nlc.hu
Gasztro

Így él a 102 éves stílusikon: Iris Apfel 7 szokása

Így él a 102 éves stílusikon: Iris Apfel 7 szokása az aktív, hosszú élethez

Harminc éve van nyugdíjban, a híre mégis elér a távoli kontinensekre is. Százéves kora felett is felvállalja ráncait, botját, és rengetegen imádják. Kíváncsiak voltunk, hogyan él és étkezik Iris Apfel, mi lehet a stílusikon hosszú, egészséges életének kulcsa?

Iris Apfelt csak csodálni lehet. Az idős hölgy, akiről még emoji is készült, idén 102 esztendős lett. Ma is aktív, és bár ma már bottal jár, még azt is stílusosan teszi.

Mottója így hangzik: More is more & less is a bore, vagyis a több (tényleg) több, a kevesebb pedig tiszta unalom. A minimalista trendekkel szembemenve, az időseket visszafogott megjelenésre intő stílustanácsadókra fittyet hányva a lehető legbátrabban hord élénk színeket, tüllöket és fodrokat, hegyes orrú cipőket és a hófehér hajával kontrasztban erős, piros rúzsokat.

Iris Apfel 2023-ban

Csin, csin! / Kép forrása: Iris Apfel Facebook

Óriási, vastag fekete keretes, kerek szemüvege immár a védjegye: fiatalok, sőt gyerekek és (beöltöztetett) kutyák is utánozzák a mosolyra derítő, színes kanári stílust, de Irisból csak csak egy van.

Iris Apfel stílusában

A stílushoz nem lehetünk sem elég fiatalok, sem elég idősek / Kép forrása: @steviekiv Instagram / Iris Apfel Facebook

Belegondolni is szédítő: 1921-ben született, csak három évvel az I. világháború lezárása után. Életének több mint száz éve alatt dolgozott rosszul fizetett újságíróként, majd sikeres belsőépítészként, többek között Washingtonban, a Fehér Házban is. Megboldogult férjével szép vagyont halmoztak fel textilipari vállalkozásukkal, majd Iris Apfel rendhagyó módon élete későbbi időszakában vált stílusikonná.

Iris Apfel stílusában

Iris után szabadon / Kép forrása: @fashhoclick Instagram / Iris Apfel Facebook

Augusztus 29-én töltötte be a 102. életévét, és ma már, százéves kora felett több kép jelenik meg a közösségi médiafelületein hűséges követőiről, mint róla, de a hírek szerint jól van, és még szeptember végén is töltött fel képet Instagramra azzal a kommentárral, hogy a születésnapi ünneplése még mindig (immár egy hónapja) tart.

Iris Apfel a 102. születésnapján

102 gyertya a születésnapi tortán / Kép forrása: Iris Apfel Facebook

Iris elevenségét látva jó ideje foglalkoztatja a közvéleményt, hogy milyen életmódot folytat az idős hölgy. A testileg és szellemileg aktív matrónával készült interjúkból, nyilatkozataiból szemezgettünk, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz az életvitelhez, amivel ilyen szép kort lehet megélni.

„Megijesztenek a nagy adagok”

A More is more & less is a bore mottó igaz a formákra, színekre, merész szabásokra, de nem igaz az ételek mennyiségére. A képlet végtelenül egyszerű, Iris soha nem eszik túl sokat. Nem szereti, sőt megijesztik a nagy adag ételek, és kerüli a gazdagnak mondott (cukros, zsíros, erősen laktató) ételeket. Nem szed táplálékkiegészítőket, és mint mondta,

nem hiszek semmilyen diétás trendben. A legjobb diéta, ha otthagyod az asztalt.

Gyorskaják és cukros üdítők

A madárcsontú idős hölgyet látván nem lepődünk meg, hogy kerüli a junk foodokat. Ezeket még egészen kicsi adagokban sem engedi meg magának soha.

„Mindig jól étkezem, soha nem eszem gyorsételeket” – állította a The New Potato című lapnak adott interjújában. Iris kerüli tehát a szénhidrátokkal, transzzsírokkal, sóval és még ki tudja, milyen nem kívánatos alapanyagokkal teli, feldolgozott és ultrafeldolgozott ételeket. Azt is elmondta, hogy cukros üdítőket sem iszik.

Előre darált hamburgerhúst sem vesz például. Ha kivételesen ilyesmit enne, inkább steakhúst vesz, amit maga darál le otthon. Így bízik meg a hamburgerpogácsa alapanyagában.

Iris Apfel és a rózsaszín strucc

Rózsaszín struccal / Kép forrása: Iris Apfel Facebook

Kurkuma és okoskodás

A kurkuma évek óta az egyik legfelkapottabb, superfoodnak tartott fűszer. Iris is hisz a kurkuma erejében, írja a The Cut magazin, de ezzel ellentétben egyáltalán nem hisz abban, hogy bárkinek is tanácsot adjon, hogyan élje az életét. Egyszerűen nem érzi feladatának.

Reggeli

Iris minden reggel kilenc körül reggelizik, függetlenül attól, hogy merre utazgat éppen a világban. A reggelije laktató: egy tál meleg gabonakásával, egy kis pohár frissen facsart narancslével , koffeinmentes kávéval és sovány tejjel kezdi a napot.

Iris Apfel egy New York-i megnyitón

Egy New York-i megnyitón / Fotó: CJ Rivera, Getty Images

Ebéd és vacsora

A reggeli utáni két étkezés általában csak fehér húsú halakból áll, amit sok zöldséggel fogyaszt. A desszert sem marad el, ez azonban csak gyümölcs. Görögdinnyét nem fogyaszt, az év végi ünnepekkor pedig a sütőtökös pite az a kis luxus, amit megenged magának.

Nyers halak és húsok

A sushi, ceviche vagy tatár bifsztek nem az ő étkei. 1973 augusztusában Dél-Olaszországban, Nápoly környékén kolerajárvány tört ki, aminek ő is tanúja volt. A krónika szerint a kagylók okozták a pusztító járványt, Iris pedig azóta kerüli a nyers halakat és húsokat. Ciao, carpaccio!

Iris Apfel stílusában

Művészek tucatjait ihlette meg. / Kép forrása: Iris Apfel Facebook

Káros szokások: alkoholfogyasztás és dohányzás

Iris nyíltan vállalja, hogy egykor férjével mindent kipróbáltak, mindent megkóstoltak, amit izgalmasnak találtak. Férjét 2015-ben sajnos eltemette, és ma már jóval visszafogottabb minden tekintetben, de ma sem veti meg az alkoholt. Soha nem iszik részegségig, de szeret koccintani. „Nem iszom túl sokat, de időnként iszom egyet” – fogalmazott Apfel.

Saját bevallása szerint egykor napi négy doboz cigarettát is elszívott. Ez amerikai mértékegységgel is húsz szálat jelent dobozonként, ami brutális mennyiség. Mindenesetre rég leszokott egykori káros szenvedélyéről.

Na és a sport? Hát, nem. Nyilatkozatai szerint Iris nem végez rendszeresen semmilyen testedzést.

Források: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top