nlc.hu
Gasztro

Papanasi recept

Így készíthetünk isteni papanasit otthon!

Az édes és a sós alapkombináció. A papanasi kiváló példa! Nem hallottunk még erről az ínycsiklandó desszertről? Most kiderül, hogy mi hiányzott életünkből!

Bátran állíthatjuk, hogy a papanasi (ejtsd: pápánás) egy olyan desszert, amelyben az ízek és a kreativitás találkozik. Képzeljük el, ahogy a sült tészta, a friss tejföl és az édes lekvár tökéletes harmóniája szétrobban a szánkban! Ebben a cikkben elmerülünk a papanasi világában, bemutatjuk annak történetét, és felfedezzük különböző variációit.

A papanași története

A papanasi egy hagyományos erdélyi desszert, amely Romániában rendkívül népszerű. Az eredete azonban továbbra is rejtély. Sokan azt állítják, hogy a papanasi nyomait meg lehet találni a régi szász konyhákban is. Az első említése valószínűleg a 19. század közepén történt, amikor a desszertet még palacsintaszerűen készítették.

A papanasi készítése

A hagyományos papanasi recept alapján egy kerek tésztafánkot készítünk, amely középen egy kis lyukat hozunk létre. Ezt csak felszolgálás előtt öntjük le édes lekvárral és friss tejföllel. A tészta összetevői általában liszt, tojás, só és tej. A tészta készítését követően formázzák és sütik ki a papanasit. A tejföl és a lekvár kombinációja adja a desszert különlegességét.

Papanași.

Így néz ki a klasszikus papanasi

 Különböző papanasi variációk

A papanasi készítésének módja változhat egyes régiókban és családokban. Néhány változat tartalmazhat édesített tejfölt vagy tejszínt a tészta összetevői között, hogy még puhábbá és ízletesebbé tegyék azt. Mások a tradicionális receptet követik, de különböző lekvárokkal vagy gyümölcsökkel tálalják.

Hol kapható a legjobb papanasi?

A legjobb papanasi-élményt valószínűleg Romániában tapasztalhatjuk meg. Különösen Erdély területén található éttermek és hagyományos vendéglők kínálják ezt a desszertet. Például Kolozsváron és Brassóban, de más számos helyen is megtalálhatjuk a friss és finom desszertet.

Azonban számos román étterem és cukrászda külföldön is kínálja ezt az ínycsiklandó desszertet. Tehát, ha nem járunk Romániában, ne aggódjunk, mert még így is megkóstolhatjuk a papanasit.

Készítsünk otthon papanasit!

Ne várjunk az utazásra, hogy kipróbálhassuk ezt az emlékezetes desszertet! Készítsük el otthonunk kényelméből, és élvezzük a különleges ízvilágok keveredését.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 50 g búzadara
  • 1 kávéskanál citromhéj
  • 3 dl napraforgó olaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Egy villa segítségével a túrót alaposan összetörjük. Ezt követően hozzáadjuk a többi összetevőt, majd alaposan összekeverjük. A keverék kicsit ragacsos lesz, de mégis könnyen formálható gombócokat készíthetünk belőle. A gombócokat 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben.

Amikor az olaj elérte a megfelelő hőmérsékletet, laposabb formát adunk a kis gombócoknak, közepükbe pedig egy lyukat készítünk, majd kisütjük őket. A kivágott darabokból gyúrjunk kis gombócokat, amelyeket aztán a sütemény tetejére tehetünk. Miután minden forma megsült, illesszük össze a darabokat. Ezután még forrón meglocsoljuk őket tejföllel és lekvárral. A leggyakoribb választás a szeder-, áfonya- vagy málnaízű lekvár.

(Forrás: Nosalty, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top