bengescu / 500px, Getty Images

Kuszkusz a magyar konyhában

Mivel a kuszkusz nem finomított és feldolgozott, valóban táplálóbb, mint megannyi liszt- és tésztaféle az európai konyhákban. Említésre méltó ásványianyag-összetevői a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfor, a szelén és a folsav, és habár glutént tartalmaz, a glikémiás indexe a közepes tartományba esik, alacsonyabb a rizsénél például.

Felmerülhet a kérdés, hogy miként alkalmazhatjuk a főzés során? A rövid válasz az, hogy úgy, mint a rizst vagy a tarhonyát. Valójában azonban sokkal frissítőbb, egészségesebb ételekben is gondolkodhatunk.

Kuszkusz zöldségraguval

Kuszkusz zöldségraguval / Fotó: Joff Lee, Getty Images

Főzés helyett

Hosszas főzés helyett mindössze annyi a dolgunk, hogy forrásban lévő vízzel (vagy tejjel) felöntsük, és várjunk öt percet. Ez idő alatt megszívja magát a gabona, a jól sikerült állag eléréséhez azonban oda kell figyelni az arányokra.

A lényeg, hogy a forró folyadék lepje el a nyers kuszkuszt, legfeljebb egy ujjnyira (vagy egy kicsit kevesebb vízzel/tejjel). Így érhetjük el, hogy ne legyen majd kásaszerű, hanem megtartsa a szemes állagát.

Tabulé kuszkusszal

Tabulé kuszkusszal / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

A kuszkuszból készülő ételek egyik legzamatosabbika a tabulé (tabbouleh). Az illatos friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel dúsított szintén közel-keleti tabulét elkészíthetjük bulgur helyett a még apróbb szemű kuszkusszal is. A különlegessége, hogy nem csak frissen főzve, melegen vagy langyosan finom, hanem hidegen is.

A kuszkusz azonban tényleg egy jolly joker. Kanalazhatunk rá pörköltet, bármilyen húsos vagy zöldséges ragut, és gyakorlatilag kiválthatjuk vele a rizst vagy tarhonyát. Ugyanígy használhatjuk édes kásák alapanyagaként, ha éppen nem rizsből főznénk, vagy nem búzadarából a tejbedarát.

Ha azonban szeretnénk igazán kiélvezni az igazán egészséges mivoltát, akkor tegyünk bele minél több nyers zöldséget, adjunk hozzá mentát, frissen facsart citromlevet, és élvezzük ki a tabulé frissítő, tápláló oldalát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top