nlc.hu
Gasztro

Egészséges ételek, amelyek mégsem azok

7 egészséges étel, amelyek mégis problémásak

Az egekbe vannak dicsérve ezek a szuperételek, mégis egyesek azt tapasztalhatják, hogy egészségügyi problémákat okozhatnak. Mi lehet a háttérben?

Lehet-e egyáltalán allergiásnak lenni a szuperételekre? Nos, úgy tűnik, hogy ez létező jelenség. Az egészségesnek tartott élelmiszerek nem feltétlenül egészségesek mindenki számára, különösen, ha érzékeny a gyomrunk. Cikkünkben szakértők beszélnek arról, hogy mely ételek ezek és milyen okból „egészségtelenek” egyesek számára.

Keresztesvirágú zöldségek

Brokkolik fehér tányérban.

A nyersen fogyasztott keresztesvirágú zöldségek problémát okozhatnak

„A keresztesvirágú zöldségek, mint a káposzta, a brokkoli és a karfiol, gazdagok rákellenes vegyületekben, például indolokban és szulforafánban – magyarázza LeeAnn Weintraub dietetikus. – De nagy mennyiségű oldhatatlan rostot is tartalmaznak, amelyek, különösen nyersen fogyasztva, emésztési zavarokat okozhatnak, beleértve a gázokat, puffadást és görcsöket.”

Nem kell teljesen kihagynunk ezeket a szuper tápanyagokat étrendünkből. Próbáljuk meg a zöldségeket olívaolajban megsütni vagy párolni (hogy a nehezen emészthető vegyületek egy részét lebontsuk, mielőtt elfogyasztanánk őket). Vagy csökkentsük, hogy mennyit eszünk belőlük egy étkezés során.

Tej és tejtermékek

Bár a tejtermékek tele lehetnek fehérjével és kalciummal, a laktóz emésztési problémákat okozhat. A National Library of Medicine (NIH) szerint a lakosság körülbelül 65 százalékának csökkent a laktóz feldolgozásának képessége, ez az intolerancia leginkább a kelet-ázsiai, nyugat-afrikai, arab, zsidó és mediterrán származású embereknél fordul elő.

„Amikor valaki olyan élelmiszert eszik, amelyre érzékeny, gyomorpanaszokat tapasztalhat, fejfájás alakulhat ki, és energiahiányt észlelhet” – magyarázza Kristin Kirkpatrick táplálkozási szakértő. A laktózintoleranciában szenvedőknél általában gázok, puffadás és hasi fájdalom jelentkezik a tejtermékek fogyasztása után.

Citrusfélék

Annak ellenére, hogy tele vannak immunerősítő C-vitaminnal, a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit mind megzavarhatja az emésztésünket. „Ha bizonyos betegségekben, például gyomorégésben vagy gyomorhurutban szenvedünk, az ezekben a gyümölcsökben lévő magas savtartalom súlyosbíthatja a tüneteinket” – mondja Weintraub.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Teljes kiőrlésű kenyerek.

A túl sok rost puffadást okozhat

Természetesen a rostok jó dolgok. De a túl sok rost problémás lehet, puffadást, fájdalmat, székrekedést, gázokat vagy hasmenést okozhat. Az ajánlott napi rostmennyiség nőknél körülbelül 25 gramm, férfiaknál pedig 34 gramm, ezért ne vigyük túlzásba a zabot és a gabonaféléket. És próbáljuk meg elosztani a bevitelt a nap folyamán, hogy ne legyen gyomorrontásunk. A sok víz fogyasztása szintén segíthet a rossz hatások minimalizálásában.

Csípős paprika

Talán hallottuk már, hogy a fűszeres étel a hosszú élet kulcsa, és valóban kiváló egészségügyi előnyökkel bír: „A csípős paprikák, mint a jalapeño, tele vannak tápanyagokkal, és tartalmaznak egy kapszaicin nevű vegyületet, amely fokozza az anyagcserét” – mondja Weintraub.

Viszont a jóból is megárt a sok. Néhány érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező ember úgy találhatja, hogy a csípős ételek súlyosbítják a tüneteiket.

Avokádó

Rózsaszín háttér előtt félbevágott avokádó.

Az avokádó népszerű szuperétel, azonban megvannak a maga árnyoldalai

Ha valaha is gyomorpanaszokat észleltünk avokádós pirítósunk után, akkor lehet, hogy érzékenyek vagyunk erre a szuperételre. Az avokádó magas hisztamintartalmú étel (ami egyeseknél arcüregproblémákat okozhat), így ha hajlamosak vagyunk ételintoleranciára, ez problémát jelenthet számunkra.

Cukormentes ételek

Manapság rendszeresen emlékeztetnek minket arra, hogy a cukor az ördög, ami sokakat arra késztet, hogy a cukorpótlókhoz nyúljanak. „Az olyan cukoralkoholokat, mint a szorbit és a xilit, fogyókúrás és cukorbetegség-barát édesítőszerként használják a cukormentes cukorkáktól kezdve a lekvárokon át az italokig mindenben – mondja Weintraub. – Bár ezek a termékek természetesebb cukoralternatívának számítanak, a túl sok belőlük gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, beleértve a gázokat, görcsöket és hasmenést.”

Egyes emberek érzékenyebbek, mint mások, de ha gyomorpanaszokat észlelünk egy cukormentes üdítő elfogyasztása után, fontoljuk meg, hogy csak „rendes” cukrot fogyasszunk.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top