A legtöbb hosszan eltartható élelmiszer csomagolásán minőségmegőrzési idő van (ezt nem keverjük össze a fogyaszthatósági dátummal) feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a gyártó meddig tudja a termékek minőségét változatlan formában garantálni. A minőségmegőrzési időn túl az élelmiszer fogyasztható marad, de az íze, színe és állaga már nem biztos, hogy olyan lesz, mint amit elvárnánk vagy amit megszoktunk.
Mutatunk néhány jól ismert élelmiszert, amelyek gyakorlatilag bármeddig eltarthatók!
Méz
A méz idővel kikristályosodik, de ettől még fogyasztható. A méz az az élelmiszer, ami soha nem romlik meg. Nagyrészt cukorból és 17 százalék vízből áll, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok és gombák elszaporodásához. A méz dehidratálja a baktériumokat, így azok nem tudnak megtelepedni benne.
Cukor
A fehér és a barna cukor is korlátlan ideig felhasználható, csak a tárolásra kell odafigyelni: légmentesen, fénytől, hőtől és nedvességtől kell védeni, hogy megőrizze minőségét.
Fehér rizs
Magasabb olajtartalma miatt a barna rizs 3-4 hónap után romlásnak indulhat, addig a fehér rizs légmentesen zárható tárolódobozban 10 évig is eláll.
Só
A só elpusztítja a romlásért felelős baktériumokat, így nem romlik meg, Ha azonban hozzáadott összetevőket, például jódot tartalmaz, az lecsökkentheti eltarthatósági idejét.
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítő is végtelenségig megőrzi minőségét, csak ne érje fény, meleg, nedvesség.
Ecet
Savas jellege miatt a sima fehér ecet határozatlan ideig eltartható, de más ecetfajták (például borecet vagy almaecet) színe és megjelenése megváltozhat, ami a szakemberek szerint nem jelent semmit, ecet továbbra is tökéletesen használható lesz.
Húsleveskockák
A húsleveskockában rengeteg a só, és ennek a magas sótartalomnak köszönhetően nem romlik meg. Tehát a fiókban hagyott több éves húsleveskockát bármikor felhasználhatjuk, a levesünk ugyanolyan finom lesz tőle.
Tejpor
A tejpor minőségmegőrzési ideje 2 és 10 év között van. Ha hűvös (15 Celsius-fok alatti) helyen tároljuk, ennél tovább is eláll, a fagyasztóban pedig bármeddig.