nlc.hu
Trend

Öt 60 év feletti stílusikon, aki követni kell

„Szeretem vállalni a kockázatot” – 5 stílusikon 60 felett, akinek érdemes ellesni a titkát

Az a szabály, hogy nincs szabály, de ez nem jelenti azt, hogy ne meríthetnénk ötletet abból, hogyan öltöznek mások. Olyan hatvan feletti nőket gyűjtöttünk össze, akik bizonyítják, a divat, a stílus egyedi és kortalan.

A Vogue címlapjára felkerülni nagy megtiszteltetés, csak keveseknek adatik meg, hogy őket kérjék fel arra, hogy álljanak modellt a kamerának. A fotókon minden nő tökéletesen néz ki, hiába szeretnénk hasonlítani rájuk, átlag halandóként ez elérhetetlen célnak tűnik, miközben a világ egyik legismertebb magazinja nyilván egyfajta útmutatóként akar szolgálni, hogy milyen is egy modern nő… szerintük.

Persze az idők változnak, ezt a Vogue szerkesztői is nagyon jól tudják. Ugyan továbbra is csak nagyon ritkán fordul elő, hogy mondjuk egy ötven feletti nőt választanak címlapmodellnek, de azért van haladás: 2011-ben Meryl Streep lett a magazin legidősebb címlaplánya a maga 62 évével; de néhány évvel ezelőtt például Jill Biden, az amerikai elnök, Joe Biden felesége tekintett ránk vissza, a fotók készültekor 70 éves volt; tavaly pedig – igaz, csak az indonéz lapszámnál – a 106 éves Apo Whang-Od mosolygott az olvasókra.

Miuccia Prada

A New York Times szerint a Vogue újabb mérföldkőhöz érkezett el azzal, hogy legújabb számának a címlapján Miuccia Prada szerepel, hiszen főként szupermodellek és színésznők, énekesnők kapják meg ezt a feladatot, és ugyan az olasz divattervező ismert és elismert, a divatvilág egyik legbefolyásosabb asszonya, nem igazán sorolható a hírességek közé, mert szívesen kerüli a reflektorfényt. „Tudtuk, hogy a címlaphoz némi meggyőzésre lesz szükség. Már régóta sokkal inkább a munkáját helyezi előtérbe, mint önmagát” – nyilatkozta Anna Wintour, a magazin főszerkesztője. 

Amellett sem szabad elmenni, hogy Miuccia Prada is az idősebb generációt képviseli, hiszen májusban lesz 75 éves, és hogy ezt nem próbálják meg leplezni. Látszanak a ráncok, az anyajegyek, a frizurája sincsen túlbonyolítva, és hihetetlen üdítő ez a természetesség, ami a képről sugárzik. Apropó természetesség, ami még feltűnhet, hogy a legtöbb címlaplánnyal ellenétben ő nem néz a kamerába, hanem merengően tekint a távolba a férjével 1993-ban alapított kortárs kulturális intézet, a velencei Fondazione Prada erkélyéről.

Mint a New York Times írja, Prada munkásságában tetten érhető egyfajta feminizmus, mintha szembemenne a szépség, a stílus, a kor, a nőiesség széles körben elfogadott, hagyományos fogalmával, nem azért, mert ellenezné ezeket, hanem azért, mert másképp látja a dolgokat, és szeretné, ha mi is betekintenénk a felszín alá, ha mi is más szemszögből tekintenénk a világra.

Persze nem csak a gondolkodásmódja az, amit követhetünk, ahogyan nem csak a nevével fémjelzett kollekciók azok, amelyekből inspirációt nyerhetünk. Saját öltözködési stílusa jó példa arra, hogy csak azért, mert megéltünk egy bizonyos kort, még nem kell unalmasan öltözködnünk, lehetünk bátrak, vagánynak különlegesek.

Szeretem vállalni a kockázatot

– idézik őt a címlapon.

Kerestünk is pár képet, amelyek az utóbbi időkben készültek róla, valamint összegyűjtöttünk még négy olyan nőt, akik szintén igazi stílusikonnak számítanak, és akik szintén azt bizonyítják az öltözködésükkel, hogy nem (csak) az életkorunk határoz meg minket.

Miuccia Prada a Miu Miu bemutatóján 2018. június 30-án Párizsban
Megnézem
Összes kép (5)

Iris Apfel

Iris Apfel egy nemzetközi luxuskonferenciáján 2014. december 1-jén Miamiban
Megnézem
Összes kép (5)

2023. augusztus 29-én töltötte be a 102. életévét Iris Apfel, akit vastag keretes, kerek szemüvegéről és extravagáns öltözködési stílusáról nagyon könnyű felismerni. És az, hogy igazi divatikonnak számít, azt nehéz lenne kétségbe vonni, hiszen ő volt az első olyan személy, akinek a ruháiból és kiegészítőiből úgy készült tárlat a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban, hogy maga nem divattervezőként lett ismert, és nem sokan mondhatják el magukról, hogy 97 évesen leszerződteti őket az egyik legnagyobb modellügynökség, az IMG, vagy hogy 101 évesen együtt dolgozhatnak az egyik legnépszerűbb fast fashion márka, a H&M tervezőivel egy közös kollekción.

Anna Dello Russo

Anna Dello Russo a Párizsi Divathéten 2023. október 2-án
Megnézem
Összes kép (5)

A Vogue japán kiadásának főszerkesztője mindig kitűnik a tömegből. Igen, van, amikor ez rosszul sül el, de mindenképpen követendő amiatt, hogy nem akar beállni a sorba. Anna Dello Russo hatvan felett is vállalja, hogy igenis, nemcsak a fiatalok azok, akik többet mutathatnak magukból, és akadnak olyan összeállításai, amikből nyugodtan lehet inspirálódni, és ki tudja, hátha minket is lencsevégre kap egy divatfotós.

Carolina Herrera

Carolina Herrera a Vogue Who's On Next című partin 2015. május 19-én Madridban
Megnézem
Összes kép (5)

A 85 éves, venezuelai származású amerikai divattervező az elmúlt évtizedekben számos elnöki feleséget öltöztetett, Jacqueline Onassis, Laura Bush és Michelle Obama is megbízói közé tartozott. Nem csoda, nemcsak a márkája, hanem saját, kifinomult öltözködési stílusa is remek névjegy. Ő ugyanis nem az extravagáns, bohókás trendek kedvelője, de így is sok trükköt el lehet lesni tőle, ha tudni akarjuk, hogyan kell idősen is igazi stílusikonként öltözködni, főleg, ha mi is az elegánsabb darabokat kedveljük.

Lyn Slater

Lyn Slater 2016. október 20-án
Megnézem
Összes kép (5)

Hogy soha nincs késő ahhoz, hogy igazi divatikonná váljunk, azt jól példázza a hetvenéves Lyn Slater története. Ugyan mindig érdeklődött a divat iránt, fiatalon más útra lépett, és éppen egyetemi oktatóként dolgozott, amikor 2014-ben, a New York-i divathét idején néhány fotós felfigyelt rá stílusa miatt. Hozzá kell tenni, ő is éppen a divathétre igyekezett, éppen egy barátjára várt, amikor kitűnt a tömegből. Most már igazi divatinfluenszerként tartják számon, akinek a fő célja az, hogy megmutassa, a stílus kortalan.

Stílustippek leendő stílusikonoknak

Sok helyen lehet találkozni olyan tanácsokkal, hogy bizonyos kor felett melyek azok a ruhadarabok, kiegészítők, anyagok, minták szabások, sziluettek, amiket érdemes kerülni, mellettük pedig mindig feltűnnek a hozzászólások, miszerint mindenki viselje azt, ami tetszik neki, amiben jól érzi magát. Tény, hogy nem vagyunk egyformák, nehéz olyan konkrét tippeket mondani, amelyek egy korosztályon belül mindenkinek megfelelnek, más az alkatunk, más az életünk, más a stílusunk, de azért vannak olyan irányvonalak, amiket érdemes követni, és ezek között sok olyan van, amit kortól függetlenül mindenkinek érdemes megfontolnia.

Kísérletezz!

Lehet, hogy úgy érezzük, megtaláltuk a stílusunkat, de egy kis finomhangolás sosem árt, hiszen az évek alatt sok minden változhat, és ezen nincs mit szégyellni, a korral a testünk is átalakul, kinek jobban, kinek kevésbé. Lehet, hogy kicsit megereszkedett a karunk, és komfortosabban érezzük magunkat a háromnegyedes ujjú felsőkben, vagy másik színek lesznek azok, amelyek jól állnak majd, mert esetleg elvonják a figyelmet azokról a testrészekről, területekről, amelyekkel még nem vagyunk kibékülve.

Ha pedig még mindig keresgélünk, akkor is a kísérletezés a legjobb módja annak, hogy megtaláljuk önmagunkat. Eddig sosem hordtunk óriási ékszereket? Messziről kerültük az élénk színeket vagy a nagy mintákat? Itt az ideje ezen változtatni, legfeljebb ha nagyon nem tetszik, akkor visszatesszük a helyére. Ehhez persze kell egy kis bátorság és önismeret is, de ezekre az élet más területein is szükségünk van, és a divathoz értő emberek szerint nagyon sok múlik azon, mennyire érezzük magunkat magabiztosnak, néha ezen áll vagy bukik az, valami jól áll-e nekünk vagy sem.

„Ha 18 évesen nagymamásan akarsz öltözni, csak rajta. Ha 65 évesen még mindig mintás overallt akarsz viselni, akkor ne fogd vissza magad. Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, akinek az öltözékéről azt gondoltuk, az nem helyénvaló, és ilyenkor legtöbbször azt gondoljuk, az a baj, hogy túl öreg ahhoz, hogy ilyesmit viseljen, pedig sokszor nem ezen múlik, hogy miért nem működik a ruhadarab” – utalt erre a Refinery29 szerzője.

Ne loholj a trendek után!

Attól, hogy valami éppen divatos, nem biztos, hogy kell nekünk, aki trendi, az nem biztos, hogy stílusos is. Persze jóleső érzéssel tölthet el, ha fiatalságunk kedvenc ruhadarabjai újra ott sorakoznak az üzletekben, és ezeket akár újra elő is vehetjük, de próbáljuk meg egy kicsit másként viselni, ahogyan azt régen tettük, hiszen kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba.

És ne feledjük, vannak dolgok, amelyek akkor is ízléstelenek, ha egy húszéves hordja azokat, és akkor is, ha egy hatvanéves, sokkal több minden van, ami ízlés, szép- és stílusérzék, nem pedig kor kérdése. Nyilván vannak alapszabályok, tudni kell, hogyan kell dolgozni az arányokkal, milyen előnyös tulajdonságot hogyan kell kiemelni, de nem kell vakon követni ezeket, a kreativitásnak, önkifejezésnek nem szabhatnak határt, inkább támpontokként tekintsünk ezekre.

Legyél tudatos!

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy tudatos vásárlót neveljünk magunkból. Nyilván az anyagiak nagyban meghatározzák, hogy hol tudunk vásárolni, de sok helyen lehet most már megengedhető áron kapni minőségibb anyagokból készült termékeket, amelyek sokáig szolgálhatnak minket, és nem kell aggódni amiatt, hogy csak évszázadokkal később bomlanak le, ha egyszer majd senki, sehogy nem látja majd a hasznukat, és ki kell dobni azokat.

A jó minőségű anyagból készült ruhák remek lelőhelyei a vintage butikok, és ezek élettartamát tovább tudjuk növelni, ha megfelelően gondoskodunk róluk, és persze az sem árt, ha van egy jó áron dolgozó szabónk vagy varrónőnk.

Ne félj segítséget kérni!

Ha nem feltétlenül bízunk magunkban, akkor érdemes megkérni valakit, mondjuk egy barátnőt, hogy kísérjen el minket vásárolni, mindig jól jön egy külső szemlélő segítségre. Rá tud beszélni olyan dolgokra, amiket magunktól nem emelnénk le a vállfáról, pedig lehet, hogy nagyon jó állna, vagy a hatodik ugyanolyan felsőnél azt mondja, hogy talán érdemes lenne legalább kettőt visszatenni belőlük. Ami fontos, bízzunk a stílusérzékében, és abban, hogy jót akar nekünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top