nlc.hu
Gasztro

Alufólia a maradék becsomagolásához

Ezért ne használj alufóliát a maradék becsomagolásához!

Sokan azt tartják a legkézenfekvőbb és leggyorsabb módszernek, ha a maradékot fóliába csomagolják. Miért ne tegyük? Arra itt megtalálod a választ!

A maradékok négy napig is elállnak a hűtőben, persze, abban az esetben, ha megfelelően vannak tárolva. A legtöbben fogjuk a tányéron lévő maradékot, letakarjuk fóliával, és bedobjuk a hűtőbe. Azonban ezzel akár az egészségünknek is árthatunk.

A Staphylococcus, a Bacillus cereus, azaz az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok toxinokat termelnek. Ezeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztítja el. Ha a meleg készételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyunk, a baktériumok támadásba lendülnek.

Hasonlóan szaporodásnak indulnak a baktériumok, ha a maradékokat alumíniumfóliával takarjuk le. Bármennyire is megpróbáljuk ezt szorosan letakarni, légmentesen nem tudjuk lezárni. Legalábbis fóliával nem.

Csomagolás alufólia

Fotó: Getty Images

„Ha levegő van jelen, az lehetővé teszi a baktériumok gyorsabb növekedését. Tehát megfelelő, légmentesen záródó tárolóedényeket kell beszerezni az ételek tárolására. Ellenkező esetben az étel megromlik” – javasolja Lindsay Malone, a Cleveland Clinic dietetikusa.

Íme néhány élelmiszer-tárolási irányelv a biztonságos csomagoláshoz:

  • Az ételeket légmentesen zárható tárolódobozokban vagy műanyag zacskókban tároljuk, hogy felgyorsítsuk a hűlési folyamatot.
  • Ügyeljünk arra, hogy két órán belül bekerüljön az étel a hűtőbe. A tej- és hústermékek különösen veszélyeztetettek, könnyedén elszaporodhatnak bennük a baktériumok.
  • Dobjunk ki minden olyan ételt, amely két óránál tovább volt szobahőmérsékleten.
  • Legyünk tisztában azokkal az ételekkel, amelyeket nem szabad hűtőszekrénybe tenni. „Ha rengeteg étel marad, a legokosabb az, ha egy adagot a hűtőbe teszünk, míg másik részét légmentesen záródó edényekbe csomagoljuk, és betesszük a fagyasztóba” – mondja a dietetikus szakember.

A legjobb, ha a maradékok tárolására 100 százalékban légmentesen záródó tárolóedényeket használunk, amik BPA-mentesek. A légmentesen záródó tömítés megakadályozza a baktériumok elszaporodását és bejutását, és megakadályozza azt is, hogy az étel kifolyjon. Mosogatógépben is moshatók, könnyen egymásra rakhatók, és elég erősek ahhoz, hogy hónapokig kibírják a fagyasztóban. Válasszuk ezt alufólia helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top