Legyünk őszinték. Ha kinyitunk egy konzervet, kevés esetben étvágygerjesztő, amit látunk. A hal gyanúsan halszagú, a zöldség egy kicsit túl nedves, és minden nagyon-nagyon sós. De valahogyan valószínűleg még mindig van néhány konzerv, amely a konyhánkban lapul. Már eldöntöttük, hogy soha nem fogjuk felhasználni. Most ezen változtatunk.
Bemutatunk néhány olyan receptet, amelyektől elmúlik a félelmünk az undi konzervektől. Mindeközben megszabadulunk azoktól a konzervektől, amelyekről már rég lemondtunk.
Konzerves tökpüré
Készíthetünk konzerves reggelit is. Ez azonban nem egy sietős reggeli. Inkább egy vasárnapi reggeli, amikor semmi mást nem kell csinálni. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy készíthetünk sütőtökös bundás kenyeret?
Sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Használjunk bármilyen vastag szeletekre vágott kenyeret. Verjük fel a tojást, adjunk hozzá tejet, sütőtökpürét, barna cukrot, vaníliát és annyi sütőtököspite-fűszert, amennyit csak szeretnénk. Mártsuk meg ebben a keverékben a kenyeret, tegyük át a serpenyőbe, és süssük meg úgy, mint bármely más bundáskenyeret.
Ha nem használtuk el az egész doboz sütőtökpürét, akkor felhasználhatjuk egy tejeskávé felhabosításához a bundás kenyér mellé. Csak melegítsünk fel néhány evőkanál pürét, tejet, vaníliát és sütőtökfűszert, amíg a tej gőzölni nem kezd. Turmixgépben turmixoljuk össze, vagy habosítsuk fel, majd adjuk hozzá egy csésze kávéhoz vagy eszpresszóhoz.
Paradicsomleves
Használjuk a paradicsomleves-konzervet egy kiadós, lasagne ihlette pörkölt alapanyagaként. Ki ne szeretné a lasagnét? Ez azonban rengeteg munkával jár, ezért íme, hogyan egyszerűsíthetjük le a dolgot. Keverjük össze a paradicsomlevest egy doboz paradicsomkockával és egy doboz paradicsomszósszal, lassú tűzön. Ezután adjuk hozzá az összes kedvenc lasagnefűszerünket: bazsalikomot, oregánót, fokhagymaport, sót és borsot.
Dobjunk bele néhány csirke- és marhahús-leveskockát. Ezt követően törjük össze a nyers lasagnetésztát, és töltsünk hozzá annyi vizet, hogy teljesen ellepje. Egy gazdag és kiadós pörköltet kaphatunk, amit mozzarellával köríthetünk.
Savanyú káposzta
A savanyúkáposzta-konzerv az egyik olyan dolog, amelynek már csak az említésétől összerándul a gyomrunk. Az az erős szag, amely napokig megmarad a házban… szinte elviselhetetlen. De a Healthline szerint nagyon-nagyon jót tesz nekünk a savanyú káposzta. Kiderült, hogy javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert. Tehát mindenképpen többet kellene belőle enni, és szerencsére van egy szuper egyszerű módja annak, hogy a savanyú káposztát sokkal ízletesebbé tegyük – ezt hívják haluskinak.
A haluski Kelet-Európából származik, így sokféleképpen el lehet készíteni. Egyesek hagyományosabbak, mint mások, de ha úgy szeretnénk felhasználni a savanyú káposztát, hogy családunk is szeresse, akkor készítsünk lengyel haluskit.
Tegyünk egy kis vajat egy serpenyőbe, és kezdjük el karamellizálni a hagymát. Amíg ez zajlik, főzzünk tésztát, amilyet csak szeretnénk, és adjuk a főtt tésztát a hagymához. Ezután már csak a savanyú káposztát kell hozzáadnunk, mindent egyenletes hőmérsékletűre melegíteni, tányérra tenni, és tálalni. Remek köret, vagy ha egytálételként szeretnénk elkészíteni, adjunk hozzá szalonnát vagy kolbászt közvetlenül a tálalás előtt.
Profi tipp: Tegyük félre a savanyú káposzta levét. Remek alapanyag mindenféle salátaöntethez.
Tonhalkonzerv
A tonhalkonzerv egy másik olyan dolog, amelyről tudjuk, hogy jót tesz nekünk, de annyira unalmas. Nem lehet mindig nyakon önteni majonézzel (amitől, legyünk őszinték, lehet, hogy jobb lesz az íze, de semmiképpen sem tesz jót nekünk), és kenyérre kenni. Szóval beszéljünk arról, hogyan lehet a konzervből finom és egészségesebb ebédet készíteni.
Kezdjük azzal, hogy nem majonézes szendvicset, hanem keveréket készítünk belőle. Csak fogjuk a lecsepegtetett tonhalat, adjunk hozzá hagymát, kapribogyót, egy kevés citromlevet és ízlés szerint fűszereket (például egy csipet sót, borsot, oregánót vagy fokhagymát). Ezután tegyük a kenyeret egy tepsibe, kenjünk rá egy kis vajat, tegyük rá a tonhalas keveréket, és fedjük be egy szelet paradicsommal meg egy szelet tetszés szerinti sajttal. Süssük meg, és már kész is.
Mondhatjuk, hogy ettől még nem lesz belőle ebéd. Akkor mi lenne, ha készítenénk egy gyors levest, hogy felhasználjuk a maradék tonhalat? Csak vegyünk elő egy lábast, és pároljunk meg benne fokhagymát, hagymát és felkockázott cukkinit. Adjunk hozzá párolt paradicsomot, és ízesítsük oregánóval és bazsalikommal. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tonhalat és akár tésztát, akár babot, akár rizst. Főzzük, amíg azok is elkészülnek, és tálaljuk a tonhalas keverékkel. Kész is!
(Forrás: Mashed, Fotó: Getty Images)