nlc.hu
Gasztro

Védjegyoltalomra hivatkozva névváltoztatást kér a Gundel

Nincs többé Bádog Gundel: a legendás rántott húsos változtatásra kényszerül

A népnyelvben úgyis megmarad a Bádog Gundel, ezt le mernénk fogadni.
A tavaly elhunyt Bábel István, Pista bácsi a Bádog Gundelben

Nem mindennapi kérésnek tesz eleget a legendás Pest külvárosi kifőzde. A Pléhcsárdaként, avagy Bádog Gundelként közismert vendéglátóhely tegnap este bejelentette, hogy nevet változtat. Mint írták:

„Kedves Vendégeink!
A mai naptól Facebook-oldalunk új neve: Bádogcsárda – Deszkacsárda.
A névmódosítást a Gundel Étterem kérésére hajtottuk végre, hiszen jeleztek felénk, hogy a Gundel márkanév az ő védjegyoltalmuk alatt áll.
Természetesen mi ennek a kérésnek eléget tettünk, így a Bádog Gundel – Deszkacsárda Facebook-oldalunk mostantól Bádogcsárda – Deszkacsárda néven érhető el.
Az üzlet működésében semmilyen más jellegű változás nem történt, csupán a Facebook-oldalunk neve változott.
Megértéseteket köszönjük!

Ezentúl tehát a hivatalos elnevezés Bádogcsárda – Deszkacsárda. Sokan egyetértenek azzal a vendégükkel, aki ezt írta a bejelentés alá: „Maradjon pléh csárda….. Ezt szerette és ismerte… oly sok ember… kérlek… annyira sokat jelent ez a név mindannyiunknak.”

 

A (korábbi) Bádog Gundel Budapesten XV. kerületében működik, az alapítója és egykori szakácsa, Bábel István tavaly hunyt el. Mint ahogy azt az nlc.-nek mesélte, ő húsfőzeléket szeretett enni egy kis pörköltszafttal. Bábel István, vagy ahogy mindenki hívta, Pista bá ízlését széles körben osztja a magyar közönség, csárdája így vált kultikussá az évek során.

A külvárosi kifőzdében minden valamirevaló gasztrorajongó legalább egyszer már tiszteletét tette, megpróbálva legyűrni egy egész rántott szeletet. Emlékezetes, hogy a tragikus körülmények között elhunyt, kiváló televíziós és gasztroíró, Anthony Bourdain is részesült a Pléh Csárda vendégszeretetében, 2015-ös budapesti látogatása során a CNN-nel forgatott a XV. kerületben, a műanyagszékekkel és asztalokkal váró, bádogbevonatú büfében.

 

A tányérról minden irányban lelógó, közel tálcányi méretű rántott szeletekről elhíresült kifőzdében egykilós, sőt akár jóval nagyobb rántott húsok is sülnek. További közönségkedvencek a Cordon Bleu és a szalontüdő, és ahogy az étlap írja: „Nálunk nincs Cola és többi divatos üdítő. Mi a málnaszörp erejében hiszünk.”

Ezentúl tehát az ironikus Gundel nevet elhagyva, Bádogcsárda – Deszkacsárda néven lesznek elérhetők.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top