nlc.hu
Gasztro

5 szaftos csirkés recept 30 perc alatt

5 szaftos étel csirkemellből a hétköznapokra – 30 perces receptek!

Sokan nem kedvelik a csirkemellet, mondván túl „száraz”, túl „íztelen” a húsa. Nos, tedd csak a fanyalgók elé akármelyiket az alábbi szaftos húsételek közül, és lássuk a reakciókat!

Tény, hogy a csirke combja zsírosabb, önmagában is szaftosabb, így az ételekben is izgalmasabb húsrész, de a csirkemell mellett is számos érv szól. A csirkemellnek sem kell fűrészporízűnek lennie: ez egy könnyen kezelhető, zsírszegény alapanyag, amit rendkívül gyorsan elkészíthetünk, nem kell órákig várni a megpuhulására.

Éppen a viszonylag semleges ízének köszönhető, hogy ízlésünk szerint pácolhatjuk, fűszerezhetjük, és igazán jól állnak neki a krémes szószok is – igazán hálás alapanyag. Ha tehetjük, szerezzünk be házi vagy tanyasi csirkét, ma már a nagyobb üzletláncokban országszerte kapható tanyasi csirke.

Mi a különbség a legolcsóbb, ún. brojler és a tanyasi csirke között?

Az ideális az volna, hogy háztáji, saját nevelésű csirke kerüljön az asztalra. Ez csak kevesek mindennapi életében valósul meg, az ország nagyobbik része a hentesek és élelmiszerüzletek kínálatára hagyatkozik. A KSH adatai szerint a magyarok évi átlagos baromfifogyasztása 35,5 kilogramm per fő, amelynek kétharmada csirkehús.

A legszélesebb körben elérhető, legolcsóbb csirke az úgynevezett brojler nevelésű. Ezeket az állatokat szűk ketrecekben, gyorsított tempóban, 6-7 hét alatt nevelik fel a vágási súlyuk eléréséig. A tanyasi csirkék számára ezzel szemben nagyüzemi körülmények között is háztáji minta alapján szabadabb és nyugodtabb körülményeket biztosítanak, meghatározott méretű kifutóval, amelyen mozoghatnak, az ól oldalának pedig minimum 40 százalékának ablakosnak kell lennie, nem zárhatják el az állatokat a természetes napfénytől. Táplálékul kizárólag gabonamagvakat, szóját és ásványi anyagokat kaphatnak. Tilos antibiotikumot, hozamfokozókat, továbbá állati fehérjét kapniuk. A tanyasi csirkéket hagyják természetes ütemben fejlődni, és így minimum 11,5 hetes korukat el kell érniük a levágáshoz. A háztáji és tanyasi csirkék húsa jól felismerhető: a jobban fejlett izmoknak köszönhetően feszesebb, kevésbé vizes és duzzadt.

Indián nyár a tányéron: csirke piccata

Ez a citromos, vajas csirke egy itthon kevéssé népszerű, pedig egyszerűségében is remek fogás. Az eredeti recept kapribogyót is tartalmaz, ezzel teljes a fogás. A savanyított bogyók megosztó élelmiszernek számítanak, ezért akár csak a végén is hozzátehetjük annak, aki kedveli a jellegzetes ízt. A fehérbor ne maradjon ki belőle!

Citromos-fokhagymás csirke

Citromos, vajas, fehérboros, isteni! / Fotó: Tatiana Volgutova, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dl alaplé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1+1 citrom az ételbe és a díszítéshez
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • Só, színes bors ízlés szerint
  • Kapribogyó ízlés szerint
  • Díszítsük friss zöldfűszerrel!

Elkészítése:

  • A filézett csirkét a képen látható méretű szeletekben készítsük elő, a fokhagymát pucoljuk meg, és törjük át fokhagymanyomón. Sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben a csirkemellszeleteket.
  • Serpenyőben hevítsünk kis olajat, és pirítsunk kérget a csirkemellszeletek mindkét oldalára. Adjuk hozzá a vajat, az áttört fokhagymát, a frissen facsart citrom levét, a kapribogyót és fokozatosan a fehérbort is, és forraljuk össze, míg egy citromos krémes alapot kap.
  • Egy hőálló tálba óvatosan öntsük át a serpenyő tartalmát, és lefedve süssük 160 fokon 15 percen át. A sütőből kivéve még 10 percig hagyjuk a fedőt a tálon, hogy tovább puhuljon a hús.
  • Friss zöldfűszerrel (pl. bazsalikommal vagy petrezselyemmel), citromszeletekkel díszítsük.

Ideális körete: rizs, bulgur

A 15 perces mézes-mustáros csirkemell

Ez a fogás a leggyorsabban elkészíthető mind közül. Többféle gyári keverék, felfőző por kapható a mézes-mustáros csirkéhez, de ezeket teljesen felesleges használni, egy alap felszereltségű konyhában meglesznek a hozzávalók. Minél jobb minőségű a méz és a mustár, annál intenzívebb ízű lesz a végeredmény.

Mézes-mustáros csirke

Sokkal izgalmasabb dijoni magos mustárral! / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • 3 dl főzőtejszín – minél zsírosabb, annál jobb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár – lehetőleg dijoni
  • Só, színes bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • A filézett csirkét kockázzuk fel, a fokhagymát pucoljuk meg, és törjük át fokhagymanyomón.
  • Serpenyőben vagy vastag falú edényben olajon pirítsuk fehéredésig, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a mustárt. Minél ízesebb, izgalmasabb ízű a mustár, annál finomabb lesz a végeredmény.
  • A lisztes habarást (kattints ide!) készítsük el tejszínnel a megszokott tej helyett, és habarjuk be a csirkét. Ha szükséges, adagoljunk hozzá egy kis vizet, hogy kellően szószos legyen.
  • Húzzuk le a tűzről, és a legvégén adjuk hozzá a mézet, hogy ne főzzük el teljesen a beltartalmi értékeit. A felolvadó mézzel keverjük jól át.

Ideális körete: rizs, bulgur, quinoa

Hétköznapi luxus: krémes-parmezános csirke

A parmezán nem olcsó, ezért más, elérhetőbb árú kemény sajttal is kiválthatjuk, a Grana Padano például olcsóbb. Ne használjunk azonban olcsó, félzsíros sajtokat, mert sem ízben, sem állagban nem fogja hozni ezt a selymesen krémes, felül ropogósra sült ételt! Szükség lesz hozzá egy besamel mártás elkészítésére, ezt az alábbi külön cikkben mutatjuk meg.

Parmezánnal besütött csirke

Parmezánnal besütött csirke / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • Minimum 50 g parmezán
  • 50 g vaj
  • 25 g liszt
  • 300 ml hideg tej
  • 2 dl alaplé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • Só, színes bors ízlés szerint
  • Díszítsük petrezselyemmel!

Elkészítése:

  • Először is készítsük el a besamel mártást. Kattints ide!
  • A csirkemellfiléket egyben hagyjuk. A fokhagymát pucoljuk meg, és törjük át fokhagymanyomón.
  • Sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben a csirkemellszeleteket.
  • Egy tűzhelyen is használható és sütőbe is betehető edényben hevítsük fel az olajat, és nagy lángon a csirkemellek mindkét felét pirítsuk 5-6 percig, időnként lenyomkodva az edény aljához a szeleteket, hogy kérget kapjon.
  • Vegyük ki a húsokat egy külön tálba, és pihentessük őket. A forró serpenyőbe tegyük a zúzott fokhagymát, öntsük bele a besamelmártást és az alaplevet. Keverjük el, majd reszeljük bele a sajt felét, ezután helyezzük vissza a kérgesre sütött csirkéket a szószba. Reszeljük rá a parmezán másik felét a tetejére.
  • 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyló tetejűre a parmezános csirkét!

Ideális körete: olasz tészták, rizs

Helló, ősz: barna sörös-gombás csirke

A gombás csirke finom, az erdei gombás csirke még finomabb, sörrel pedig még annál is! Ad egyfajta mélységet az ízeknek, ha nem a legsemlegesebb ízű csiperkegombával készítjük, és barna sörrel főzzük fel a mártást. Legyünk bátrak a fűszerekkel is, örök párja a rozmaring és a kakukkfű.

Milyen gombafajták kerülhetnek az erdei gomba mixbe?

Laskagomba, shiitake gomba, vargánya, többféle csiperke, Namekó tőkegomba, galambgomba, barna gyűrűstinóru, érdes tinóru, pereszke fajták.

Tejszínes-rozmaringos csirke gombával

Friss rozmaringgal / Fotó: alisafarov, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • 0,4 kg erdei gomba vegyesen
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl főzőtejszín – minél zsírosabb, annál jobb
  • 4 dl alaplé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl barna sör
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • Só, cayenne bors és fekete bors ízlés szerint
  • Díszítsük friss zöldfűszerrel!

Elkészítése:

  • Csíkozzuk fel a csirkemellfiléket, és készítsük elő a hagymákat. Pucolás után vágjuk apróra a vöröshagymát, és törjük át a fokhagymát.
  • Serpenyőben vagy vastag falú edényben hevítsünk olajat, és pirítsuk meg a csirkecsíkokat, majd jöhet rá először a vörös-, majd a fokhagyma, a vaj, végül a gombák, a fűszerek, és a liszt is, amit folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá.
  • A száraz fűszereket már most hozzáadhatjuk, ha friss zöldfűszert használunk, azt csak a végén.
  • Közepes lángon fokozatosan hozzáadhatjuk a sört is, az alkohol el fog párologni, de a sör megdolgozza a húst és a gombákat is, és egy mélyebb, plusz ízt ad az ételnek.
  • Keverjük be folyamatos kevergetés mellett a tejszínnel, és a legvégén adjuk hozzá a friss zöldfűszereket.

Ideális körete: sütőben sült rozmaringos krumpli vagy sütőtök

Aranyló kurkumás csirke kókusztejszínnel 15 perc alatt

Ez az ázsiai ihletettségű étel nem olyan összetett, mint a legtöbb currys vagy indiai tikka masala csirke, de ezekből a szószos, egzotikus ételekből merít. A kurkuma ráadásul egy igazi csodaszer a fűszernövények között, ajánlott minél több ételbe, italba felhasználni.

Kurkumás-kókusztejszínes csirke

Hétköznapi egzotikum / Fotó: AlexPro9500, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,6 kg csirkemellfilé
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl kókusztejszín – minél zsírosabb, annál jobb
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 csapott teáskanál kurkuma
  • Só, cayenne bors és fekete bors ízlés szerint
  • Díszítsük petrezselyemmel!

Elkészítése:

  • A csirkemellfilét a képen látható méretű szeletekben készítsük elő. Sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk meg lisztben a csirkemellszeleteket.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. Előbbit a lehető legapróbbra vágjuk, utóbbit törjük át fokhagymanyomón.
  • Serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsunk kérget a csirkemellszeletek mindkét oldalára. Vegyük vissza kis-közepes lángra, és adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát.
  • Ez az étel nagy bravúrt nem igényel, öntsük fel a kókusztejszínnel – ne tejjel, hanem sűrű tejszínnel! –, sózzuk, borsozzuk, kurkumázzuk, és főzzük puhára a csirkeszeletek belsejét is.
  • Szórjuk meg petrezselyemmel!

Ideális körete: rizs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top