nlc.hu
Életmód

A másnaposság tudománya

A másnaposságról tudományosan: ezért viselhet meg jobban a macskajaj

Nagyon sok tényező van, ami befolyásolja, mennyire érezzünk magunkat rosszul egy görbe este után, és van egy rossz hírünk, magunknak kell kitapasztalni, melyik az a gyógyír, amivel lehet enyhíteni a kínjainkon.

December utolsó napjaiban ételekből és italokból is többet fogyasztunk, és a szervezetünket mindkettő megviselheti, hiszen kényes arra, hogy mit viszünk be és milyen mennyiségben. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy csak mértékkel igyunk alkoholt, de az ünneplés hevében, főleg szilveszterkor ezt sokan elfelejtik, és emiatt az újév – jó esetben csak első napja – elég kínkeserves lehet, kivéve talán azok számára, akikre nem hat az alkohol, pontosabban nem lesznek másnaposak tőle, de ezt nyilván feleleges kiemelni, ők vannak kevesebben

Mennyiség és minőség

Természetesen nem mindegy, hogy mennyit iszunk, de vannak más szempontok is, amik szerepet játszanak abban, hogy mennyire nehezen viseljük azt, ha nem voltunk elég mértékletesek. Kezdjük az elején, amikor alkoholt fogyasztunk, annak lebontása során első lépésben acetaldehid keletkezik, amiből ecetsav lesz, végül pedig szén-dioxid és víz. Amennyiben azonban a folyamat során nem sikerül megfelelően lebontani az acetaldehidet, az bizony kellemetlen tüneteket okozhat, nem csoda, egyes források szerint tízszer-harmincszor olyan mérgező, mint maga az alkohol. És vannak, akiket ez súlyosabban érint mint másokat, a kutatók szerint ezért részben az ALDH2 génváltozat jelenléte okozza, ez ugyanis  azonban korlátozza ennek a vegyületnek a lebontását. 

Az életkor és a nem is befolyásolhatja, mennyire visel meg egy görbe éjszaka. Egy holland tanulmány szerint – ugyan vannak, akik pont az ellenkezőjéről számolnak be – másnaposság súlyossága az életkor előrehaladtával csökken, még akkor is, ha figyelembe vesszük az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Hogyan lehet ez? A feltételezések szerint lehet, hogy ez arra vezethető vissza, hogyha ugyanannyit is isznak, okosabban osztják el ugyanazt a mennyiséget, emellett annak is lehet szerepe, hogy idősebb korra csökken a fájdalomérzet, de lehet, hogy más a szubjektív részegségérzetük.

Ami pedig a nemi különbségeket illeti, az előbb említett holland kutatás szerint ez a fiatalabbak körében sokkal nagyobb volt, mégpedig a nők javára, őket kevésbé viselte meg a másnap. Hogy ezen eredmények hátterében milyen okok húzódnak meg, azt a Conversation cikke szerint egyelőre nem tudni, és vannak bizonyítékok arra is, hogy ugyanannyi ital elfogyasztása után a nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak másnaposságot, mint a férfiak, ez talán arra vezethető vissza, hogy nőknek általában alacsonyabb a testsúlyuk is, mert ezt a tényezőt kiiktatva azonos véralkoholszint mellett a másnaposság esélye hasonló.

Korhűen felöltözött másnapos nők alszanak

Fotó: Pexels

Sok lelki tényező is szerepet játszhat abban, mennyire szenvedünk a másnaptól, a szorongás, a depresszió és a fokozott stressz szintén összefüggésbe hozható a súlyosabb másnapossággal, egyes források szerint ennek az lehet az oka, hogy azok az emberek, akik ilyen problémákkal küzdenek, sötétebb színben látják a világot, a másnaposság pedig ezt csak fokozhatja. Egyes kutatások azt is bebizonyítják, hogy azok akik rosszabbul tűrik a fájdalmat, nehezebben küzdenek meg vele, azok rosszabbnak élik meg a másnaposságot is, bár más tanulmányok szerint pedig azok, akik szeretik szőnyeg alá seperni a dolgokat, vagyis úgy küzdenek meg problémáikkal, hogy nem vesznek azokról tudomást, tagadják a létezésüket, szintén jobban szenvednek, ha túl sok alkoholt  fogyasztanak

Az érzelemszabályozás egy másik kulcsfontosságú pszichológiai mechanizmus, amely az érzelmi élmények hatékony kezelésével és az azokra való reagálással segíti a nehéz helyzetek kezelését. Érdekes módon, bár a másnapos emberek arról számolnak be, hogy úgy érzik, nehezebb szabályozni az érzelmeiket, ez valójában nem feltétlenül így van – a kutatások szerint a résztvevők ugyanúgy képesek kontrollálni az érzelmi reakcióikat, mint azok, akik nem voltak másnaposak. Ez azt jelentheti, hogy az emberek könnyebb, de kevésbé hatékony szabályozási stratégiákkal élnek, ha másnaposak másnaposság idején, ám ezen a téren is további vizsgálatokra van szükség. 

Ami pedig a minőséget, pontosabban az ital fajtáját illeti, azokat alkoholos italok, amelyekben magasabb az ún. kongenerek szintje, azok fogyasztása súlyosabb másnapossághoz vezethet. A vörösborban és a desztillált szeszes italokban (whisky, brandy, likőr) például nagyobb mennyiségben fordulnak elő, a színtelen, tiszta szeszes italokban, például a vodkában pedig alacsony ezek koncentrációja. A kongenerek közé tartozik az acetaldehid, az acetonok, a hisztaminok és a metanol. És nemcsak a szesz színe lehet árulkodó, fontos tudni, hogy az olcsó italokat kevésbé desztillálják, emiatt pedig ezekben is magasabb lehet ezeknek a vegyületeknek a szintje. 

Macska alszik egy buli után

Fotó: Getty Images

Macskajajra kutyaszőr?

Bár a kutatók azonosítottak néhány természetes vegyületet, amelyek enyhíthetik a másnaposság általános tüneteit, további kutatásokra van még szükség annak eldöntéséhez, hogy ezeket ajánlják-e kezelésre. Addig is, nem marad más, nekünk kell rájönni, hogy esetünkben milyen módszer működik a legjobban. A megelőzéssel mindenképpen érdemes próbát tenni, vagyis figyeljünk oda arra, hogy italozás közben is fogyasszunk elég – nem alkoholos, sőt, lehetőleg nem szénsavas – folyadékot és próbáljunk meg enni, csipegetni is közben, ha nem éhgyomorra alkoholizálunk, akkor az lassabban szívódik fel, és az is segít, ha lassan iszunk, egy pohár alkoholt körülbelül másfél óra alatt dolgoz fel a szervezetünk.

Ha mégis utolért a macskajaj, akkor megpróbálhatjuk enyhíteni a tüneteket nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, van, aki ezeket már lefekvés előtt beveszi, nemcsak akkor, amikor sajgó fejjel magához tér másnap reggel, írja  a Smithsonian Magazine. Vannak, akik szerint – amennyiben rá tudjuk venni magunkat  – a testmozgás is segíthet. A friss levegő biztosan jót tesz, de az edzés lehet, hogy csak ronthat a helyzeten, mivel az italozás miatt eleve dehidratált a szervezetünk. És nem, a kutyaharapás szőrével módszert is jobb ha lehúzzunk a listánkról, ami viszont működhet, az az, hogy megpróbálunk legyűrni pár falatot, ez segít majd az alacsony vércukorszintünkön, nemcsak szénhidrátokban gazdag ételekkel lehet próbálkozni, egyes szakértők szerint a tojás is sok mindent tartalmaz, ami segíthet. 

Emellett pedig bízhatunk abban, hogy előrukkolnak olyan alkoholos italokkal, amelyektől senki, de senki nem lesz másnapos. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top