
A legtöbb hosszan eltartható élelmiszer csomagolásán minőségmegőrzési idő van (ezt nem keverjük össze a fogyaszthatósági dátummal) feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a gyártó meddig tudja a termékek minőségét változatlan formában garantálni. A minőségmegőrzési időn túl az élelmiszer fogyasztható marad, de az íze, színe és állaga már nem biztos, hogy olyan lesz, mint amit elvárnánk vagy amit megszoktunk.

Fotó: Getty Images
Mutatunk néhány jól ismert élelmiszert, amelyek gyakorlatilag bármeddig eltarthatók!
Méz
A méz idővel kikristályosodik, de ettől még fogyasztható. A méz az az élelmiszer, ami soha nem romlik meg. Nagyrészt cukorból és 17 százalék vízből áll, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok és gombák elszaporodásához. A méz dehidratálja a baktériumokat, így azok nem tudnak megtelepedni benne.
Cukor
A fehér és a barna cukor is korlátlan ideig felhasználható, csak a tárolásra kell odafigyelni: légmentesen, fénytől, hőtől és nedvességtől kell védeni, hogy megőrizze minőségét.
Fehér rizs
Magasabb olajtartalma miatt a barna rizs 3-4 hónap után romlásnak indulhat, addig a fehér rizs légmentesen zárható tárolódobozban 10 évig is eláll.
Só
A só elpusztítja a romlásért felelős baktériumokat, így nem romlik meg, Ha azonban hozzáadott összetevőket, például jódot tartalmaz, az lecsökkentheti eltarthatósági idejét.
Kukoricakeményítő
A kukoricakeményítő is végtelenségig megőrzi minőségét, csak ne érje fény, meleg, nedvesség.
Ecet
Savas jellege miatt a sima fehér ecet határozatlan ideig eltartható, de más ecetfajták (például borecet vagy almaecet) színe és megjelenése megváltozhat, ami a szakemberek szerint nem jelent semmit, ecet továbbra is tökéletesen használható lesz.
Húsleveskockák
A húsleveskockában rengeteg a só, és ennek a magas sótartalomnak köszönhetően nem romlik meg. Tehát a fiókban hagyott több éves húsleveskockát bármikor felhasználhatjuk, a levesünk ugyanolyan finom lesz tőle.
Tejpor
A tejpor minőségmegőrzési ideje 2 és 10 év között van. Ha hűvös (15 Celsius-fok alatti) helyen tároljuk, ennél tovább is eláll, a fagyasztóban pedig bármeddig.