nlc.hu
Gasztro

Ezért okozhat fejfájást a vörösbor

Neked is fáj a fejed a vörösbortól? Ez lehet az oka!

Kutatók járták körbe a kérdést, persze maradtak még megválaszolatlan kérdések.

Sokszor olvasni arról, hogy a vörösbor – már amennyiben mértékkel fogyasztjuk – kedvező hatással bírhat az egészségünkre. Persze annak, ha ilyen italt fogyasztunk, kellemetlen következményei is lehetnek, az egyik következmény pedig nem más, mint a fejfájás. Hogy ennek mi állhat a hátterében, arról több elmélet is született, a napokban is jelent meg egy tanulmány a témában. 

Mint a Blikk írja, a szerzők szerint  egy, a vörösborokban természetesen megtalálható flavanol, a kvercetin lehet a hibás. A kvercetin a természetben mindenféle gyümölcsben és zöldségben, így a szőlőben is megtalálható, és ugyan egészséges antioxidánsként tartják számon, de van egy kis gond vele.

Mint a tanulmány szerzői ismertették, amikor a véráramba kerül, a szervezet a kvercetint glükuroniddá alakítja át, ez pedig gátolja az alkohol anyagcseréjét. Ennek eredményeként a szervezetben végül felhalmozódhat az acetaldehid irritáló és gyulladáskeltő toxin, amely fejfájáshoz, kipiruláshoz, hányingerhez vezet. 

Az alkoholistáknak az ivás megakadályozására felírt diszulfiram nevű gyógyszer ugyanezeket a tüneteket okozza. Andrew Waterhouse, a Kalifornia Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének munkatársa szerint ez azért van, mert a gyógyszer hatására a méreganyag akkor is felhalmozódik a szervezetben, amikor normális esetben egy enzim lebontaná azt.

„Feltételezzük, hogy amikor az arra hajlamos emberek olyan bort fogyasztanak, amely akár szerény mennyiségű kvercetint is tartalmaz, fejfájás alakul ki náluk, különösen akkor, ha már korábban migrénjük vagy más elsődleges fejfájásuk van. Úgy gondoljuk, hogy végre jó úton haladunk ennek az évezredes rejtélynek a megmagyarázása felé. A következő lépés az, hogy tudományosan teszteljük ezt azokon az embereken, akiknél ezek a fejfájások jelentkeznek” – mondta Morris Levin, a tanulmány társszerzője, a Kaliforniai Egyetem fejfájás központjának igazgatója.

Waterhouse szerint a flavanol szintje változhat a vörösborban. „A kvercetin a napfény hatására termelődik a szőlőben. Ha úgy termesztjük a szőlőt, hogy a fürtök szabadon vannak, mint például a Napa-völgyben a cabernet-ek esetében, akkor sokkal magasabb a kvercetin szintje. Egyes esetekben négyszer-ötször magasabb lehet” – mondta Waterhouse. Emellett a kvercetin szintjére a borkészítés módszere is hatással lehet. 

Egy nő vörösbort iszik

Fotó: Pexels

A tudósok a tervek szerint a legközelebb a sok kvercetint tartalmazó vörösborokat hasonlítják össze azokkal, amelyekben nagyon kevés van, hogy a vörösboros fejfájásról szóló elméletüket embereken teszteljék. Hozzátették, még sok ismeretlen van a vörösboros fejfájás okai körül, például nem tudni, egyesek miért érzékenyebbek, mint mások. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top