nlc.hu
Gasztro

Házi tepertőkrém 10 perc alatt – egy recept, amit érdemes fejből tudni

A bolti tepertőkrém elbújhat a 10 perces házi mellett – Recept!

Sokan szeretik elnassolgatni a tepertőt, másoknak az ötlet is extrém, hogy bőrből és hájból kisütött csupa zsír falatokat csemegézzenek. Akár "tepertős" vagy, akár nem, egy jó házi tepertőkrémre kevesen mondanak nemet.

Bármelyik vendégséget megmenti és bármelyik iszogatós estét feldobja egy-két jól sikerült kenegetős. Ha van hozzá friss kenyér és jó társaság, jobban esik, mint a flancos étel, ez nem is kérdés.

Minden nemzetnek megvannak a maga kenhető finomságai, bizonyos országokban egyenesen nemzeti sport, gondoljunk csak a spanyol tapasokra vagy a közel-keleti mezzékre. Nekünk, magyaroknak sincs okunk a szégyenkezésre: ünnepekkor francia hatásra mi is kacsamájpástétomot, tatár bifszteket és hasonló úri huncutságokat kenünk kenyérre és kalácsra, de ha visszatérünk alapokhoz, újra és újra rájövünk, hogy egy jó körözött, tojáskrém vagy olcsó házi májkrém is zseniális étel.

Rusztikus tepertőkrém

Tepertőkrém rusztikusan / Fotó: arfo, Getty Images

Az előkelőn hangzó francia rilettes-ek úgyszintén megunhatatlanok, és valójában egyáltalán nem előkelők. A zsírban konfitált húsok szálaira szedve, körülötte a vöröshagymától és fokhagymától ízes zsír – ez valójában a dédanyáink receptje is, csak nem hívták rilettes-nek a zsírban lassan főzött húst, ami egykor kiváló tartósítási módszer is volt.

A pörcögő dicsérete

Ugyanez igaz a tepertőre, ízesebb nevén töpörtyűre vagy pörcögőre is. A sertés zsírszalonnájából a zsír kiolvasztása után összetöppedt, szilárd tepertő kapható minden hentesnél, de némi munka és szagok árán otthon is elkészíthető.

Egy tál tepertő

Egy tál tepertő / Fotó: Stefan Tomic, Getty Images

A liba- és a kacsatepertő is csemege, sőt csirkéből és halból is készítenek tepertőt. A harcsából vagy ponty hasaaljából készülő töpörtyű afféle ínyencfalat, de nem csak a zsíros édesvízi halak alkalmasak töpörtyűkészítésre, hanem például a tőkehal is. Töpörtyű tehát húsok és halak egész sorából készíthető, belőlük pedig tepertőkrém is. Akármilyen töpörtyűnk legyen otthon, az alábbi recepttel nem fogunk felsülni.

Házi tepertőkrém recept

A klasszikus tepertőkrém-receptek úgy kezdődnek, hogy daráljuk le a tepertőt. A mai konyhai eszközök közül sokkal inkább kézreálló egy aprítógép, netán botmixer, nem szükséges ezért a darálóval (és annak elmosogatásával) bajlódnunk.

Túlzásnak tűnhet a vaj az eleve zsíros tepertőhöz, de ez az étel eleve túlzás. Hadd szóljon!

Csak összekeverjük a hozzávalókat, hagyunk pár órát összeérni az ízeknek (ha van pár óránk), és learatjuk a babérokat!

Igazán krémesen: tepertőkrém

Igazán krémesen / Fotó: etiennevoss, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40-45 dkg tepertő
  • 3 teáskanál mustár
  • 20 g vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
  • Só, bors

Elkészítése:

  • A tepertőt aprítógépbe tesszük (vagy botmixerrel, vagy turmixgépben) aprítjuk. Többféle stílusban készíthetjük: egészen krémszerűen elegyítve a hozzávalókat, vagy hagyhatjuk darabosabban, rusztikusabban is, ahogyan jólesik.
  • Mehet mellé az aprítógépbe a vöröshagyma, a lilahagyma és a fokhagyma is, megspóroljuk magunknak a hagymák felszeletelését. A lilahagymából levághatunk egy-két karikát a kenyér/pirítós díszítésére.
  • A végén keverjük be a mustárral és a fűszerekkel, de a sóval csínján bánjunk. Aszerint sózzuk, hogy mennyire sós a tepertőnk.
  • Lehetőség szerint hűtőben pihentessük néhány órát, mielőtt kenyérre kenjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top