nlc.hu
Gasztro

Egy különleges szakácskönyvbolt, ahol megelevenednek a receptek

A szakácskönyvbolt, ahol minden délben megfőznek egy receptet a könyvekből

A lélektelen plázakönyvesboltok tökéletes ellenpontját London bohémnegyedében találjuk.

Nyitókép: @bloomsburycooks és @gamzetavas Instagram

A szakácskönyvek egy külön univerzumot alkotnak a könyvkiadás terén. Adjuk, kapjuk, ajándékozzuk őket, és úgy is kint díszelegnek a polcainkon, ha történetesen soha egyetlen receptet sem főztünk meg belőlük.

Heidi Lascellesnek kereken negyven évvel ezelőtt, 1983-ban támadt az az ötlete, hogy egy tető alá hozza a szakácskönyvek és a főzés iránti szeretetét. Minderre jobb helyszínt nem is találhatott volna városában, Londonban: a bohém Notting Hill negyedben képzelte el üzletét.

Notting Hill egy másik könyvesboltja és a fánkozója

Notting Hill egy másik könyvesboltja és a fánkozója / Fotó: Norali Nayla, Unspalash.com

Notting Hill színes házsorai Dél-Olaszország tengerparti városait idézik, a Portobello Road vonzáskörzetében pedig fél napokra el lehet veszni az apró lemezboltok, régiségüzletek, vintázs ruhaboltok, kávézók, bárok sűrűjében. A helyi piac, a Portobello Road Market pedig már önjogán is nevezetesség: a száz éves babaháztól a fél száz éves fényképezőgépekig, az ezüstétkészlettől az underground kortárs dizájnerek ruháiig, a lim-lomos árustól a házi süteményekig, pék- és hentesárukig gyakorlatilag a világon minden kapható.

A nevezetes Portobello Roadról egy kis utcára betérve találjuk a szakácskönyvesboltot, ahol meg is elevenednek a könyvekben foglalt receptek. A Books for Cooks (Könyvek szakácsoknak) alapítója, Heidi Lascelles eredetileg se nem szakács, se nem könyvkereskedő. Ápolónőként azonban pontosan tudta, hogy milyen fontos a jó étel testnek és léleknek.

Ma már, a gasztrokönyvpiac berobbanása után furcsa belegondolni, hogy az 1980-as évek első felében, a „világ egyik fővárosában” közel sem volt rózsás a helyzet. Heidi Lascelles egyenesen úgy találta, hogy a londoni könyvesboltok szakácskönyves részlegei szűkösek, porosak és a boltok hátsó részébe szorultak – áll a könyvesbolt bemutatkozásában.

Ma már akár a hazai Libri-Frei Tamás együttműködés által megszokott találkozásnak tűnik a könyv és gasztronómia, de negyven évvel ezelőtt ez egy merész képzettársításnak számított. Egy aprócska üzlethelyiségben kezdtek, amit idővel kinőttek, de maradtak a Portobello Road mellett. A koncepció azonban ugyanaz: a meleg hangulatú, nappaliszoba-szerűen zsúfolt könyvesboltban akár órákig is elidőzhetnek az érdeklődők, a hátsó konyhából pedig a frissen főzött-sütött étel illata kúszik be a könyvesbolt vendégterébe.

A mindennapi főzések azt is hivatottak bizonyítani, hogy a receptek működőképesek, hasznosak és nem csak egy újabb könyvről van szó az azóta jelentősen felhígult szakácskönyvpiacon.

A Books for Cooks jelenlegi tulajdonosai immár Rosie Kindersley és Eric Treuille, és ma már sok ezer kötetet tartanak. A tömeg-könyvesházakkal többek között úgy tudnak versenyezni, hogy a kulináris irodalom igazi különlegességeit is kínálják a macedón konyha nagykönyvétől a vegetáriánus BBQ-művészeten át a szakácskönyvkiadás historikus műveiig. Kis érdekesség, hogy még a Kárpátok Ízei kötet angol nyelvű kiadását is árulják.

Egy londoni kiruccanás alkalmával remek program lehet azoknak, akik örömüket lelik a szép szakácskönyvekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top