A selymesen krémes krumplifőzelék 3 titka

Pásztor Rozi | 2023. November 09.
Két kiló krumpli alatt neki se kezdjetek, imádni fogjátok!

A krumplifőzelék a puritán magyar konyha egyik szinonimája is lehetne. Olcsó, hétköznapi, nem várunk túl sokat tőle. Különösen nyomós okot adnak erre a menzák és kifőzdék krumplifőzelékei: a kissé felvizezett, tejfölös lében álló nagy darab krumplik alkotta főzelékből türelmesen kihorgászgattuk a babérleveleket, és jobb esetben hús is volt a rá kerülő pörköltben. A menzás főzelékek közül pedig ez a finomabbakhoz tartozott, kerültek kétségbeejtőbb alkotások is az asztalunkra.

Érdemes-e egyáltalán variálni a krumplifőzelékkel? Az utóbbi évtizedek gasztronómiai lendületében a krumplifőzeléket is elérték az új idők: mi is közöltünk már citromos, bazsalikomos, sőt mentás-paradicsomos krumplifőzelék-receptet is.

Nem a fűszerekkel, hanem a textúrákkal játszottunk. Krumplifőzelék fasírttal / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A válasz egy egyértelmű és nagy igen: érdemes kísérletezni ezzel a főzelékkel, habár mi nem az egzotikus fűszerezés irányába indultunk. Ha a már említett leves-darabos állag helyett selymes krémmel vonjuk be a krumplikat, és nem nehezítjük el értelmetlenül sok lisztes rántással vagy habarással, egy egészen hihetetlenül finom főzelék születhet a kezünk alatt.

Olyannyira, hogy amikor az alábbi recept alapján készítettük el a főzeléket, óriási csalódást okozott a mennyisége: az egy kiló krumpliból főzött étel hipp-hopp elfogyott, ezért mi most dupláztuk az alapanyagokat.

A selymesen krémes krumplifőzelék 3 trükkje

Fehér borssal teljesen fehér lesz a színe / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A rántás nélküli, krémes krumplifőzelék receptje

Hozzávalók:

Elkészítése:

Jó étvágyat!

Exit mobile version