nlc.hu
Gasztro
Istenien krémes krumplifőzelék 3 trükkje – recepttel

A selymesen krémes krumplifőzelék 3 titka

Két kiló krumpli alatt neki se kezdjetek, imádni fogjátok!

A krumplifőzelék a puritán magyar konyha egyik szinonimája is lehetne. Olcsó, hétköznapi, nem várunk túl sokat tőle. Különösen nyomós okot adnak erre a menzák és kifőzdék krumplifőzelékei: a kissé felvizezett, tejfölös lében álló nagy darab krumplik alkotta főzelékből türelmesen kihorgászgattuk a babérleveleket, és jobb esetben hús is volt a rá kerülő pörköltben. A menzás főzelékek közül pedig ez a finomabbakhoz tartozott, kerültek kétségbeejtőbb alkotások is az asztalunkra.

Érdemes-e egyáltalán variálni a krumplifőzelékkel? Az utóbbi évtizedek gasztronómiai lendületében a krumplifőzeléket is elérték az új idők: mi is közöltünk már citromos, bazsalikomos, sőt mentás-paradicsomos krumplifőzelék-receptet is.

Nem a fűszerekkel, hanem a textúrakkal játszottunk. Krumplifőzelék fasírttal. / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Nem a fűszerekkel, hanem a textúrákkal játszottunk. Krumplifőzelék fasírttal / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A válasz egy egyértelmű és nagy igen: érdemes kísérletezni ezzel a főzelékkel, habár mi nem az egzotikus fűszerezés irányába indultunk. Ha a már említett leves-darabos állag helyett selymes krémmel vonjuk be a krumplikat, és nem nehezítjük el értelmetlenül sok lisztes rántással vagy habarással, egy egészen hihetetlenül finom főzelék születhet a kezünk alatt.

Olyannyira, hogy amikor az alábbi recept alapján készítettük el a főzeléket, óriási csalódást okozott a mennyisége: az egy kiló krumpliból főzött étel hipp-hopp elfogyott, ezért mi most dupláztuk az alapanyagokat.

A selymesen krémes krumplifőzelék 3 trükkje

  • 1:2 arányban tejföllel és tejszínnel készítettük. A tejföl ad neki kellemesen savanykás ízkaraktert és a tejszíntől lesz krémes.
  • Lisztes rántást és habarást sem tettünk bele. Megoldás lehet a burgonyakeményítős sűrítés is, de mi egész egyszerűen a saját anyagával sűrítettük. Krumplival.
  • A főzelék kb. egynegyedét selymesre turmixoljuk, ez fogja körülölelni a krumpliszeleteket.
Krumplifőzelék fasírttal

Fehér borssal teljesen fehér lesz a színe / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

A rántás nélküli, krémes krumplifőzelék receptje

Hozzávalók:

  • 2 kg B-típusú, főznivaló burgonya
  • 1 szép nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 babérlevél
  • 100 g 20%-os zsírtartalmú tejföl (kis poharas)
  • 200 ml tejszín (különösen könnyed habtejszínnel)
  • 2 evőkanál almaecet (vagy más, nem szúrós ízű ecet)
  • 2 teáskanál majoránna
  • Só, fehér vagy fekete bors ízlés szerint
  • jó, ha van otthon: öntsük fel néhány dl alaplével
  • ha nem saját anyagával sűrítenénk, ez esetben: 2 evőkanál burgonyakeményítő/étkezési keményítő

Elkészítése:

  • A krumplikat meghámozzuk, és nem kockákra, hanem karikákra vágjuk. Így elegánsabb, mutatósabb is.
  • A későbbi főzéshez használt fazékba vizet töltünk, és ebbe rakjuk a felszeletelt krumplikat, hogy ne barnuljanak be (oxidálódjanak), míg elkészülünk. A víznek épp hogy el kell lepnie a krumplikat.
  • Ha elkészültünk, gyújtsunk a fazék alá, sózzuk, borsozzuk, és egyben (!) tegyük bele a vöröshagymát és fokhagymagerezdeket, valamint a babérleveleket.
  • Ha elfő a víz a krumpliról, pótoljuk alaplével vagy ennek híján vízzel. Az ízes alaplé nagyon jót tesz a főzelék ízének.
  • Ha megpuhult a krumpli, a főzőlevet öntsük a turmixgépünk kelyhébe, vagy ha botmixerrel dolgozunk, akkor egy külön edénybe.
  • Vegyük ki belőle a vöröshagymát és a fokhagymát, és tegyük azt is a turmixolandókba. Ízesebb lesz így a krém! A babérleveleket dobjuk ki.
  • A főzőléhez és a hagymákhoz tegyük a krumplik 20-25 százalékát, valamint a tejfölt és a tejszínt, és turmixoljuk selymesre. Az így kapott krém fogja körülölelni a krumpliszeleteket. (Nekünk sem a lisztes rántás vagy habarás, sem a burgonyakeményítő nem hiányzott belőle. Ha szeretnénk masszívabb állagot adni a főzelékünknek, használjunk étkezési vagy burgonyakeményítőt.)
  • A leturmixolt krémet öntsük a krumplikra, tegyük hozzá a majoránnát, és a végén forraljuk össze. Elég, ha egyet rottyan, és el is készültünk.

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top