nlc.hu
Életmód

Szilveszteri berúgás másnaposság nélkül

5 módszer az orvostól szilveszterre, hogy ne legyél másnapos újévkor

Egy orvos felfedte azt az öt módszert, amellyel minimalizálhatjuk a másnaposságot szilveszter után, és persze bármikor az évben.

A vezető dietetikus és a King’s College kutatótársa, Dr. Megan Rossi Queenslandből tippeket osztott meg annak érdekében, „maximalizáljuk a szórakozást és minimalizáljuk a fájdalmat idén szilveszterkor”.

Bélmikrobák felkészítése

Dr. Megan Rossi szerint az első dolog, ami segít abban, hogy jól érezd magad január 1-jén is, ha felkészíted a bélmikrobákat. „Ha a bélmikrobáid jó állapotban vannak, nagyobb valószínűséggel termelnek több butirátot (zsírsav), ami segíthet a szervezetnek, hogy ne induljanak el a gyulladásos folyamatok” – tette közzé Dr. Rossi az Instagramon. A bélrendszer megsegítése érdekében az orvos azt javasolja, hogy minden buli előtt és után fogyassz tápláló, növényben gazdag ételeket.

Kerüld a buborékokat

Dr. Rossi azt mondta, hogy nagyszerű ötlet, ha korlátozod az olyan italok fogyasztását, amelyekben buborékok találhatók. A guildfordi HPRU Orvosi Kutatóközpont kutatói szénsavas és mentes pezsgőt adtak az önkénteseknek. Akik bubisat kaptak, hamarabb berúgtak. A buborékok hatására az alkohol gyorsabban felszívódik a véráramba, megelőzve a máj azon képességét, hogy ilyen sebességgel feldolgozza azt.

Kerüld a mesterséges édesítőszereket

A Northern Kentucky Egyetem tanulmánya megállapította, hogy ha vodkát és diétás üdítőt vagy vodkát és szokásos üdítőt iszol, a „diétás” változat valójában 25 százalékkal magasabb véralkohol-koncentrációt eredményez.

Egyél ivás előtt

Egyszerűen hangzik, de még mindig nagyon sokan nem esznek semmit egy-két órával a hosszabb ivás előtt. „Az étel lelassítja az alkohol felszívódását, és lehetőséget ad a májnak, hogy lépést tartson” – mondja Dr. Rossi. A magas fehérjetartalmú étel gyakran jó választás az éjszakai ivászat előtt.

Maradj hidratált

Végül Dr. Rossi elmagyarázta, hogy az ivás előtti, közbeni és utáni hidratálás kulcsfontosságú a másnaposság elkerülésének szempontjából. Azt javasolja, hogy minden alkoholos ital után igyunk vizet. „És ha a legrosszabb megtörténik, és a végén másnapos leszel, kipróbálhatsz egy elektrolit italt, amely sókat, például káliumot tartalmaz, ami segíthet a folyadék jobb felszívásában.”

Ha mégsem válnak be a tanácsok, vagy a buli nagy hevében megfeledkezel róluk, ezzel az 5 trükkel túlélheted január elsejét.

nő kiütve fekszik egy biliárd asztalon szilveszterkor

Neki nem sikerült (Fotó: Getty Images)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top