nlc.hu
Gasztro

Sobrino de Botín, a világ legrégebbi étterme

Háborúkat, járványokat is túlélt, 300 éve üzemel a világ legrégebbi étterme

Többször is tulajdonost váltott, volt, hogy az étlapról is hiányzott a vendégek kedvenc fogása, de így is világrekorder lett egy madridi étterem.

Vannak gasztronómia hagyományok, amelyek nemzedékről, nemzedékre szállnak, de kevés olyan hely van, ahol a múlt annyira kézzel fogható mint abban a madridi Sobrino de Botín, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legrégebbi, folyamatosan működő étterme, ugyanis sütőjét még a spanyol polgárháború és a COVID-19 világjárvány idején is melegen tartották.

A fogadót egy francia séf, Jean Botin nyitotta meg 1725-ben Casa Botín néven, és mivel neki és feleségének nem született gyermeke, 1753-tól unokaöccse üzemeltette azt tovább. Ekkor lett az étterem neve Sobrino de Botínra, a sobrino ugyanis magyarul annyit tesz, unokaöccs. Az étterem a 20. században ismét gazdát cserélt, a González család vásárolta meg, és a mai napig az ő tulajdonukban van. 

A Sobrino de Botín étterem földszintje.
Megnézem
Összes kép (4)

Érdekesség, hogy az épület, ahol a Sobrino de Botín található, még az étteremnél is idősebb, 1590-ben adták át. A fogadó egyébként négy szintes, de csak egy bejárata van. Jelenleg 70 alkalmazott dolgozik itt, és akár 200 vendéget is tudnak fogadni.

Az évek alatt természetesen több ismert ember is megfordult itt, Francisco de Goya például a konyhán dolgozott, mielőtt festő lett, Ernest Hemingway pedig szinte törzsvendégnek számított, még a Fiesta – A nap is felkel című regényében is megemlíti. 

A világ legrégebbi étterme előtt fotózkodnak turisták.

A világ legrégebbi étterme előtt fotózkodnak turisták.(Fotó: Profimedia)

Az étterem egyik legismertebb és legnépszerűbb fogása a sült malac, ami azonban nem szerepelt az étlapon. Eleinte ugyanis sem húsételeket, sem bort nem szolgáltak fel, hanem azokból az alapanyagokból dolgoztak, amiket a vendégek hoztak magukkal. 

(via My Modern Met)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top